Mikä ihmeen Co-Creation?

Teknologia kypsyy nyt ennennäkemättömällä vauhdilla. Toimivat järjestelmät mahdollistavat reaaliaikaisen tiedolla johtamisen, liiketoiminnan kehittämisen yhdessä asiakkaiden kanssa ja räätälöidyn asiakaskokemuksen, jossa markkinointi, myynti ja asiakaspalvelu kohtaavat. Kaikkea edellä mainittua maustaa tekoäly, joka ottaa jo tänä vuonna jättimäisiä harppauksia.

Miten budjetilla ja tuloksella eli tulostavoitteella johdettu yritys voisi olla valmis mullistukseen? Ei mitenkään. Teknologia kypsyy nyt huomattavasti johtoa ja yrityskulttuureja nopeammin. Verkossa tapahtuu paljon enemmän kuin yksikään yritys tai yhteisö saa aikaiseksi. Onko varaa jäädä vanhan päälle varmistelemaan?

Digitalisaation keskeisimmät haasteet ovat: 1) johdon huono ymmärrys asiasta 2) siilomainen kehittäminen 3) liian pienet ja hitaat investoinnit, 4) ei johdeta kulttuuria vaan ostetaan ATK:ta, 5) strategian keskiöstä ei löydy digitalisaatio, vaan sama mikä edellisessäkin strategiassa. Tähän olen päätynyt sparraamalla noin 200 yritystä ja yhteisöä viimeisten vuosien aikana.

Mikä neuvoksi? Jos samaan aikaan liikkuu 1) kulttuuri 2) johtaminen 3) tapa toimia 4) työkulttuuri ja 5) infrastruktuuri on parasta kutsua ”pöytään” mahdollisimman laaja porukka ammattilaisia. Ihmiset on saatava sitoutumaan muutokseen ja löydettävä yhteinen tavoite, suunnitelma ja tie perille. Miksi juuri kenelläkään Suomessa ei ole visiota digiajan asiakaskokemuksesta tai juuri muustakaan kolmen tai viiden vuoden päähän?

Kerää porukkasi kasaan. Luo visio. Miehitä muutos sopivalla joukolla ratkaisijoita. Aseta yhdessä tavoitteita. Etene kuin Nato. Löydä nopeita voittoja. Älä anna periksi. Opi matkan varrella ja tee sopiva määrä virheitä.

Digitalisaatio on totta ja tarjolla kaikille, jotka ymmärtävät aloittaa murroksen tänään. Co-creation on ajatus, jossa yhdistyy monipuolinen tekeminen ja osaaminen ketterään kehittämiseen. Muutos on mahdollisuus, kun se tehdään rohkeasti ympäristöä ja liiketoimintaa ymmärtäen. Aikaa ei ole syytä hukata hetkeäkään, vaan ottaa hetkestä kaikki irti paremman tulevaisuuden puolesta.

Heti huomenna on hyvä hetki piirtää konkreettinen visio tulevasta ja kertoa siitä kaikille tehtävään osallistuville. Sitten hanke pystyyn ja kohti haasteita. Tuloksia syntyy tekemällä ja muutosta rakastamalla. Meidän kaikkien parempi tulevaisuus on ainoastaan tekemistä vaille valmis.

Eli lapio santaan ja töihin heti tiistaina työn juhlan juhlinnan jälkeen.

Ville Tolvanen

Miksi? Missioni on integroida äly osaksi yritysten arkea. Mitä? Enemmän ja parempaa vähemmällä. Muotoilemme parempia yrityksiä Miten? 1. Digivisiot ja strategiat 2. Apua transformaation johtamiseen 3. Digitaaliset liiketoimintaratkaisut. Kuka? Ville Tolvanen on mainetutkimuksen (M&M) Suomen näkemyksellisin markkinoinnin asiantuntija, Tivi top100 IT-vaikuttaja ja Procomin selvityksen mainituin henkilöbrändi somessa. (2016) "V" on puhuja, digitalisti, strategi, kouluttaja, konsultti ja Digitalist Network –verkoston perustaja. Intohimo, kyky hahmottaa, kirkastaa ja kiteyttää vaikeita kokonaisuuksia innostaviksi ajatuksiksi ja realistiseksi suunnitelmaksi erottavat Villen muista ajattelijoista.

Digitalist.tv >