Mikä ihmeen Co-Creation?

Teknologia kypsyy nyt ennennäkemättömällä vauhdilla. Toimivat järjestelmät mahdollistavat reaaliaikaisen tiedolla johtamisen, liiketoiminnan kehittämisen yhdessä asiakkaiden kanssa ja räätälöidyn asiakaskokemuksen, jossa markkinointi, myynti ja asiakaspalvelu kohtaavat. Kaikkea edellä mainittua maustaa tekoäly, joka ottaa jo tänä vuonna jättimäisiä harppauksia.

Miten budjetilla ja tuloksella eli tulostavoitteella johdettu yritys voisi olla valmis mullistukseen? Ei mitenkään. Teknologia kypsyy nyt huomattavasti johtoa ja yrityskulttuureja nopeammin. Verkossa tapahtuu paljon enemmän kuin yksikään yritys tai yhteisö saa aikaiseksi. Onko varaa jäädä vanhan päälle varmistelemaan?

Digitalisaation keskeisimmät haasteet ovat: 1) johdon huono ymmärrys asiasta 2) siilomainen kehittäminen 3) liian pienet ja hitaat investoinnit, 4) ei johdeta kulttuuria vaan ostetaan ATK:ta, 5) strategian keskiöstä ei löydy digitalisaatio, vaan sama mikä edellisessäkin strategiassa. Tähän olen päätynyt sparraamalla noin 200 yritystä ja yhteisöä viimeisten vuosien aikana.

Mikä neuvoksi? Jos samaan aikaan liikkuu 1) kulttuuri 2) johtaminen 3) tapa toimia 4) työkulttuuri ja 5) infrastruktuuri on parasta kutsua ”pöytään” mahdollisimman laaja porukka ammattilaisia. Ihmiset on saatava sitoutumaan muutokseen ja löydettävä yhteinen tavoite, suunnitelma ja tie perille. Miksi juuri kenelläkään Suomessa ei ole visiota digiajan asiakaskokemuksesta tai juuri muustakaan kolmen tai viiden vuoden päähän?

Kerää porukkasi kasaan. Luo visio. Miehitä muutos sopivalla joukolla ratkaisijoita. Aseta yhdessä tavoitteita. Etene kuin Nato. Löydä nopeita voittoja. Älä anna periksi. Opi matkan varrella ja tee sopiva määrä virheitä.

Digitalisaatio on totta ja tarjolla kaikille, jotka ymmärtävät aloittaa murroksen tänään. Co-creation on ajatus, jossa yhdistyy monipuolinen tekeminen ja osaaminen ketterään kehittämiseen. Muutos on mahdollisuus, kun se tehdään rohkeasti ympäristöä ja liiketoimintaa ymmärtäen. Aikaa ei ole syytä hukata hetkeäkään, vaan ottaa hetkestä kaikki irti paremman tulevaisuuden puolesta.

Heti huomenna on hyvä hetki piirtää konkreettinen visio tulevasta ja kertoa siitä kaikille tehtävään osallistuville. Sitten hanke pystyyn ja kohti haasteita. Tuloksia syntyy tekemällä ja muutosta rakastamalla. Meidän kaikkien parempi tulevaisuus on ainoastaan tekemistä vaille valmis.

Eli lapio santaan ja töihin heti tiistaina työn juhlan juhlinnan jälkeen.

Ville Tolvanen

Ville Tolvanen is CDO with Digitalist Group. “V” is the founder and co-founder of several companies in software, digital services, marketing and healthcare. Ville is popular transformation advisor, consultant and a keynote speaker. Ville Tolvanen was voted #1 Marketing expert in Finland (2016) Top 100 IT influencer (2017) and listed as #1 Social media brand by Procom (2017) Roles: Chairman, MOB, CEO, CMO, CDO, CSO, Interim Director & Consultant Founder/Co-Founder: Q.P.R. Software, Intervisio, Marchitects, Terve Media, Coronaria, Mectalent, Digitalist Network, Digitalist Group