Todellisuuden rajamailla

Elämme ja hengitämme läpinäkyvän kertakäyttöistä aikaa, jolloin kuninkaita ja kuningattaria ovat ne, joilla on hatussaan ideat ja oivallukset sekä merkityksellisimmät ja eniten muistijälkiä jättävät sisällöt. Eikä enää usein riitä, että sävellät ja sanoitat hittibiisin kerran, vaan hittejä täytyy syntyä, jos ei ihan joka viikko, niin useita kertoja kuukaudessa, läpi vuoden.

Kenellä sitten riittää sanansäilää ja sävelkorvaa puskea läpi hälyn ihmisten tietoisuuteen yhä uudelleen ja uudelleen ja mistä se kaikki luovuus ammennetaan?
Tarinaa voi puskea datasta, havainnoimalla pieniä hetkiä ja kohtaamisia ympärillään sekä altistamalla itseään oman todellisuutensa rajamaille. Mutta siltikään tämä ei takaa sitä, että se mikä lentää tänään olisi monistettavissa ja toistettavissa toimimaan myöhemmin. On pystyttävä sietämään epävarmuutta ja puskettava joka kerta kohti täyttä kymppiä, sillä keskinkertaisuus on suuri suo, eikä riitä pitämään kenenkään kiinnostusta yllä.

”Vaaditaan aitoutta, rohkeutta paljastaa sisimpänsä sekä särmää ottaa kantaa. Ja tämä vetää nöyräksi, sillä harvemmin nämä kaikki soivat ja resonoivat lähellekään samassa persoonassa.”

Yhden ideoijan sijasta tarvitaan useampi ja tarvitaan avointa syvälle menevää dialogia – tunnetta, että yhdessä tästä syntyy isompaa, koskettavampaa sekä oivaltavampaa. Yhteisen innostuksen jakamista, turvallista heimoa, joka ottaa kiinni ja kannustaa sekä jalostaa ajatuksia ja ideoita eteenpäin.
Eikä tällöin kaivata yhtä ainoaa häpeää tuottavaa idean torppaamista tai ivallista katsetta, vaan toinen toistaan yhä uskomattomampia leimauksia – suoranaista vapaapudotusta. Fiilistä siitä, että tällä jengillä voidaan matkata kohti ääretöntä ja sen yli. Sillä siinä maailmassa, missä nyt eletään, ei ole rajoja – ei ammatillisia, maantieteellisiä, kulttuurisia tai kielellisiä, jos vain oikea tarve, hetki ja tarina kohtaavat.

On myös hyvä muistaa, että kaikki uusi ei läheskään aina ole parempaa kuin vanha eikä jokaisesta uudesta applikaatiosta tule hittiä. On arvostettava myös kokemusta ja intuitiota. Vanhasta osaamisesta ja tekemisestä olisi pystyttävä säilyttämään ne toimivimmat osat uuteen, ainakin vielä sen aikaa kun ne toimivat.

Vanhan ja uuden valinnasta ja niiden yhdistämisestä parhaiten puolestaan selviävät ne, joilla on kykyä kyseenalaistaa, pysähtyä sekä tuottaa datasta ymmärrystä luovasti ja ketterästi – ihan joka ikinen pelipäivä.

Johanna Lehtonen

Rakentaa tulevaisuuden tarinaa. Laittaa itsensä likoon ja välittää aidosti. Ideoi uutta. Vahva 16 vuoden kokemus asiakkuuksista, liiketoiminnan kehittämisestä, myynnistä ja asiakasymmärryksestä. Account Director @ Carat Finland. Yrittäjä - Stooria. Auttaminen on parasta markkinointia. Vaihdetaan ajatuksia verkossa: @jolehtone

There are 4 comments

 1. Matti Lintulahti

  Juuri näin! Keskinkertainen sisältö ei riitä, eikä itse asiassa enää edes erinomainen sisältö riitä, jos kohderyhmä ei ole bisneksen kannalta oikea eikä sisältö aiheuta toimintaa. Oman kokemuksemme mukaan hyvän ja tuloksellisen sisällön tekeminen vaatii erinomaista kohderyhmän ja sen ostoprosessin tuntemista ja oikeanlaisen sisällön jatkuvaa tuottamista.

  Kuluttajamarkkinassa erinomaisen sisällön kynnys on korkea ja tekeminen vaatii erinmaista tarinankerronnan ja tunneälyn kokemusta. B2B-markkinassa pelataan hivenen eri säännöillä ja siellä on edelleen itse asiassa pulaa hyvästä ostajaa tukevasta ja hyödyttävästä sisällöstä.

  Kun kaikki asiat loksahtavat paikalle, tärkeimästä kohderyhmästä sisällölliset uutiskirjeen avaa joka toinen ja jopa 40 prosenttia klikkaa uutiskirjeestä eteenpäin lukeakseen miten asiakkaat opettavat toisia asiakkaita liiketoiminnassa.

  1. Johanna Lehtonen

   Kiitos Matti. Samaa mieltä. Juuri datan ja tarinan kautta on edettävä ja muistettava myös, että kirjoittajan oma motivaatio kirjoittaa tunkee tunteena läpi tekstin. Olisi hienoa motivoida ja saada useampi asiantuntija venyttämään ja kokeilemaan rajojaan sisällöntuotannossa. Positiivinen palaute omasta hengentuotteesta on parasta kerosiinia kirjoittajalle.
   -johanna

 2. Ville Tolvanen

  Loistava kirjoitus Johanna! Olen kovasti kirjoittanut ja ajatellut yrityksistä kasvavan medioita ja vahvasti sisältö edellä markkinoivia yhteisöjä. Olen vähän pakittamassa ajatuksissani kun näen kuinka vaikeaa varsinkin isoille yhteisöille on tuotta aidosti kiinnostavaa, erottuvaa ja relevanttia sisältöä. Se on todellakin vaikeaa ja taitolaji. Ehkä tässäkin sukupolvi korvaa asiaa eli ajan kanssa! Huikea kiteytys.

  1. Johanna Lehtonen

   Iso kiitos Ville! Kasvavassa kohinassa koskettava ja merkityksellinen sisältö vaatii brändeiltä niin paljon enemmän heittytymistä kuin mihin aiemmassa viestinnässä on totuttu. Uskon, että tulevaisuudessa yhä useampi muusikko, kirjailija tai taiteilija lainaa lahjojaan yrityksille, mutta myös yrityksistä nousee uusia luovia lahjakkuuksia.

Kommentoi