Risto Kuulasmaa // March 21 2016

Arjen Disruptio

“Kerropa Risto, kuinka syödä ja pitää kakku?”

Jähmetyin ja tuijotin tuoreen tyttöystäväni isää. Hän katsoi pöydän ja tummien kulmiensa yli silmiini ja leikkasi suklaakakkua. Kämmeneni hikoilivat. Olimme lopettamassa ensimmäistä yhteistä illallista ja työttöystäväni isä mittaili vävykokelasta.

Suhde loppui ja kysymys unohtui. Kuitenkin melko tarkkaan vuosi tuon illallisen jälkeen kuuntelin ravintola Kosmoksessa Tommy Tabermanin runomatineaa. Häiritsevä kysymys nousi salamana mieleeni, kun mestari tarjosi vastauksen:

“Vasta jaettu kakku on kokonainen kakku”

Disruptio on suosionsa ehtoopuolella oleva Piilaakson hokema. Disruptio synnyttää uuden markkinan tai arvoketjun, jota ei aiemmin palveltu. Disruptoiva tuote tai palvelu syrjäyttää olemassa olevaa ja muuttaa kulutuskäyttäytymistämme huokeammalla, kiinnostavammalla tai paremmalla vaihtoehdolla, kuten Airbnb, Uber, Wolt tai Onnibussi.

Elämän mullistukset, sisäavaruutemme pienet tai isot disruptiot muuttavat henkilökohtaisia arvojamme ja käytöstämme. Tottumuksemme rikkova mielen disruptio saattaa lymytä yllättävissä kohtaamisissa.

Ajoin Intiassa säkkipimeässä yössä skootterilla. Yhtäkkiä tielle ilmestyi noin 10-vuotias tyttö. Sain vain vaivoin vauhtini pysähtymään äkkijarrutuksella. Tyttö katsoi minua suurilla silmillään ja kiipesi sanaakaan sanomatta kyytiin taakseni. Hän kietoi hennot käsivartensa ympärilleni ja jatkoimme matkaa. Noin vartin päästä tunsin kevyen koputuksen olkapäälläni pysähdyksen merkiksi. Juuri ennen kuin hän hävisi takaisin viidakkoon, tyttö kääntyi ja hymyili minulle lämpimästi. Tuo yöllinen matka luottamukseen muutti jotain sisälläni.

Disruption aiheuttaa usein vallitsevan tilan ulkopuolinen taho.

Olen pyrkinyt hakeutumaan ympäristöihin, joissa minua suuremman sydämen ja pienemmän egon omaavat ihmiset johdattelevat oppimisen äärelle. Tärkeimmät gurut ovat kuitenkin usein yllättävän lähellä: perhe, kollegat, ystävät. Heidän luomansa häiriöt saattavat aiheuttaa pysyvän sorttista henkistä kasvua. Ystäväni sanoi tarkasti: todellinen oppiminen on sitä, että oma käytös muuttuu pysyvästi.

Kerran epäonnistuin johtajana. Mentorini ehdotti listaamaan kaiken, missä olin epäonnistunut. Harjoitus oli niin mullistava, että päätin esitellä listan myös alaisilleni. Vastaanotto oli ristiriitainen, epäonnistumiseni jakaminen aiheutti häiriön työyhteisössä. Hieman myöhemmin yksi tiimini jäsen tuli kiittämään. Hänestä avoimuus oli ollut rohkeaa. Minusta tuntui, että hän ja minä muutuimme hieman tuossa hetkessä pysyvästi.

Värähtelemme eri tavalla eri ihmisten kanssa. Turvallisuuden vetovoima suojelee meitä luovilta häiriöiltä ja pelot ohjaavat meitä hakeutumaan samankaltaiseen ryhmään suojaan. Kun kerromme toisillemme tarinaa itsestämme, viittaamme kuitenkin usein niihin tapahtumiin, joissa tuo rauha häiriintyi ja tapahtui jotain mielenkiintoista.

Altistutko tarpeeksi häiritseville ideoille, ihmisille ja tilanteille? Vietätkö aikaasi ympäristössä, joka aktiivisesti etsii ja aiheuttaa muutoksia parempaan? Tiedatkö miten luoda arjen disruptio?

Disruptoitko itse itseäsi?

Olen myös Blue Arrows -kilpailun Disruption Award -sarjan tuomari. Kilpailuun osallistuminen on auki 27.3.2016 asti osoitteessa https://www.bluearrowawards.com

Valokuvan tiedot: Using The Force, Risto Kuulasmaa www.flickr.com/zachris

More from Risto Kuulasmaa