Mari Rasimus // August 31 2015

5 syytä, miksi digitalistin pitäisi harjoittaa mindfulnessia

Vähemmän työntekijöitä, kovempi tempo, useampi digilaite samaan aikaan seurannassa, huomio poukkoilee somesta sähköpostiin ja takaisin. Samaan aikaan pitäisi olla luovempi, ketterämpi ja käydä iloista vuorovaikutusta sekä face-to-face että digitaalisilla alustoilla… Ylikierrokset jäävät helposti päälle ja vaikuttavat yöuniin ja läsnäoloon kotona. Kuulostaako tutulta?

Digitaalinen aika ja nykyinen työkulttuuri aiheuttavat mielelle ja keholle valtavasti kuormitusta. Liikunnan, ruokavalion ja levon tiedetään yleisesti hoivaavan kehoa, mutta miten pidämme mielemme kunnossa?

Ei ihme, että mieltä hoivaava mindfulness on tullut isosti yrityselämään Yhdysvalloissa, lähtöpisteenä teknologia-innovaatioiden ja pitkien työpäivien kehto Piilaakso. Yritykset tarjoavat työntekijöilleen mindfulness-ohjelmia ei vain osana työnhyvinvointia ja työnantajamielikuvaa, vaan parantaakseen tulosta.

Seuraavassa viisi syytä, miksi mindfulnessin eli tietoisen, hyväksyvän läsnäolon harjoittaminen kannattaisi ottaa osaksi digitalistin arkipäivää. Ja kyllä, nämä syyt ovat tieteellisen yliopistotutkimuksen tulosta, ei vain kokemusperäistä myyntipuhetta.

1) Rautainen keskittymiskyky

Mindfulness-harjoituksissa kiinnitetään huomio tähän hetkeen, hengitykseen ja kehoon ja opetetaan mieltä olemaan harhailematta menneeseen tai tulevaan. Tämän on todettu vahvistavan aivoissa huomion suuntaamiseen, oppimiseen ja muistitoimintoihin liittyviä alueita.

Harjoittelu siis auttaa digitalistia saamaan työt tehokkaammin ja keskittyneemmin maaliin, vaikka Twitter-notifikaatiot välkkyisivät ja kollega puhuisi puhelimeen sermin takana.

2) Stressi lievenee

Yritysten kannattaa kiinnostua tietoisesta läsnäolosta myös siksi, että se tutkitusti vähentää sairauspoissaoloja. Monen sairauden takana on elimistön stressireaktio, ja jo 20 minuutin mindfulness-harjoittelu viiden päivän ajan vähentää merkittävästi stressihormoni kortisolin määrää kehossa. Digitalistin syysflunssaa vastaan voi siis taistella myös hengittelemällä läsnäolevasti.

3) Tunnetaidot kehittyvät

Vuorovaikutus- ja johtamistaidot ovat entistä tärkeämpiä työpaikoilla ja tunnetaitoja tarvitaan myös kotona. Mindfulness-harjoittelulla opimme tunnistamaan ja käsittelemään tunteitamme rakentavammin ja suhtautumaan myötätuntoisemmin sekä itseemme että toisiin. Tällöin emme märehdi asioita kielteisten tunteiden vallassa yön pimeinä tunteina ja pystymme handlaamaan ärsyttäviäkin työtilanteita.

4) Luovuus kukkii

Luovaa ongelmanratkaisukykyä ja innovoimista tarvitaan uuden liiketoiminnan ja digitaalisten palveluiden kehittämiseksi. Mindfulness kehittää aivojen joustavuutta, joten sitä harjoittavat suoriutuvat tutkimusten mukaan paremmin luovuustehtävistä ja ongelmanratkaisusta.

5) Onnellisempi elämä

Mindfulness-harjoitusten avulla pääsee kosketukseen ajatusten ja tunteiden takana odottavan sisäisen rauhan kanssa. Harjoittelun myötä monet huomaavat elämänsä muuttuvan positiivisempaan suuntaan ja elämänlaadun paranevan huomattavasti, vaikka ulkoisissa tekijöissä ei olisikaan muutosta.

Miten näihin tuloksiin sitten pääsee? Samoin kuin kroppa pysyy kunnossa säännöllisellä liikunnalla, mieli tarvitsee säännöllistä rauhoittumista. On se sitten meditointia tai muunlaista tietoista läsnäoloharjoittelua, 10-20 minuuttia päivässä riittää.

Jos koet, ettei tätä aikaa ole irrotettavaksi, tarvitset todennäköisesti mindfulnessia vielä muita kipeämmin.

*Lähteet: David Gelles – Mindful Work, Chade-Meng Tan – Search Inside Yourself ja Antti-Juhani Wihuri – Mindfulness työssä

 

Aloitamme Digitalistin toimistolla ”viikon parhaat aamut” keskiviikkoisin klo 8.00 – 8.45 2.9. alkaen  

”Viikon parhaassa aamussa” laitetaan digilaitteet äänettömälle ja keskitytään hetki kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Työkaluina toimivat hengitys-, mindfulness- ja rentoutumisharjoitukset. Aamu virkistää ja tuo läsnäolon hetken keskelle työviikkoa. 

Viikon paras aamu sopii kaiken tasoisille rentoutujille – piipahda paikalle ennen työpäivää ja tapaa samalla muita digitalisteja teekupposen ääressä.  

Ohjaajina toimivat Mari Rasimus ja Tiina Zilliacus – myöhemmin mahdollisesti myös muita vierailevia tähtiä

#viikonparasaamu

 

 

More from Mari Rasimus