Tila

Hyvässä tilassa viihdytään eri tiloissa.

Hyvä tila inspiroi, herättää ajatuksia ja auttaa saamaan asioita aikaiseksi. Ajatus tilasta, sen käytöstä ja arvosta on murroksessa. Jokaisen kannattaa pohtia miksi tila on olemassa, mitä tilan käytöllä tavoitellaan ja millaisena se palvelisi toimintaa parhaiten.

Olen päässyt puhumaan paljon toimitila-alan yrityksiin, koulutuksiin ja tapahtumiin. Haastan aina pohtimaan toimintaympäristön muutosta ja tilatarjoajan vastauksia ympäristöjen muutoksiin. Ei, emme ole matkalla mustaan aukkoon. Aikaa, tiloja ja laadukkaita kohtaamisia tarvitaan aina.

Aloitimme vuoden alussa Digitalistien kanssa tilakokeilun. Rakensimme entiseen myymälätilaan Rikhardinkadulle pääkonttorin. Tilassa on kohdattu, sparrattu, vedetty aivomyrskyjä, kokouksia ja kohtaamisia. Juhlittu, nautittu, hikoiltu ja pysähdytty.

Tilasta tulee rikas jakamalla sitä eri käyttäjien erilaisiin tilanteisiin, tarpeisiin ja tavoitteisiin. Aloitimme elokuun alussa #viikonparasaamu –teemalla avoimia mindfullness –kokoontumisia vaihtuvin aihein ja vetäjin.

Voin sanoa jo viikkojen kokemuksella olevan mahtava tapa käyttää tilaa ja päästä tiloihin. Jokaisen kannattaa pysähtyä itse tai ohjatusti vähintäänkin sen kerran viikossa. Ohjattu pysähtyminen on väkevä kokemus, jota ei kannata kokeilematta ohittaa.

Joskus tuntuu että tilojen käyttöajattelu laahaa vuosisataisien perinteiden vankina. Tiloja käytetään organisaatioiden ja yksittäisten käyttötarpeiden mukaan. Mikähän on todellisuudessa julkisten tilojen käyttöaste? Eikö vaikkapa Espoon hieno valtuustosali voisi toimia avoimena ja vuokrattavana tilana erilaisten aivomyrskyjen järjestämiseen silloin kuin valtuustolla ei sinne ole asiaa?

Missä käytössä yhdessä maksamamme valtion tilat ovat iltaisin ja viikonloppuisin? Tarvitaanko jokaiselle asialle oma uusi tilansa vai voisimmeko jakaa tilan eri käyttäjien ja tarpeiden kesken?

Sponda teki viime viikolla hienoa avauksen tilojen rakentamisesta yrittäjille. Muillakin tarjoajilla tuntuu olevan samankaltaisia konsepteja rakenteilla.

Tilaa tulisi ajatella monimuotoisesti tilanteita ja tiloja ajatellen.

En näe arvoa ihmisten ja ajatusten törmäyttämisessä ahtaissa sälekaihtimien sulkemissa pahvihuonekalumaailmoissa jossa tilaa ja ajattelua hallitsevat hallitsemattomat johtomeret ja käsiin vanhentuva elektroniikka. Tieto kasvaa verkossa, lepää pilvessä ja kulkee kätevästi käyttäjien mukana. BYOD (Bring your own device) ajattelu on jo tätä päivää ja huomista. Käyttäjä itse valitsee ja ylläpitää itselleen sopivimpia työkaluja.

Tervetuloa tutustumaan ja kokeilemaan digitalistien tiloja. Mietitään yhdessä miten voimme rakentaa paremia ratkaisuja digimaailmaan siirtymiseen, aivomyrskyjä ja tilan käyttöä sinunkin yrityksellesi. Pääkonttori on avoimesti kaikkien digitalistiksi itsensä ajattelevien käytössä. Edessäpäin siintää vielä ”unelmien keittiö” ja yhteiset hetket parhaimpien makujen ympärillä.

 

 

Ville Tolvanen

Ville Tolvanen is CDO with Digitalist Group. “V” is the founder and co-founder of several companies in software, digital services, marketing and healthcare. Ville is popular transformation advisor, consultant and a keynote speaker. Ville Tolvanen was voted #1 Marketing expert in Finland (2016) Top 100 IT influencer (2017) and listed as #1 Social media brand by Procom (2017) Roles: Chairman, MOB, CEO, CMO, CDO, CSO, Interim Director & Consultant Founder/Co-Founder: Q.P.R. Software, Intervisio, Marchitects, Terve Media, Coronaria, Mectalent, Digitalist Network, Digitalist Group