Digihakkerit

Perustaessani Digitalistia minulla oli visio sadasta aktiviisesta ja intihimoisesti digitalisaatioon suhtautuvasta asiantuntijasta. Ajattelin perustavamme verkoston, joka tuottaisi, jakaisi ja kuratoisi tietoa onnistumisesta verkossa osana arjen muita askareita ja yhteistä hyötyä.

Olen itse tehnyt liiketoimintaa verkon avulla enemmän tai vähemmän viisitoista vuotta. Ihmettelen päivittäin kuinka paljon verkosta lausutaan ilman omakohtaista kokemusta tai näyttöä asioiden onnistumisesta. Erityisesti liiketoiminnasta.

Ihmettelen miten joku voi väittää tietävänsä kokeilematta itse mikä, milloin ja miten toimii verkossa. Se kielii vastuuttomasta tekemisestä ilman aitoa vakavuutta ja halua ymmärtää panosten ja tuotosten suhdetta. Toivottavasti sama välinpitämättömyys ei ole valalla Suomessa muussakin tekemisessä.

Pohdin pitäisikö perustaa maksullinen digihakkerit –ryhmä. Siis ryhmä osaajille, jotka sitoutuvat jakamaan, vastaamaan ja pyytämään neuvoa henkilökohtaisen ja yhteisen osaamisen edistämiseksi. Maksullinen siksi, että se on merkki aidosta sitoutumisesta ja syy poistaa ihmisiä, jotka eivät sitoudu tekemiseen. Julkaisija voisi poistaa maksavia asiakkaita, jos he eivät tee omaa osuuttaan yhteisen edistämisessä.

Aivan liian harvoin kysymme mitä meidän tulisi verkossa tehdä ja miten se vaikuttaa koko arvoketjuun. Säntäämme muotoilemaan palveluita ja pilkkimään ilman varmaa tietoa onko yritys jään vai viljan päällä. Kuvittelemme onnistumisia ilman ajatustakaan millaisesta tekemisessä verkossa on aidosti kysymys.

Tunnen luvattoman usein itseni yksinäiseksi verkossa ja arjessa. Ihmettelen yhä, olenko ainoa pöllo, joka on innostunut aidosti oppimaan analytiikan, sisällöt, vaikuttamisen, viestimisen ja jakelun oikealla tavalla ja paikassa. Ja vielä aivan ilman budjettia tai pikkurahoilla. Haaveilen aidosti merkittävistä budjeteista ja suuruuksista mitä niillä saisi aikaiseksi.

Ehkä vieläkin etsin sitä jengiä, joka suostuisi yhdessä antamaan, tekemään ja kertomaan, että me tehdään. Ja niin että kyllä onnistuu. Tulokset puhukoon puolestaan.

Ville Tolvanen

Ville Tolvanen is CDO with Digitalist Group. “V” is the founder and co-founder of several companies in software, digital services, marketing and healthcare. Ville is popular transformation advisor, consultant and a keynote speaker. Ville Tolvanen was voted #1 Marketing expert in Finland (2016) Top 100 IT influencer (2017) and listed as #1 Social media brand by Procom (2017) Roles: Chairman, MOB, CEO, CMO, CDO, CSO, Interim Director & Consultant Founder/Co-Founder: Q.P.R. Software, Intervisio, Marchitects, Terve Media, Coronaria, Mectalent, Digitalist Network, Digitalist Group