Kaks maitoo ja yks somepöhinä, kiitos!

Pitäis saada aikaiseksi vähän pöhinää! Jotain sellaista, jota jaetaan hullun lailla somessa ja joka noteerataan valtakunnallisessa mediassa.

Kuulostaako tutulta? Itse olen kuullut kommentin ja toiveen useasti. Olen myös monesti ollut mukana tuota himoittua pöhinää synnyttämässä.

Mitä olen näistä kerroista oppinut?

Ainakin sen, että silloin kun lähdetään lähtökohtaisesti synnyttämään positiivista pöhinää, niin ollaan luultavasti jo epäonnistumisen tiellä. Oikein kun yrittää, niin tuotoksesta tuppaa tulemaan sen näköistä, että tosiaan on yritetty tehdä ja aikaansaada pöhinää. Olen toki joskus katsonut pöhinää ihan silmästä silmäänkin – täysin tahtomattani ja yllättäen. Noina kertoina seurailin kasvavaa pöhinää vierestä ja tehtäväni oli lähinnä yrittää hillitä sitä…

Tosiasiassa parhaat pöhinät syntyvät, jos ovat syntyäkseen, täysin riippumatta siitä, mitä minä markkinoijana haluan.

Pöhinän syntymiseen vaikuttavat laadukkaan ja mielenkiintoisen sisällön lisäksi myös viestin ajankohtaisuus, yleinen mediailmasto ja yleensä roppakaupalla onnea. Ajankohtaisuutta voi yrittää ennakoida kalenteri kourassa, mutta harvoin tämäkään toimii täysin halutulla tavalla. Yleistä mediailmastoa on luonnollisesti vielä vaikeampi ennakoida, se kun saattaa vaihdella päivittäin, jopa tunneittain. Onni taas, no onnea joko on tai ei ole. En luottaisi siihen liikaa.

Mikä neuvoksi?

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, kohderyhmää kiinnostavan sisällön julkaiseminen on varmin tie onnistumisiin. Se on myös ainoa keino, johon oikeasti voi itse vaikuttaa. Yleensä mainostajan lähtökohtana on se ajankohtainen juttu, jonka me haluamme kertoa asiakkaille ja joka meidän mielestämme sisältää tärkeän viestin. Mutta onko se sitä myös asiakkaan mielestä? Tätä olisi hyvä selvittää ennen tuotantokoneen käynnistämistä. Minkälaisesta sisällöstä meidän asiakkaamme pitävät, miten he sen kuluttavat ja miten me sitä voisimme tuottaa.

On myös hyväksyttävä se tosiasia, että yhtä isompaa pöhinää edeltää yleensä liuta huomattavasti pienempiä pöhinöitä.

Kokeileminen ja epäonnistumiset ovat tie onnistumiseen!

Tätä on usein vaikea hyväksyä nopeatempoisessa kvartaaliajattelussa. Se, että jokin asia ei tällä kerralla toiminut, ei automaattisesti tarkoita sitä, ettei sitä kannata enää koskaan kokeilla uudelleen. Toimivaa somepöhinää ei voi ostaa kuin maitoa kaupasta.

Mitäpä jos vain kysyisimme niiltä asiakkailta: ”Miten voisin palvella?” ja toimisimme sen jälkeen vastauksen mukaisesti. Niin että markkinointiviestintä(kin) olisi ihan aidosti ja oikeasti asiakaspalvelua. Siitä se pöhinä vasta syntyisikin!

There are 5 comments

  1. Mikko Vieri

   Huh, huh, tuolla määrällä pitäisi tosiaan tulla jo muutama onnistuminenkin! Ja onhan niitä Ree Bullin osalle tullutkin.

   Viraalimarkkinoinnissa avainsana on kokeileminen ja testaaminen. Se mikä meidän mielestämme pitäisi ”kaiken järjen mukaan” toimia, ei sitä välttämättä tee. Kun taas pienen satsauksen ”vähäpätöinen” juttu saattaa lähteäkin yllättävään lentoon.

 1. Maria Rajakallio

  Hyvä kirjoitus. Lisäisin vielä, että usein sitä ”pöhinää” halutaan synnyttää omasta mielestä hyville jutuille, ei siis siitä näkökulmasta mistä asiakkaat kenties tykkäävät, vaan siitä mitä markkinoija haluaa tehdä =). Onneksi jo nykyisin vähän vähemmän.
  Buustauksesta sanoisin, että kun tietää mitä tekee, voi marginaalisella summalla luoda todella hyvän pöhinän, kuten jo aiemmin mainittiin ei verkon ”peränurkkaan” unohdetulla sisällölläkään mitään saa aikaiseksi, olipa se kuinka hyvää tahansa.

Kommentoi