Maaretta Tukiainen // March 06 2016

3 ideaa päästä seuraavalle tasolle

Kuvittele että olet juuri saanut sellaisen tällin, että silmissäsi kieppuu.

Geometriset kuviot pyörivät ympäri havaintokenttääsi muodostaen mitä ihmeellisimpiä muotoja: monikulmioita, tähtiä ja kukkamaisia kehiä.

Kuviot monistuvat ja kutistuvat. Välillä ne sykkivät. Tuntuu kuin liikkuisit niiden sisällä.

Kuvittele nyt, että et saanutkaan tälliä, mutta näet nuo kuviot silti. Olet terve, et ole käyttänyt huumeita etkä syönyt keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Olet hereillä. Itse asiassa istut mukavasti kotisohvallasi työpäivän jälkeen ja – edelleen – näet nuo kuviot. Mitä on tapahtunut?

Olet laittanut päähäsi Oculus Rift –lasit, jotka on kytketty geometrista 3D-kuvamoottoria hyödyntävään tietokoneohjelmaan. Seitsemän minuutin ajan olet istunut paikallasi kuunnellen elektronista musiikkia ja katsonut kuvioiden virtaa. Tai pikemminkin ollut niiden sisällä. Wtf?

Tietoisuutta voi kehittää teknologian avulla

On sanottu, että tämän hetken edelläkävijöitä yhdistävät tietoisuustaidot. Tietoisuustaidot ovat käytänteitä, joiden avulla oman elämän laatua voi nostaa itselle sopivalla tavalla. Pelitermein ilmaistuna: pystyy nousemaan nextille levelille – missä ikinä se itse kullakin on.

Tietoisuustaitojen avulla elämään tulee lisää vaihtoehtoja. Näkee tilanteet selkeämmin, ei ota asioita henkilökohtaisesti ja hahmottaa ison kuvan. Eli kykenee strategiseen ajatteluun inhimillisellä tasolla, jossa fokuksessa on yhteisen hyvän maksimointi, ei voittaminen toisten kustannuksella.

Viime aikoina tarjolle on tullut paljon uusia tapoja kehittää näitä taitoja. Niistä kiinnostavimmat liittyvät teknologiaan.

#1 Search Inside Yourself -menetelmä

Vuonna 2006 Googlen pääkonttorilla lanseerattiin vapaaehtoinen kurssi, jolle oli läpällä annettu nimi Search Inside Yourself. Kurssin tarkoitus oli opettaa insinööreille ja koodaajille tunneälyä ja itsensä säätelemisen taitoja sekä tukea tätä kautta henkilökunnan työhyvinvointia.

Kurssi sai valtavan suosion, ja pian sen nokkamies Chade-Meng Tan kiersi ympäri maailmaa kertomassa asiasta.

7.-8. huhtikuuta kurssi rantautuu vihdoin Suomeen. Kahden päivän aikana sukelletaan tietoisuustaitojen ytimeen mindfulness-tekniikoiden avulla. Kurssi on tehokuuri keskeisistä tulevaisuuden työelämätaidoista niille, joka haluavat päästä nopeasti sinne, minne muut ovat vasta tulossa. Liput löydät täältä.

#2 The Shift -seminaari

Helpoin tapa saada uutta näkökulmaa on osallistua seminaareihin. Slushin ja Nordic Business Forumin vanavedessä Helsingissä on nykyään kansainvälisen tason seminaareja ähkyksi asti.

Niinpä se, joka kaipaa jotain uutta ja tuoretta, suuntaa keväällä Turkuun. Vuoden kiinnostavin seminaaritulokas The Shift järjestetään nimittäin 31.5.-1.6. Turun linnassa.
Tapahtuma selvittää, millä eri tavoilla teknologia tulee muuttamaan koulutus-, terveydenhuolto- ja energiatalouden.

Tässä keskustelussa virtuaalitodellisuus on tärkeässä roolissa. Seminaari kysyy, miten keinotodellisuus voi tehostaa oppimista, mikä kaikki tulee terveysalalla mahdolliseksi ja miten energiabisnes voisi siirtyä pysyvästi kestävään moodiin.

Seminaarin mielenkiintoisimpiin puhujavieraisiin kuuluu palkittu augmented reality –muotoilija Keiichi Matsuda, jonka töitä on ollut esillä mm. New Yorkin MoMAssa ja Shanghai EXPOssa. Liput löydät täältä.

#3 Consciousness hacking -ilmiö

Kun tietoisuutta tutkitaan teknologiakäytäntöjen tasolla, puhutaan ns. consciousness hacking -ilmiöstä. Sen tavoitteena on selvittää tapoja tukea psykologista, emotionaalista ja henkistä hyvinvointia.

Itseäni kiinnostaa eniten se, miten teknologia-avusteisia tietoisuustaitoja voidaan tieteen keinoin tutkia.

Maailmalla on vireillä jo useita tietoisuustutkimuksen hankkeita. Yhä useammalla tieteenalalla on myös uutisoitu radikaaleista tuloksista, joiden avulla moni aiemmin selittämätön onkin nyt tieteen keinoin selitettävissä.

Tässä muutamia: Suolisto on toiset aivomme. Sydänelimellä on kykyä aistia. Aivot muovautuvat hautaan asti.

Sitran Megatrendit 2016 –selonteon mukaan tulevina vuosikymmeninä teknologia muuttaa oikeastaan kaiken ja virtualisaatio on tuon muutoksen keskeinen ajuri. Veikkaan, että seuraava tutkimusbuumi koskeekin sitä, miten mieltä voidaan muovata teknologioiden avulla.

Tietoisuus on ihmisyyden näyttämö

Palataan lopuksi tuohon alussa kuvaamaani tilanteeseen. Kyseessä oli demosessio Sakari Lehtosen kehittämästä Geometrify’stä, johon musiikin on säveltänyt Miika Kuisma. Pääsin testaamaan ohjelmaa pari viikkoa sitten.

Kokemus oli sanojen tuolla puolen.

Kieppuvia kuvioita tuijottaessani mieleni tyhjeni turhasta. Ääniaaltojen kannattelemana tunsin olevani turvassa. Aivan kuin olisin saanut takaisin kauan kaivatun yhteyden. Nähnyt vilahduksen siitä, mitä sisälläni on.

PS. Se oli sellainen katedraali. Aika värikäs, ja se liikkui.

More from Maaretta Tukiainen