Aki Vänni // September 17 2013

Aallokko venettä keikuttaa

Olen kuullut useammalta taholta, että elämme nyt rauhallista välivaihetta ja tästä tuuli vain yltyy. Kun vilkaisee parin viimeisen vuoden myllerrystä, monet meistä näkevät tulevan epämiellyttävänä huvipuistokokemuksena.

Teollisuus ja mediat koettavat kiivaasti löytää suuntaansa digitalisoitumisen aiheuttamassa aallokossa. Aallokossa, joka on nousemassa yhä korkeammaksi ja suuntaa on entistä hankalampi löytää aaltojen peittäessä välillä horisontin. Asiaa ei auta sekään, että digitaalinen kompassi häiriintyy taivaalle kasaantuneista ukkospilvistä.


Omaa murhettaan kasaa matalapaineen pitkittyminen ja epätietoisuus siitä mistä suunnasta taivas alkaa ensimmäisenä selkiintymään. Jos nyt jättää seuraamatta aktiivisesti kompassinsa neulaa ja aistein havaittavaa suuntaa, voi olla että ajautuukin selkeämmille vesille, mutta vain huomatakseen että kurssi vie takaisin myrskyyn.Kun horisontti katoaa tämän tästä näkyvistä eikä vallitsevaa tilannetta välttämättä näe kuohunnan takaa, niin tiedämmekö sittenkään mitä siellä jossain kaukana on mitä meidän tulisi tavoitella? Emme välttämättä, mutta on aika maalata yhteinen visio ja lopettaa asemien pitäminen. Kaivataan tahtoa ja asennetta. On katsottava päättäväisenä kuohuvaa ulappaa ja nähtävä kuinka sille levittynyttä vaahtopäiden verkkoa pitkin päästään sinne kaukaiseen kiintopisteeseen. Joskus se vaatii  rohkeita irtiottoja ja nyt jos koskaan kapteenin, perämiesten ja navigaattoreiden yhteispeli koko miehistön kanssa punnitaan. Vaaditaan yhteistyötä, parhaiden saatavilla olevien välineiden tuntemusta ja niiden tuottaman informaation käyttämistä hyödyksi.Olosuhteiden muutoksiin tulee tänään ja huomenna reagoida nopeasti ja kyettävä aistimaan mahdollisuudet erottua. Rohkeutta lähteä hieman sivuun valtalinjasta. Katseltava tuulia hieman kauempana, uskallettava jättää ne peräaallokossa tai näköpiirissä edellä kulkevat kilpailijat vähemmälle huomiolle. On tähyttävä sinne kauas minne ei näe ja aistittava näkymättömiä tuulia. Luotava visio siitä millaisissa tuulissa ja millaisten tuulten saattelemana haluaa matkaansa tehdä.


Mikä on se meidän visio johon yhdessä uskomme ja päätämme mennä? Yhdessä saumattomana joukkueena kohti tavoitetta. Joukkueena, jossa kaikki tietävät mitä pitää tehdä milloinkin. Merkistä kaikki tekevät tarvittavat toimet ja matka jatkuu kohti seuraavaa kiintopistettä.Liiketoimintaa epävarmassa tilanteessa voidaan verrata tällaiseen avomerellä käytävään purjehduskilpailuun. Kilpailijatilanteesta ja yleisesti vaikuttavista muuttujista ei ole saatavilla jatkuvaa paikkansa pitävää tietoa. Muuttujia on haastavaa lukea ja niitä muuttujia riittää. Sitä tietoa on louhittava sen oman suunnitelman tueksi. Verkosto ja joukkueen yhteinen osaaminen pitää sisällään valtavan määrän informaatiota jota tulee osata käsitellä, lukea ja tehdä päätöksiä niiden antaman tuen avulla. Tätä kaikkea informaatiota on myös kyettävä keräämään jatkuvasti lisää, joka päivä. Tämä kaikki tieto tulee olla saatavilla, käytettävissä ja sitä tulee käyttää aktiivisena toiminnan ohjaajana. Enää ei voida johtaa yrityksen toimintaa katsomalla kuukausia taaksepäin. Peräpeiliin tuijottelua saa sinut jäämään jälkeen kaikista muista paitsi niistä sinua lähimpänä olevista joiden edellä haluat kiivaasti pysyä. Kaikki muut saavuttavat tai menevät karkuun. Joku menee jostain hieman kauempaa ohitsesi, etkä huomaa sitä tuijottaessasi omaa peräaallokkoasi. Katse kauas eteenpäin. Ohi sen parhaan ja sinusta kauimpana olevan kilpailijan. Hieman kurssia loitommalle josta omaa ja muiden tekemistä on helpompi tarkkailla. Näet kilpailijakentän muutokset yhdellä silmäyksellä suhteessa itseesi. Erottautumalla valtalinjasta sinut huomataan paremmin, saat helpommin sanasi kuuluviin sekä saat mahdollisuuden yllättää vastustajasi ennättämällä heidän edelleen suotuisammissa tuulissa.Tätä kaikkea digitalisoituminen tuo mukanaan. Paljon haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Nämä haasteet ja mahdollisuudet koskee meitä kaikkia, tunnistetaan ja voitetaan niitä yhdessä, vaikka tässä poikkitieteellisessä verkostossa nimeltä Digitalist Network.

More from Aki Vänni