Lähde rakentamaan mainostajien omaa verkostoa eli lainattua mediaa

Uskon kaikessa tekemisessä läpinäkyvyyteen ja rehelliseen toimintaan, yritysten väliseen avoimeen yhteistyöhön ja ideoiden jakamiseen.

Siksi esittelen täällä Digitalisteissa ajatukseni uudenlaisesta mainostajien omasta mainosverkostosta eli lainatusta mediasta. Ideani on tarjota mainostajille mahdollisuutta hakea muista mainostajista sopivia kumppaneita uudenlaisen digitaalisen sisältöyhteistyöverkoston avulla. Verkoston jäsenet voivat luoda sisältöä ja olla mainosvaihdon avulla läsnä toisten yritysten verkko- ja mobiilipalveluissa toimialasta riippumatta. Verkoston kautta mainostajat tavoittavat ihmisiä, jotka eivät käytä suosituimpia suomalaisia verkkomedioita. Mainonta voidaan myös kohdistaa tarkasti. Esimerkiksi matkailusivusto voi tarjota näkyvyyttä urheiluvaatebrändille tai hyväntekeväisyysorganisaatio antaa omalta sivustoltaan tilaa toiselle järjestölle.

Yhteistyö yritysten välillä voi olla laadukasta brändimainontaa, jatkuvaa sisällöntuotantoa tai taktista mainontaa, kuten verkkokauppaoston jälkeinen alennus toisesta verkkokaupasta. Verkoston avulla yritykset voivat myös käyttää mainosbudjetistaan suuremman osan itse mainostoteutukseen, kun kalliin mediatilan ostaminen vaihtuu mediatilan lainaamiseen.

Lähteäkseen täyteen vauhtiin verkosto tarvitsee selkeät pelisäännöt, ansaintamallin verkoston ylläpitäjille, rutkasti luovaa ajattelua ja tekemistä sekä teknisen alustan ja tekniikan mainosvaihtoon. Me Mediareaktorissa tunnemme mainonnanhallintajärjestelmien toiminnan ja olemme valmiita pyörittämään ja hallinnoimaan verkostoa ja siinä tapahtuvaa mainosvaihtoa. Apua kaipaamme erityisesti vaihdantalogiikan sääntöjen miettimiseen, luoviin toteutuksiin ja ajatuksen myymiseen mainostajille. Miltä idea sinusta kuulostaa? Ostitko ajatuksen? Onko se mielestäsi toteuttamiskelpoinen? Haluatko lähteä kehittämään ja rakentamaan Suomen ensimmäistä lainatun median verkostoa?  Jos tunnistit verkoston omaksesi, niin soita, meilaa tai twiittaa!

Yhteystietoni ovat alla.

Terveisin, Johanna

 

Johanna Lehtonen

Rakentaa tulevaisuuden tarinaa. Laittaa itsensä likoon ja välittää aidosti. Ideoi uutta. Vahva 16 vuoden kokemus asiakkuuksista, liiketoiminnan kehittämisestä, myynnistä ja asiakasymmärryksestä. Account Director @ Carat Finland. Yrittäjä - Stooria. Auttaminen on parasta markkinointia. Vaihdetaan ajatuksia verkossa: @jolehtone

There are 10 comments

 1. Markus Nieminen

  Terve Johanna. Ajatus on sinänsä hyvä. On mielenkiintoista nähdä että miten asiakkaat tähän suhtautuvat. Itse olen aina peräänkuuluttanut kahden tai useamman brändin yhtälöä. ”Yksin olemme heikkoja, yhdessä olemme peikkoja” :). Koska kahden tai useamman brändin yhtälössä on juurikin mainitsemiasi etuja. Mutta haasteeksi aina muodostuu esim. brändikannibalismi, ei näin voi tehdä se syö meidän toista palvelua jne. Eli tässä tapauksessa rohkeus puuttuu.

  Ymmärrän kyllä hyvin yrityksiä. Kuvitellaan että esim Itella ja Fonecta alkavat molemmat tuottamaan sisältöä johonkin palveluun, ehkä myös Apsis. Kenen budjettia leikataan, kenen resursseja käytetään eniten ja kuka lopulta omistaa tuotoksen ja sen tuomat edut (ansaintalogiikka).

  Mutta sinänsä erittäin kokeilun arvoinen idea – esim tämä voi toimia pienten toimijoiden tapana tulla isojen markkinoille?

 2. Ville Tolvanen

  Moi, Mielestäni tämä on erinomaisen kiinnostava idea. Yhdistysten, liittojen ja yhteisöjen luvatussa maassa Suomessa riittää erinomaisia mediaympäristöjä jaettavaksi asti. Lisäksi ajatus näkyvyyden ”luovuttamisesta” vaikkapa Movember käyttöön sopisi monelle. Kirkko, partiolaiset ja säätiöt huomio! Väliin tarvitaan kyllä mekanismi joka organisoi mallin. V

 3. Johanna Lehtonen

  Moi Markus ja Ville! Kiitos kommenteista ja hyvistä ajatuksista. Olen vähän jo alustavasti selvitellyt muutamalta mainostajalta ensimmäisiä fiiliksiä verkostosta ja palaute on ollut lupaavaa. Isoimpana asiana on tietysti verkoston pelisääntöjen määrittely, johon toivoisin myös mukaan lähtevien mainostajien osallistuvan. Teknisesti verkostoa voidaan lähteä pilotoimaan nopeallakin aikataululla.

