Kaikki joukolla brändiksi?

Some on demokratisoinut yleistä näkyvyyttä ja madaltanut kynnystä julkisuuteen pääsylle.

Blogin perustaminen, tai muu aktiivinen sisällöntuottaminen verkossa ei vaadi Matti tai Maija Meikäläiseltä suuriakaan teknisiä, tai muitakaan resursseja. Kohdeyleisökin on verkossa suuri ja viestin jakomahdollisuudet somessa mahdollistavat näkyvyyden nopeankin laajenemisen. Miten ryhtyä kaikki joukolla brändiksi?
Toisaalta myös jyvät erottuvat nopeasti akanoista. Ne keitä oikeasti seurataan ja luetaan, keitä taas ei.
Ilmiöitä syntyy vauhdilla, mutta niitä myös kuolee jatkuvasti.
Pääsy yleiseen tietoisuuteen ja näkyvyyden saaminen voi olla helppoa, mutta pysyvän seuraajajoukon pitäminen ja laadukkaan henkilöbrändin luominen ovat luultavasti ihan yhtä haasteellisia kuin viime vuosituhannen puolella. Voi siis sanoa, että some on demokratisoinut sisällöntuotantovälineet ja jakelun, muttei edelleenkään sisältöä.

Laadukas sisältö on entistäkin tärkeämpää nyt kun sitä on valtavasti tarjolla. Toisaalta hyvinkin erilaisille sisällöille löytyy omat kuluttajansa.

Erottautuminen muista saman aihepiirin tuottajista onkin keskeistä.

Ennen somea ns. perinteisen median sisällöntuottajat eli toimittajat toimivat portinvartijana ja päättivät minkälainen sisältö on julkaisukelpoista. Nykyään lähtökohtaisesti mikä tahansa sisältö on julkaisukelpoista, jos vain kohdeyleisö on valmis sitä kuluttamaan.

Kuluttajalla on valta määrittää mikä sisältö elää ja kuka tuottajista saa peukkuja ja jakoja tai herättää keskustelua.
Mitä siis tehdä jos haluaa onnistua sisällöntuottajana ja henkilöbrändin rakentajana? Kannattaa varmasti ainakin erottautua muista, pitää kiinni omasta selkeästä linjasta ja tuottaa laadukasta kohdeyleisöä kiinnostavaa sisältöä. Mutta onnistuuko näillä toimilla? Se selviää vain kokeilemalla ja yrittämällä. Kaikilla halukkailla on periaatteessa onnistumisen mahdollisuudet.

There are 2 comments

 1. Laura Ahonen

  Hyvä kirjoitus.

  Uusilla sisällöntuottajilla ja brändeillä on myös hyvät saumat näyttäytyä raikkailta ja tuoreilta perinteistä kenttää vasten. Lähtökohdat koko brändille ovat erilaiset, kun brändin rakentaminen on ollut sisältölähtöistä ja kun digitaalisuuden mahdollisuudet on huomioitu alusta lähtien. Yksittäisistä henkilöbrändeistä syntyy medioita ja perinteisten toimijoiden haastajia.

  Tuoreena esimerkkinä bloggasin Virpi Mikkosen Vanelja-brändistä, jonka reseptiikkaa vasten monien perinteisten elintarviketoimijoiden reseptisivut näyttävät, miten sen nyt sanoisi, erilaisilta…
  http://lauraahonen.com/2015/01/05/suomessa-tehdaan-maailmanluokan-sisaltoja-case-vanelja/

  Toki voidaan keskustella eri kohderyhmien arvostuksista (esim. estetiikka vs. käytännöllisyys, helppous etc.). Tähän ajatukseen liittyen vielä linkki artikkeliin. Sitaattiin ”Hipsters don’t respect money, they respect art”, kiteytyy paljon.
  http://www.fastcompany.com/3039481/then-and-now/how-one-brand-hunted-cool-young-consumers-and-captured-them

 2. Mikko Vieri

  Totta! Jos olet ihan uusi tyyppi, niin tyhjältä pöydältä on helppo rakentaa uutta, raikasta ja lähtökohtaisesti digitaalista. Toisaalta kyllähän kokeneempikin ”offline-tyyppi” voi valjastaa digimahdollisuudet käyttöönsä. Jos haluaa. Kyse on näissä tapauksissa usein enemmänkin halusta muutokseen kuin kykyjen puutteesta.

Kommentoi