Toisintekemisen taide

Kuinka mukavaa, helppoa, tuttua ja turvallista on tehdä kaikki kuten aina ennenkin. Lähteä uuteen strategiaan vanhasta, ja kehittää uutta entisen päälle. Kokemuksen syvä rintaääni oikein vaatii nojaamaan tuttuun ja turvalliseen.

Aivan mahdottomalta tuntuu usein päättää tehdä asioita toisella tavalla. Ensimmäisenä mieleen juolahtavat huolet ja mahdolliset vaikeudet. Rationaalisimmat jopa julistavat sodan uudelle hulluudelle asioihin suoraan perehtymättä. Vanhassa vara parempi. Ei korjata kun ei ole rikki. Ei kannata. Miksi ”turhaan” tehdä mitään uutta.

Asetelma tekee uudesta, uudistamisesta ja kyvystä ajatella eri tavalla suorastaan taidetta. Vaatii poikkeuksellista rohkeutta, päättäväisyyttä ja johtamiskykyä saada toisintekemistä aikaiseksi. Vaatii hermoja, riskinottokykyä ja sitoutumista ottaa vastaan lisää haasteita ja mahdollisuuksia.

Toisintekijä pohtii uusien tulosten arvoa ja mahdollisuuksia. Toisintekijä ymmärtää vanhan tavan tarjoavan vaihtoehdon uuden epäonnistuessa. Toisintekijä ymmärtää, ettei maailma ja tulokset muutu vanhoja mantroja toistamalla.

Harva onnistuu vanhan uudistamisessa tai uuden viemisessä menestyksellä vanhahtavaan maailmaan. Siksi toisintekemistä on arvostettava taiteen tai kulttuurin tavoin. Riskillä ja uuden etsimisellä on arvonsa, joka ei ole vain hullujen puhetta ja tekoja. Hullut muuttavat maailmaa ajatus ja asia kerrallaan. Aikansa punkkareille pysytetään patsaita muistuttamaan merkkiteoista.

Jokainen yhteisö ja yritys tarvitsee oman tapansa tehdä ja ajatella asioita toisella tavalla.

Toisintekeminen on uuden ja uudistumisen alku ja tärkein ajatus. Kun toinen, outo ja uusi saadaan osaksi vanhaa oikealla tavalla synnytetään uutta ja uusia tuloksia.

Ps. Olen pohtinut miksi luemme kaikki kirjoja maailman ja yritysten muuttamisesta, mutta suostumme itse muuttumaan niin vähän. Taidamme sittenkin ajatella maailman olevan pääosin valmis ja muutosten olevan vain pintaviilausta muuten niin mahtavaan aikaan.

Ps2. Digitalist mullistuu 27.4.!

Ville Tolvanen

Ville Tolvanen is CDO with Digitalist Group. “V” is the founder and co-founder of several companies in software, digital services, marketing and healthcare. Ville is popular transformation advisor, consultant and a keynote speaker. Ville Tolvanen was voted #1 Marketing expert in Finland (2016) Top 100 IT influencer (2017) and listed as #1 Social media brand by Procom (2017) Roles: Chairman, MOB, CEO, CMO, CDO, CSO, Interim Director & Consultant Founder/Co-Founder: Q.P.R. Software, Intervisio, Marchitects, Terve Media, Coronaria, Mectalent, Digitalist Network, Digitalist Group