Digitaalisuus pakottaa myynnin ja markkinoinnin dialogiin

 

 ”Brändi elää markkinassa, ottaa kantaa ja keskustelee markkinan kanssa siitä, miten maailma makaa. Brändi on luonteva osa asiakkaan elämää ja vahvasti läsnä kohderyhmänsä arjessa.”

Näin summaa Dinglen toimitusjohtaja Juho Jokinen ajatuksiaan brändin rakentamisesta ja brändin roolista yrityksissä.

  • Kantava ajatus brändiviestinnässä ja brändin jalkautuksessa on johdon lausuntojen mukaan ottaminen. Vähintäänkin yhtä tärkeää on myös huomioida PR ja asiakastutkimukset. Pitää pystyä osoittamaan, että brändi toimii ja on relevantti, Jokinen korostaa.

”Yrityksen julkilausuman pitää valua itse tekoihin.”

Sisällöillä näkyminen ja eläminen on ollut aina osa markkinointimixiä. Markkinointi ei ole koskaan ollut vain luovan tuotannon tekemistä ja sen välittämistä mediassa. Sisältömarkkinointi lähtee brändinrakennuksen työkaluista. Koko ketjussa liikeideasta asiakkaan tuotteen käyttöön pitää olla sama allekirjoitus.

”Brändi on kuin neulatyyny ja jokainen neula on kosketuspiste, jonka pitää mennä tyynyn ytimeen.”

Brändiä ei voi rakentaa, jos ei muokkaa ja muotoile ympärillä olevia asioita. Coca-Colassakin resepti säilyy, mutta pullon muotokieli ja tarina ympärillä elää ja muovaantuu. Esimerkiksi Coca-Colan nimipullot edustavat ystävyyttä.

  • Staattisissa tuotteissa ajatellaan, että puheen pitää löytää tuotteen ulkopuolelta, mutta pitääkö? Usein etsintä ulkopuolelta on vain tekosyy, sillä tuotetta voidaan aina muokata. Ja muotoilua tehdään markkinoinnissa ihan liian vähän. Tuote- ja palvelumuotoilua täytyy tehdä osana markkinointia – ei rinnalla tai ulkopuolella, Jokinen haastaa.

Toimialan sisäänkatsomisen pitäisi antaa eväitä siihen, millainen tuote tai palvelu minä en ole ainakaan halua olla. Jos haluaa olla nopea, niin pitää benchmarkata nopeita asioita, kuten lähettipalvelua tai renkaiden vaihtoa formulakisoissa ja ratkaista uusi tuote tai palvelu laadukkaasti.

Entä mikä on tapa toimia, jos markkinointibudjetti on nolla? Start-upeissa täytyy olla luova ja rohkea. Väittää karismaattisesti muuttavansa markkinan ja näyttää toteen väittämä. Mikä estää isoa brändiä toimimasta startupin tavoin?

  • Koska markkinointi on oikeasti pilannut myynnin? Uskollinen asiakaskunta saattaa ainakin osin päivittyä tai vaihtua, jos markkinointiviesti on erityisen räväkkä, mutta näkyykö se oikeasti myynnissä negatiivisena – sitä epäilen vahvasti, Jokinen pohtii.

Maksullisella medialla on roolinsa ja todella räväköillä luovilla sisällöillä omansa, mutta viesti ei mene perille, jos väittämä ei ole aito. Liikaa myös pelätään sitä, että asiakkaan ja brändin suhde on kiinni jossain tietyssä mediassa. Jos markkinointiviestintä ei allekirjoita brändin perusmissiota ja mielipiteitä markkinasta, niin silloin viestiä on pakko muuttaa.

”Oleminen vain pakosta tietyssä mediassa on itselle tehty vankila ja häkki. Tuijotetaan kaltereita, vaikka toinen seinä on auki.”

Suomessa markkinoinnissa suurin ongelma on siinä, että markkinointia ei käytetä välineenä myynnin kasvattamisessa. Olemme tuotantolähtöinen kansa. Tarjotaan jotain mitä joku jossain ostaa ja myydään se mahdollisimman nopeasti pois. Yrityksissä ei ole aktiivisesti käytössä toimintamalleja kaupallistamiseen tai tuotteistamiseen.

Jokisen varastosta löytyy 70-luvulta oleva tietosanakirja, jossa lukee, että markkinoinnin tehtävä on hävittää ylituotanto maailmalla. Onko siis ihme, jos tässä maassa tähdätään matalalle eikä uskota siihen, että markkinointiviestinnän keinoin voidaan valita paljonko myydään?

  • Markkinointiviestinnän mahdollisuudet pitäisi nähdä paljon isompina kuin ne ovat. Markkinointijohdolla pitää olla uskallus ja kyky laskea kulmahuoneelle paljonko markkinointiviestintään panostaminen tuottaa, Jokinen painottaa.

Jokinen korostaa, että nykyajan markkinontiviestinnässä tarvitaan kolmenlaisia taitoja. Tarvitaan luovia ja tehokkaita sisällöntuottajia, joille hetkessä eläminen on helppoa. Lisäksi tarvitaan eeppisen ja vaikuttavan luovan sisällön suunnittelua ja tekemistä. Mutta erityisesti tarvitaan excelin pyörittämistä. Markkinoinnin johtaminen menee excelin pyörittäjille ja analyytikkotaidot on syytä olla hanskassa laskettaessa tulostavoitteita ja tehtäessä markkina-analyysejä.

Eikä unohdeta digitaalisuutta.

”Digitaalisuus on tie. Tarvitaan digitaalinen kotiuttamiskanava. Brändi kun brändi pitäisi pystyä myymään digitaalisesti, mikä on monella yrityksellä vielä tekemättä. Digitaalisuus pakottaa markkinoinnin ja myynnin dialogiin sekä tarjoaa arvokasta dataa ja ymmärrystä yritystoiminnan kehittämiseen.”

Juho Jokinen kommentaattorina 18.3. 2016 Dingle Digitalist Social Business Forumissa. Varaa lippusi tästä http://digitalistnetwork.com/event/dingle-digitalist-social-business-forum-2016/

 

Johanna Lehtonen

Rakennan tulevaisuuden tarinaa. Laitan itseni likoon ja välitän aidosti. Ideoin uutta ja digitalisoin vanhaa. Vahva 17 vuoden kokemus asiakkuuksien ja liiketoiminnan kehittämisestä, myynnistä sekä asiakasymmärryksestä. Account Director @Carat Finland. Yrittäjä @Stooria. "Auttaminen on parasta markkinointia." Vaihdetaan ajatuksia verkossa: @jolehtone