Jari Lähdevuori // March 04 2016

3 havaintoa Suomi-somen muutoksista 2015–2016

“Suurin [some-markkinoinnin] trendi on somen arkipäiväistyminen ja yhdistyminen osaksi normaaleja markkinointitoimia”, totesi Jani Halme vuodentaitteen trendiraportissamme. Komppaan Jani ja lisään, että arkipäiväistyminen tuntuu koskevan muitakin kuin markkinointi-ihmisiä.

Tutkimme MTV:n ja Laurean kanssa suomalaisten sosiaalisen median käyttöä edellisvuoden tapaan. Alla olevaan kaavioon on poimittu kahdeksan some-kanavan käyttöasteita tältä ja edelliseltä vuodelta. Tutkimuksen pohjalta voidaan nostaa esiin kolme merkittävää kehityssuuntaa.

kooste-kayttajista-2015-2016

Isoimmat kanavat ovat saturoituneet

Facebook ja YouTube – somen massamediat – ovat vakiinnuttaneet asemansa 15–55-vuotiaiden joukossa. Ne ovat suurelle joukolle erottamaton osa netin “käyttöliittymää”. Turha odottaa merkittävää kasvua – toisaalta myöskään katoa, mistä niin monesti etenkin teinien osalta puhutaan.

Suomalaisten some-paletti kasvaa

Keskikastissa olevat Instagram, Twitter  ja LinkedIn kaikki kasvattivat käyttäjäkuntaansa kuluneen vuoden aikana. Sosiaalinen pikaviestipalvelu WhatsApp puolestaan saattaa jo ensi vuonna lähestyä Facebookin ja YouTuben käyttöasteita. Somessa käytetty aika pirstaloituu siis yhä useampien palveluiden kesken, joista jokaisella on oma roolinsa käyttäjän elämässä.

Nuoret viitoittavat tietä videopalveluihin

Kuluneen vuoden suurin nousija Snapchat saa kiittää kasvustaan nuorisoa, joka on ottanut arkisen videomuotoisen viestinnän omakseen. Emojit ja efektit lentelevät teinien luurista toiseen – samoin kuin Periscopen sydämet. Jos Facebookin ja Instagramin viitoittamalla tiellä jatketaan, on tämäntyylinen somettaminen keski-ikäsillekin tuttua parin vuoden päästä.

Muitakin mielenkiintoisia asioita on toki tekeillä, roppakaupalla. Kanavakohtaiset luvut ja muut kehityssuunnat löydät itse raportista.

Mikä olisi sinun bisneksellesi neljäs merkittävä kehityssuunta?

More from Jari Lähdevuori