Konsultointi on rikki

Asiantuntijapalveluiden on löydettävä uusia tapoja tuottaa arvoa.

Neuvojen, suunnitelmien, toteutusten ja ylläpidon rinnalle tarvitaan uudenlaista ajattelua, joka yhdistää näkemyksiä ja yhdessä sekä asiakkaan puolesta tekemistä. Tarvitsemme käsien ja päivien sijaan valmista.

Digitalisaation hyödyntäminen vaatii muutosjohtamista. Luopumista, uutta ajattelua ja uudenlaisia toimintamalleja. Uusien työkalujen rinnalle tarvitaan ajatuksia ja ideoita parempien asiakaskokemusten ja ratkaisujen luomiseksi.

Käyttämättömät työkalut tai huonosti käytettävät verkkopalvelut ovat hukkainvestointeja pahimmasta päästä. Kokeiluhengessä verkkoon tuotetut sisällöt ja keskinkertaiset kokemukset energiahukkaa ja ympäristösaastetta vailla järjen häivääkään.

Olen toiminut kohta 13 vuotta konsulttina ja yli 10 vuotta yrittäjänä. Olen auttanut yhteisöjä kaikissa eri työmuodoissa. Puhunut, kirjoittanut, jakanut, ideoinut, ulkoistanut, vetänyt hankkeita ja rakentanut vaativia asioita. Silti olen sitä mieltä, että varsinkin älykkääseen maailmaan siirryttäessä konsultointi on rikki. Asioita on yksinkertaisesti lähes mahdotonta muuttaa paremmiksi organisaatioiden ulkopuolelta.

Digitalisaation hyödyntäminen vaatii äärimmäisen kurinalaista kehittämistä ja suorittamista päivässä ja päivittäin. On ymmärrettävä valtava määrä asioita asiakkaiden sosiaalisesta kuuntelusta, analytiikan kautta itse asiasta ja uskallettava tehdä uusia kokeiluja jatkuvasti.

Ainoastaan arjesta jatkuvasti oppiminen voi tuottaa tulosta.

Yritin näyttää väittämisen sijaan sekä blogissani Päivän Tolvanen että Digitalistissa jatkuvan tekemisen merkityksen. Asioita toimitetaan ja uudistetaan jatkuvasti. On mahdotonta tietää mikä toimii tai ei toimi kokeilematta jatkuvasti uusia asioita.

Panostusten sijaan on mitattava tuloksia.

Intensiivinen tietotyö vaatii lähes jatkuvaa läsnäoloa asian ja yrityksen arjessa. On mahdotonta ajatella antavansa kaiken osaamisen ja työkalut ja unohtaa asiakas onnistumaan yksin arjen ristiaallokossa.

En silti halua tuomita ulkoistamista tai asiantuntijapalveluiden käyttöä kannattamattomaksi. Toimiihan Digitalistikin täysin virtuaalisen verkoston varassa. Ei ole organisaatiota, esimiehiä, rakenteita eikä juurikaan kiinteitä kustannuksia. Verkosto rakentuu päivittäisten ja vuosittaisten onnistumisten ja mahdollisuuksien varaan.

Uusia käyttäjiä, osallistujia niin verkossa kuin tapahtumissakin tuntuu ainakin toistaiseksi riittävän. Jatkuvasti löytyy kauppakamariin uusia yrityksiä välittämään ja jakamaan osaamistaan. Esteitä poistamalla ja jatkuvalla uudistamiselle uskon kollektiivin pystyvän jatkamaan toimintaansa aivan kuten se itse sen parhaaksi näkee.

Mielenkiintoista nähdä miten eri yritykset digitalisaationsa hoitavat. Moni joutuu tai pääsee ulkoistamaan tai yhtiöittämään liiketoimintansa verkossa.

Käymme kohta veristä kilpailua parhaista osaajista kehittämisen kaikilla osa-alueilla.

Tarvitsemme ajattelua ja osaamista, jossa riskejä jaetaan ja tuloksia tehdään kustannustehokkaalla tavalla. Kiinnostavaa nähdä millaiset yhtiöt ja liiketoiminnat kukoistavat. Ainoa selvä asia on se, että meille digiasioita opiskeleville uutta ja muutettavaa riittää tästä näkyvissä olevaan ikuisuuteen.

Ainoa pysyvä asia on jotain uutta jokaisena työpäivänä.

Ville Tolvanen

Ville tolvanen on mainetutkimuksen (M&M) Suomen näkemyksellisin markkinoinnin asiantuntija, Tivi top100 IT-vaikuttaja ja Procomin selvityksen mainituin henkilöbrändi somessa. (2016) "V" on puhuja, digitalisti, strategi, kouluttaja, konsultti ja Digitalist Network –verkoston perustaja. Intohimo, kyky hahmottaa, kirkastaa ja kiteyttää vaikeita kokonaisuuksia innostaviksi ajatuksiksi ja realistiseksi suunnitelmaksi erottavat Villen muista ajattelijoista.

