Totuuden jälkeinen markkinointi

Viime aikoina paljon puhuttanut ”totuuden jälkeinen aika” ei koske pelkästään poliittista viestintää, se koskee myös markkinointia ja mainontaa.

Markkinoinnin ja mainonnan eettiset ”säännökset” ovat jo tovin olleet terveemmällä mallilla kuin aikaisemmalla vuosituhannella. Kiitos tästä kuuluu internetille ja läpinäkyvyyden aikakaudelle. Mutta, sosiaalisessa mediassa asia on ikävä kyllä kääntynyt päälaelleen.

Sosiaalinen media toi takaisin sen mikä oli markkinoinnissa ja mainonnassa jo laitettu pannaan. Nimittäin vääristelyn ja valehtelun.

Sosiaalisessa mediassa maailmasta on muodostunut käsittämättömän epärealistinen. Mitä epärealistisempi pilvihöttö, sen enemmän tykkäyksiä.

Mainostajille tämä näyttäytyy mahtavana mahdollisuutena. Täydellinen maailma, jossa ei ole negatiivisia asioita.

Mutta, sairaan kaunis maailma johtaa sairaaseen maailmaan.

Yrityksillä, ja suunnittelijoilla, on valtava vastuu siitä mitä ”laitetaan ulos”. Paine, mitä sosiaalinen media aiheuttaa nuorisolle, on valtava. Vaikutukset ovat valtavat. Kyse ei ole vain viihteestä taikka muutamasta swaipista. Kyse on isommista kerrannaisvaikutuksista.

Vastuu on vaikea asia. Se vie enemmän työaikaa. Se on vaikea asia, mutta kaikista tärkein.

Toivottavasti pidät huolen siitä että otat vastuun viesteistäsi.

Markus Nieminen

Suunnittelen strategioita, monikanavaista markkinointiviestintää, tuotteita ja palveluita. Olen yrittäjä, partneri dynamo&son mainostoimistossa ja SON Helsingin perustaja. Olen työskennellyt yli viisitoista vuotta markkinointiviestinnän parissa ja sinä aikana olen suunnitellut kaikkea merkeistä yritysilmeisiin, tuotteista palveluihin, analogisesta digitaaliseen ja monologista dialogiin. Bloggaan markkinointiviestinnän murroksesta ja haasteista Digitalist Networkiin.