Tee kaupat aukioloajoista riippumatta toiminnallisella näyteikkunallasi

Miksi kivijalkakaupan näyteikkuna ei voisi toimia myös verkkokaupan näyteikkunana? Ei ehkä kannattaisi erotella kauppaasi kadun varrella niin tehokkaasti verkkokaupastasi, vaan ottaa kaduntallaajaa raiveleista kiinni ja pistää hänet ostamaan erikoistuotteesi suoraan ikkunastasi.

Aamulehden Sunnuntai-liitteessä kerrottiin 17.11., kuinka ”Kauppiailla on ongelma: Ollako kivijalkakauppa vai verkkokauppa?” Sitä lukiessani mietin, että jos minulla olisi kivijalkakauppa, olisi minulla ihan takuulla myös verkkokauppakin. Ihan vain siksi, että aukioloajat eivät rajoittaisi kaupantekoani ja voisin osallistaa ikkunallani. Tuottaisin lisäarvoa.

Kivijalkakaupan näyteikkunasta tuote suoraan verkkokaupan ostoskoriin

Vaikka minulla ei olekaan kivijalkakauppaa eikä edes kulutustuotteita, haaveilen omasta näyteikkunasta Zenton neljännen kerroksen toimistossa yrityksiä ja asiantuntijoita sosiaalisen median käyttäjiksi valmentaessani. Voi kuvitella minun tapauksessani näyteikkunan sisällön olevan siis vähintäänkin jännittävä, mutta voisinpas silti ohjata sillä palveluideni ja mahdollisten verkkotuotteideni pariin.

Sinulla sen sijaan voi olla aavistuksen konkreettisempia tuotteita näyteikkunassa esiteltäväksi, kuten tuossa Aamulehden jutussa Popot-kaupan Joel Sallisella ja Cartelin Makkis Ekmanilla. Olipa se ikkunan sisältö mitä tahansa, antaisin siinä sinuna mahdollisuuden vaikka ostaa tuotteen.

Sulkemisajan jälkeen kadulta kaupat kännykältä

Nimittäin vaikka Postnordin tutkimuksen mukaan vuonna 2012 pohjoismaisista kuluttajista vain 5 % osti tuotteita kännykällään, 11 % tutkimukseen osallistuneista oletti käyttävänsä mobiililaitettaan ostamiseen vuonna 2013. Mobiiliostojen määrä kasvanee siinä missä älypuhelinten ja tablettien määräkin kasvaa.

Väittäisinpä, että sinun kannattaa hivenen digitalisoida kivijalkakauppasi näyteikkunaa: pistä kaduntallaaja vetämään kännykkä esille ja ostamaan tuote suoraan ikkunasta.

Yksinkertaisimmillaan tämä on toteutettavissa vaikka QR-koodeilla, mutta mikä jottei tähän tarkoitukseen voisi valjastaa muitakin tekniikoita — NFC, lisätty todellisuus, mitä muut digitalistit tähän keskivätkään?

 

ostahetiverkkokaupasta

 

Lavastin oheiseen kuvaan Tampereelta Partioaitan ikkunan. Todellisuudessa heidänkään näyteikkunassaan ei ole kehoitusta ostaa ikkunan tuotteita aukioloaikojen ulkopuolella tai kiireessä puolijuoksussa heidän verkkokaupastaan.

Käytännössä tarvitset kuvan mukaiseen toteutukseen ikkunateippauksina tai hyvä laatuisina tulosteina tms.:

 • Toimintakehotuksen eli CTA:n, kuten ”Osta heti verkkokaupasta”
 • QR-koodin joka vie suoraan kyseiseen tuotteeseen verkkokaupassa
 • Selventävän tuotekuvan kertomaan mistä ikkunan tuotteesta on kunkin QR-koodin kohdalla kyse

Siisti koodien rivi näyteikkunan reunassa vai joku villimpi toteutus herättämään huomiota, päätös on sinun.

Näyteikkunasta tykkäämään, tweettaamaan ja tekemään kaikkea muuta

Verkkokauppaan ohjaaminen on tavoitteiltaan tietysti aika selkeää, haluathan kauppojen syntyvän. Mikään ei kuitenkaan estä käyttämästä tätä ajatusta toisiinkin toimintoihin.

Ainakin QR-koodiin on täysin mahdollista

 • kirjoittaa levitettäväksi Twitter-tilapäivitys,
 • toteuttaa tietystä Facebook-sivusta tykkäys
 • tai linkittää YouTube-videoon, jossa näytät tuotteen toiminnassa ja kehotat tilaamaan kanavasi.

Sosiaalisen median virroissa näkyvyyttäsi parantavat positiiviset reaktiot (tykkääminen, kommentointi ja jakaminen) kannattaa kerätä konkreettisesta myymälästä ja sen näyteikkunoistakin, osallista ohikulkijat ja näyteikkunashoppailijat. Tuo kaikenlainen läsnäolosi kaikkialla julki.