There are 5 comments

 1. Timo Ruohomäki

  Olin alkuvuodesta seminaarissa, jossa Helsingin kaupungin sairaala- ja hoivapalveluista vastaavalta osastopäälliköltä kysyttiin miten pienet firmat voisivat olla auttamassa sote -asioissa kun kaikki puhuvat vain satojen miljoonien tietojärjestelmistä. Vastaus oli, että asiakkaan odotus konsulttitoiminnalta on se, että konsultti pitäisi heidät ajan tasalla siitä mikä on mahdollista. Kuinka korkealle riman uskaltaa nostaa?

  Konsulttitoiminnalle on tilausta myös siinä, että perusasiat saadaan kuntoon. Digitalisaatio on helpompaa kun order to cashin kaltaiset harjoitukset on käyty jo läpi ja tieto liikkuu CRMn ja ERPin välillä saumattomasti ja kumpaankin suuntaan. Voisi oikeastaan sanoa, että sitä parempi mitä enemmän firma on ollut hereillä takavuosien teknologiatrendeissä: masterdata on hyvin määritelty (ja toteutettu) ja jonkinlainen ESB on rakennettu. On paljon asioita joista voi kertyä laiskanläksyä jotka tekevät digitalisaatiohankkeista vaikeampia tai jopa vesittävät ne kokonaan. Jos taas CIO on ollut hereillä ja ymmärtää missä bisneksessä firmansa on, avuntarvekin on hyvin erilaista.

 2. Miikka Heinäsmäki

  Ymmärtän pointtisi, kun kirjoitat ”Asioita on yksinkertaisesti lähes mahdotonta muuttaa paremmiksi organisaatioiden ulkopuolelta.” Ulkopuolisella konsultilla ei yksinkertaisesti ole samaa (vaikutus)valtaa organisaatiossa kuin sen (mielipide)johtajalla. Väitän kuitenkin, että pelkästään organisaation sisäisin voimin ei mitään muutosta saada aikaan. Mikael Jungnerin sanoin: ”Organisaation oma toimintakulttuuri hidastaa sisäistä uudistumista. Ulkopuoliset palveluntarjoajat eivät ole sidottuja olemassa olevaan tekemisen tapaan.”

  Kirjoitat myös: ”Silti olen sitä mieltä, että varsinkin älykkääseen maailmaan siirryttäessä konsultointi on rikki.” Tähän sanon kyllä ja ei riippuen siitä kuka on konsultoimassa. Tällä hetkellä konsultointi jakaantuu hyvin selvästi ”vanhaan maailmaan” ja ”uuteen maailmaan”. Vanhalla maailmalla tarkoitan konsultteja, joiden liiketoiminta riippuu suoraan tai epäsuoraan siitä, että asioita tehdään niinkuin ennenkin. Esimerkiksi se, että ennen varsinaista toteutusta tehdään useiden kuukausien, jopa vuoden mittaisia strategia-, arkkitehtuuri-, määrittely- tai hankintaprojekteja. Tällöin todellakin ”konsultointi on rikki” – todellisuudessa tälle kyllä riittää kysyntää.

  Uutta maailmaa edustavat usein pienemmät konsultit sekä nuorten it-talojen konsultointiyksiköt. Uutta maailmaa ovat lean startup, agile, pilvipalvelut ja systeemiajattelu. Näiden osalta konsultointi ei ole rikki, vaan asiakasorganisaatiot tarvitsevat entistäkin kipeämmin apua.

 3. Ville Tolvanen

  Hyvä Kommentti Miikka! Olen kanssasi samaa mieltä vanhoista ja uusista tavoista. Luulen että minunkin on ryhdyttävä esittämään entistäkin rohkeampia lähestymistapoja: Ulkoistamista, laajempaa vuokrajohtajuutta, hankevastuuta jne. kuten kirjoitin: ”käsien ja päivien sijaan jotain valmista.” Rock! V

 4. Toni Koutu

  Perushaaste lähtee ihan arkisesta toimintatavasta. Kaikki mitataan ajassa. Loogista mutta ei anna lisäarvoa tekijälle saati sitten tilaajalle. Tuottavuusmittari on myös haasteellinen, koska siinä sorrutaan helposti mittaamaan tulosta ajan kautta. Innostuksen mittaaminen ja mitä tärkeintä sen ylläpitäminen. Kun saamme itsemme päivästä toiseen innostumaan 7 vuotiaan tavoin työhömme on laatu, tuottavuus ja innovatiivisuus innostuksen tuotteita ilman että sitä pitää mitata ajalla.

Kommentoi