Ville Tolvanen // June 25 2017

20 vuotta verkostoja

Pääsin taannoin moderoimaan verkostoa ja oikeastaan liiketoiminnallista ekosysteemiä pohtivan yrityksen työpajaa.

Kirjoitin taustaksi heille omat kokemukseni verkostoista.

Ajatus verkostomaisesta liiketoiminnasta ei ole uusi. Ainoa uusi asia on verkko, joka tiedon ja tehokkaan viestintäverkoston avulla saattaa vielä verkostomaista ajattelua aivan uudelle tasolle. Esimerkiksi laivanrakennus, rakentaminen, terveydenhoito ja moni muu ala ovat aivan luonnostaan verkostoja ja ovat olleet sitä kymmeniä, jos ei satoja vuosia.

Tuoreita ajatuksia perinteisen teollisuuden verkostoihin tuo kymmenisen vuotta Euroopassa uudistanut ”industry 4.0” ajattelu jossa raskaista ja hitaita alihankintaverkostoja on yritetty uudistaa joustaviksi ja nopeiksi arvoverkoiksi jaetun tiedon ja sillä johtamisen avulla.

Olen aina ollut innostunut verkostomaisesta ajattelusta. Niinpä niiden rakentamisesta ja kehittämisestä on muodostunut punainen lanka uralleni. Tässä omia kokemuksiani verkostojen voimasta.

Tärkein menestystekijä verkostojen rakentajalle on synnyttää hyötyä verkoston jäsenille. Verkosto ei toimi, jos sen jäsenet eivät koe saavansa hyötyä sen toiminnasta.

Moderneja yritysverkostoja ovat alihankintaketjut, osuuskunnat, jälleenmyyjät ja varsinkin IT-maailmasta tutut kumppaniohjelmat, ekosysteemeiksikin haukutut. Niin Applella, Microsoftilla, SAPilla kuin IBM:lläkin on omansa. Näille tyypillistä on yhteistyön monimuotoisuus: Ohjelmat sisältävät koulutuksia, tukipalveluita, yhteismarkkinointia, edustusta jne.

Idea on aina koko osaamisklusterin liiketoiminnan arvon kasvattaminen.

Omat kokemukseni ovat liittyneet pääosin erilaisten sisältö- ja markkinointiverkostojen rakentamiseen.

  1. Q.P.R. Softwarella toimin markkinointipäällikkönä vuosina 96-99. Tärkein tehtäväni oli rakentaa Balanced Scorecard ohjelmisto- ja konsultointiliiketoimintaa Suomessa. Lanseerasimme näyttävästi ajattelun kumppaniohjelman kautta, johon kuuluivat silloin kaikki merkittävät konsulttitalot Suomessa. Saavutimme merkittävän näkyvyyden ja viisinkertaistimme markkinointibudjetin tekemällä asioita yhdessä verkoston avulla. En oikein vieläkään ymmärrä markkinoinnissa niin tuttua ”meidän asiakkaat, meidän tilaisuus ja meidän markkinointi –ajattelua.” Verkoston voima ja yhdistämä kokemus asiakkaille on helposti yksittäistä yritystä vahvempi. Samoin aikoihin rakensin ”vaikuttajaforum” –konseptin, jonka Management Events myöhemmin kasvatti kansainväliseksi liiketoiminnaksi ja huikeaksi menestystarinaksi.
  2. Ruokala.com Vuonna 2000 Intervisiolla rakensimme silloin ainutlaatuista ”crossmedia- konseptia” television ja verkon avulla. Suomen parhaat brändit Valio, Fazer, Iittala, Atria ja moni muu tulivat silloin markkinointikumppaneina mukaan verkoston rakentamiseen. Syntyi TV-ohjelmia, sisältöjä, reseptiikkaa, tapahtumia ja promootioita.
  3. Tilt.tv oli samaisen Intervision ajattelua. Peliklusterin ympärille rakennettiin yhteisöllinen verkkopalvelu keskustelupalstoineen, promootiokisoineen ja sisältöineen. Kumppanit tulivat mukaan TV-ohjelmaan, tapahtumiin ja sisältöihin erilaisten kumppanuuksien kautta.
  4. Terve mediassa rakensimme hyvinvoinnin verkostoa perustamalla digitaalisen median myyntiyhtiö Verkossa Median, Tervemedian portaaleineen sekä Darwinin luomaan markkinointia ja sisältöjä edellä mainittuihin muihin asiakkaisiin. Edellä mainitut yhdessä muodostivat Darwin media –konsernin joka saavutti lähes 10Meur liikevaihdon. Yhteistyö hajosi omistajan huonoihin valintoihin ja henkilöriitoihin yrityksen sisällä.
  5. Digitalist Network alkoi blogista ja kasvoi kolmessa vuodessa pienestä piiristä ensin merkittäväksi tapahtumajärjestäjäksi ja sitten kansainvälistyväksi verkostoksi ja pörssiyhtiöksi. Ajatuksena on rakentaa sisältö- ja tapahtumayhteistyön rinnalle aitoa verkostomaista liiketoimintaa, kuten IT-alalla on tapana. Suurimpana haasteena on luoda aitoja arvoketjuja kumppaniyritysten välille. Neljä vuotta jatkunut sisältö-, tapahtuma- ja markkinointiyhteistyö auttaa, mutta aidon arvoketjun luominen on vielä täysin eri asia.

Kuten huomaat, olen aika vahvasti ”uskossa” verkostojen voimaan, enkä ymmärrä puheenvuoroja verkostojen luomisen ”ajanhukasta” tai seminaaripelleilystä. Uskon vahvasti ryhmän yhdessä ja verkoston olevan yksittäistä vaikuttajaa ja yritystä vahvempi.

Jokainen voi tietysti kuvitella olevansa omassa päässään kaiken keskiössä toimiessaan yksin, mutta tulokset ja analytiikka todistavat usein toista. Ainoa este aidolle ja vahvalle verkostoitumiselle on heikko itsetunto ja loputon pelko siitä, että joku muu voi myös toiminnasta hyötyä. Siksi kannattaakin muistaa, että joku hyötyy aina. Seuraavalla kerralla se voisit olla vaikkapa sinä.

 

More from Ville Tolvanen