 4. Tommi Kuri

  Hyvän kuuloinen idea. Tulee mieleen vanhat kunnon bannerin vaihtoviikot. Itselleni Lainattu Media on vähän nimenä synkkä, koska se täytyy todennäköisesti palauttaa tai maksaa takaisin korkoineen. Miten olisi Jatkettu Media, nythän emme varsinaisesti jakaisi vaan jatkaisimme median näkyvyyttä.

  Haluan ehdottomasti nähdä kun ostan Gigantista leipäkoneen, että minulle tarjotaan Verkkokaupasta leivänpaahdinta!

 5. Johanna Lehtonen

  Totta. Luovutettu tai jatkettu media voisi toimia hyvin vaihtoehtona ajatukselle siitä, että verkoston yritysten tarvitsisi aina vaihtaa tai lainata sisältöä ”näyttö näytöstä” -periaatteella. Mainostajien omaan ”deittipalveluun” voisi tällöin ilmoittaa osan omasta mediastaan ja kertoa samalla millaisille toimijoille tila on avoinna.

 6. Jussi Järvinen

  Printin puolella tällaista vaihdantakauppaa onkin tietyissä ilmoituksissa, joissa hyvä palvelu ajaa ohi kaupallisuuden. Esimerkiksi kuolinilmoituksen voi jättää mihin toimitukseen tahansa ja mihin lehteen tahansa. Verkossa, mainosten jakelu ilman aggregaattoria on teknisesti haastavaa eli tarvittaisiin yhteisesti hallittu mainosserveri. Sitten oltaisiinkin jo hyvin lähellä mallia, jossa Joint Venture ostaisi kumppaneiden verkkonäkyvyyden ja loisi paikallisen mainosverkoston. Mutta hyvä näinkin. Hinnoitteluperusteet voisivat sitten olla vaihdantakauppaa, tai osakkuudella verkostosta mainostat ilmaiseksi tms. Voisi ollakin toimiva vaihtoehto Google -mainonnalle long-tailissa.

 7. Johanna Lehtonen

  Terve Jussi, kiitos ajatuksista. Toimiakseen verkosto tosiaan tarvitsee yhteisen mainosserverin ja tekniikan verkoston pyörittämiseen ja hallinnointiin. Tältä puolelta meillä on pitkä kokemus, ja jo vähän keskusteluja aloitettunakin. En kuitenkaan haluaisi lähteä siihen malliin, että mukaan lähtevät yritykset myyvät Joint Venturelle osan omasta mediastaan ja verkosto myy tilaa kenelle vaan näihin sivustoille. Enemmän näkisin verkoston mainostajien keskinäisen yhteisyön mahdollistajana eli päätös säilyisi aina mainostajalla siitä, minkä yrityksen sisältöä otetaan omaa mediaa rikastamaan.

  1. Jussi Järvinen

   Hei,

   Käytännössä malli olisi varmasti ”private exchange”, jota joku yhteinen taho pyörittää. Sitten sovitaan valuutta ja mekanismi, jolla kampanjoita arvotetaan. Esimerkiksi kaikki ylijäämäinventaari olisi tämän suljetun kumppaniverkoston ostettavissa, ja vastaavasti omat mainokset olisivat kumppanien saiteilla.

   Mobiili ja targetointi tuovatkin sitten asiaan uuden kerroksen – jos tarjoan kumppanini tuotetta relevantissa hetkessä omasssa mediassani, niin saanko suoraan provikan, vai jaetaanko tuotot kaikkien kesken, vai perustuisiko tämä hyväntekeväisyyteen? Tuleeko omassa mediassani tilanteita, joissa itse asiassa tietylle segmentille kannattaakin tarjota kumppanin tuotetta? Esimerkiksi urheiluseuroissa ja järjestöissä lokaatiolla ja kellonajalla lienee paljon merkitystä, jos ollaan paikallistasolla. Kannattaako pallokeron sivulla jalkapallon sijasta tarjotakin naapuriseuran koripallo-ottelua, jos käyttäjä on 200m päässä hallista ja 10km päässä jalkapallokentältä. Kannatan konseptia, jossa kaikki voittavat.

 8. Johanna Lehtonen

  Hei Jussi, oikein hyviä kysymyksiä ja juuri niitä pohdintoja, joita tässä nyt kaivataankin. Kannatan myös ehdottomasti ajatusta siitä, että yhdessä verkosto on enemmän ja kaikki voittavat. Uskon, että verkoston sisällä voidaan sopia useammistakin tavoista hyödyntää kumppaneiden omaa mediaa. Enkä ehkä lähtisi ensimmäisenä tähän suoraan provikkakeskusteluun tai markkinoimaan verkostoa sillä kärjellä, mutta mahdollistahan sekin toki on.

Kommentoi