Juha Eteläniemi // November 05 2015

1X2 – Näin toteutat muutoksen

Yksinkertainen on kaunista – nyt yksinkertaistetaan digitalisaation, tai oikeastaan minkä tahansa asian läpivieminen – vielä tällä kertaa painottuen tekemisen aloittamiseen.

Yksinkertainen 1X2 muistisääntö toimii jokaisessa muutoksessa, varsinkin muutosprosessin alussa tai ensimmäistä muutosta tehdessä. Malli ei voi olla toimimatta, yhden 1X2 kokeilun jälkeen opit aina jotakin itsestäsi/ toiminnasta / ympäristöstä/ muista.

1X2 toimintaperiaate

1:
Tee yksi konkreettinen asia jolla muutat olemassa olevaa toimintatapaa. Pelkkä ajatus ei kelpaa, toki se edeltää toimintaa mutta tässä tarkoitetaan nimenomaan toimintaa. Yhdellä asialla aloitat muutoksen tekemisen ja kokemisen omalta kohdaltasi.

X:
Risti kertoo milloin muutos tulee tehdä. Risti on myös aikajanasi, linjojen kohtauspisteen vasemmalla puolella on menneisyys, oikealla puolella tulevaisuus. Linjojen kohtauspiste kuvaa nykyhetkeä, se on myös ainoa hetki jolloin voit muutoksen tehdä. Et voi tehdä muutosta menneisyydessä, et voi myöskään tehdä muutosta tulevaisuudessa – voit muuttaa tekemistä ainoastaan juuri tällä hetkellä. Koska seisot linjojen kohtauspisteessä ja voit katsoa tulevaisuuteen, tee se. Päätä kuinka kauan kokeilusi kestää, päivä, viikko, kuukausi – tee päätös ja pysy siinä.
Kuvaa päätösten määrää kun olet toteuttanut kohdat 1 ja X. Sinun tulee tehdä 2 päätöstä tulevaisuudesta ja vähintään toisen niistä pitää olla positiivinen, toisinsanoen tuplanegaatiot ovat kiellettyjä. Muita sääntöjä päätösten sisältöön ei ole.

Esimerkkejä hyvistä päätöksistä kokeilun jälkeen – ja siten myös päätöksistä jotka kelpaavat:

Tämä kokeilu oli hyvä, tehdään uusi
Tämä kokeilu ei toiminut, tehdään uusi
Tämä projekti oli loistava, ei tehdä kuitenkaan uutta.

Esimerkkejä päätöksistä jotka eivät kelpaa -> keksi uudet päätökset
Tämä kokeilu ei toiminut, ei tehdä uutta
Tässä ei ole mitään järkeä, ei ehdi opetella tällaisia uusia asioita

Esimerkkejä toimintamalleista:

Jos noudatat tätä äärimmäisen yksinkertaista toimintamallia saat varmasti toteutettua haluamasi muutoksen. Sinulla on tietyn aikajänteen jälkeen ensimmäinen kokeilu tehtynä sekä vähintään kokemus sekä arvaus siitä mitä tulisi tehdä tulevaisuudessa. Tehtyäsi yhden kierroksen, tee toinen. Mitä pienempi muutos on kerrallaan sitä helpompi se on toteuttaa.

Mitä useamman kierroksen teet sitä vaikuttavamman muutoksen saat ajan yli toteutettua.

More from Juha Eteläniemi