Melkeinpä voisin väittää, että vain mielikuvituksesi on rajana! Laitteiden valmiudet eri tekniikoiden suhteen nimittäin paranevat koko ajan.

Äläkä rajoita itseäsi pelkillä ikkunoilla, siellä kivijalkaliikkeessäsi on paljon paikkoja erilaisille digitaalisten toimintojen kehoituksille. Mitäpä jos vaikka vaaterekin ohessa sanottaisiin: ”Eikö kokoasi löydy? Tsekkaa tästä verkkokauppamme saldo kätevästi ja tilaa kolttu kotiinkuljetettuna!” Unohda vastakkainasettelu ja palvele, niinkuin Hanna Harjula omassa artikkelissaan toivoi.

PS. Jos olet huolissasi mitä tehdä kaiken maailman zalandojen puristuksessa, ei tämä konsti ikävä kyllä autuaaksi tee. Sen sijaan kehottaisin lähestymään asiaa tamperelaisen Kerän tavalla, Jonna Hietalan kivijalassa sijaitseva lankakauppa on kuin oma yhteisöllinen mediansa: ihmiset poikkeavat myymälään neulomaan ja järjestettyjä neuletapaamisia on myymälässä lauantai-iltapäivisin. Mainitsemassani Aamulehden jutussa Creman Anssi Ruohtulakin sanoo kivijalkamyymälän olevan verkkokauppaa tukeva henkilökohtainen kohtaamispaikka. Anna siis sinäkin jotain mitä muut eivät voi antaa: suhde sinuun.

PPS. Minäkin luon mielelläni suhteen sosiaalisen median suhteen apua tarvitsevaan, lähentele minua vaikka Twitterissä tai hangouttaillaan Google+:ssa.

Hanna Takala

Hanna Takala on ennen kaikkea tavoitteellisen bloggaamisen sanansaattaja, "entäs sitten?" -kyseenalaistaja ja konkreettisten vinkkien ylin ystävä, jolla on työntekijälähettilyys lähellä sydäntään. Toinen Zenton Hannoista, ei yrittäjä vaan työntekijälähettiläs.

There are 5 comments

 1. Tommi Kuri

  Näyteikkunat ovat myös kadottaneet katsoajia, kun ihmiset mieluummin katselee sitä kännykkään kun ohi kulkeavat. Alan ammattilaiset eli somistajat ovat kadonnutta osaamista. Itse uskon vahvasti että samalla tavalla täytyy noihinkin näköala paikkoihin rakentaa kokemuksia.

  Adidas oli mielenkiintoinen projekti.

  Miksi ihmeessä tuossakaan Partioaitan ikkunassa ei ole yksinkertaista URL:ia? Tuon QR koodin alle voisi siis laittaa URL:n jos vaikka ei saa QR lukijaa toimimaan? Perusasiat kuntoon ennenkuin lähdetään kryptaamaan :D

  QR koodit on vaan niin suurta tuskaa käyttää että ei tosikaan, ainakin iPhonella. Ja vielä suurempi osa ihmisistä ei ymmärrä mitä tällä 3D viivakoodilla tekee. Saatika miten sitä käytetään. AIVAN LIIAN VAIKEATA. Jos täytyy QR koodi laittaa, niin itse henk&koht pidän eniten QR koodeista joissa on käytetty vähän mielikuvituskin. Tässä hauska galleria ameriikoista. http://www.3rdvinedigital.com/services/qr-code-gallery

  Brändää QR koodisi ja saat siitä paljon kiinnostavamman.

  1. Hanna Takala

   Partioaitan kuvahan on siis lavastettu, olisin ihan varmasti voinut siihen myös laittaa yksinkertaista (lyhennettyä) urlia suoraan tuotteeseen. Adidaksen esimerkissä pidin erityisesti pinkoodista, se olisi varmasti käsiteltävissä helposti. Kuten sanoin, eiköhän digitalistien jengi keksi QR-koodille korvikkeita muitakin :)

 2. Mika Patrakka

  Näyteikkunat on katselupaikkoja ja houkuttelijoita, jotka ovat kivijalan brändistä riippuen joko todella hienoja ja herättää mielenkiintoa ja saa pysähtymään tai sitten kävelen ohitse vilkaisematta sivulle. Sisälle yrittäessään ovi ei aukene, tulenpa sitten toisella kerralla, ehkä ajattelen. Mikäli hetki oli todella miellyttävä ja synnytti tarpeen saatan mennä yrityksen kotisivulle tutkimaan mitä he viestivät. Tämän olisi jo voinut jo tehdä aiemmin, jos siihen olisi kannustettu.

  Tämä Hannan kirjoutus on tärkeä osa kokonaisuudessa kun kivijalan asemaa ja positioita meidän ihmisten maailmassa mietitään. Tänään jouluostoksilla ollessani hieman pohdin yritysten liiketoiminnan rakenteita, jotak vielä usein ovat lokeroituja ja kustannusrakenteiden ohjaamia. Voisiko kivijalka olla internet ja internet kivijalka, eikä omia siiloja liiketoimintamalleissa.

Kommentoi