Ville Tolvanen // February 25 2017

Arvoa verkosta

Pahimmillaan digitalisaatio lisää kustannuksia, hankaloittaa toimintaa ja sekoittaa asiakaskokemuksen. Parhaimmillaan sama asia mullistaa kaiken. Pahinta on tuoda uusia palveluita osaksi perinteistä toimintaa, mutta jättää kaikki vanha ennalleen.

Otetaanpa esimerkiksi digitalisaatiosta rakas yhteisömme nimeltään Digitalist Network. Eihän siinä ole mitään digitaalista ajattelet. Teknohullu Suomi on oppinut etsimään kaikesta ohjelmistoja, teknologiaa tai jotain muuta aidosti toisarvoista. Tärkeimpiä ovat kulttuuri, toimintamallit ja tulokset. Työkalut ovat niiden tekemistä varten.

Digitalistia voisi pohtia media-, tapahtuma-, tai järjestötoiminnan kautta. Digiajan tapaan toiminta sekoittaa perinteisesti erilaisia toimintoja ja ansaintamalleja keskenään. Digitalistin tapauksessa kysymys on perustajan intohimosta nähdä yrityksiä teoksina.

Mitä Digitalist sitten ajattelee toisin ja miten se näkyy asiasta kiinnostuneiden arjessa? Aidon digitalisaation tapaan, verkko ei ole yksittäinen tapa tehdä tai palvella käyttäjiä, vaan koko arvoketju on yritetty pohtia uudella tavalla tulevaa aikakautta varten.

Digitalistissa on murrettu koko yhteisöllisen osaamisen ja oppimisen arvoketjua.

  1. Sisältö. Perinteinen ajatus mediassa ja tieteessä on monopolisoida tiedon tuottaminen ”luotettaviin käsiin” Tieto nähdään valtana ja niukkuutena, jonka tuottaminen on kallista ja vaivalloista. Digitalistissa kaikki käyttäjät ovat tiedon tuottajia. Osallistujat, oman näkemyksensä jakamisesta kiinnostuneet asiantuntijat ja toimintaa tukevat yritykset. Laatu ei ole enää organisaation määrittelemää vaan vastaanottajan arvottama asia. Toisen mielestä kuraa ja kultaa jollekin toiselle.
  2. Kuratointi. Osa yhteisön toimintaa on aktiivinen tiedon jakaminen #Digitalist –tunnuksella sosiaalisessa verkostoissa. Sillä liitetään muiden tuottamaa informaatiota osaksi asiakaskokemusta. Digitalistit jakavat kaiken kiinnostavaksi kokemansa tiedon verkossa. Vain vastustettu, tuettu tai jalostettu tieto on arvokasta. Jos tieto ei liiku, emme opi yhtään mitään uutta.
  3. Jakelu. Perinteisissä järjestöissä tai medioissa tietoa on jaettu rajoitetusti tai sillä on rajoitettu yhteisön toimintaa. Digitalistit jakavat kaiken käyttäjille ilmaiseksi. On helpompaa jakaa ilmaiseksi, kuin saada isot joukot innostumaan maksullisesta tiedosta. Tiedon ilmaisuus mahdollistaa suurten massojen saavuttamisen. Tänä vuonna digitalistien tapahtumia seuraa livenä ja verkossa yli 10000 ammattilaista.
  4. Organisaatio. Digitalisteilla ei ole hallintoa, sääntöjä eikä juurikaan kiinteitä kustannuksia. Toiminta perustuu digitalistien haluun ja kiinnostukseen osallistua ja jatkaa yhteisön toimintaa. Jos innostusta ei ole, toiminta on aikansa elänyt ja lopetetaan turhana.
  5. Kumppanit. Yhteisön tapahtumista, markkinoinnista, julkaisemisesta ja hallintokuluista vastaavat yrityskumppanit, joista jokainen järjestää yhteistyössä verkoston kanssa yhden ison tapahtuman. Keskiössä on laadukas sisältö ja suomen parhaat vaikuttajat. Digitalist –tapahtumien idea on yksinkertainen: Parissa tunnissa Suomen parasta sisältöä parhailta näkijöiltä ja vaikuttajilta.

Digitalist -kokemus

Miten Digitalist liittyy digitalisaatioon muuten kuin sisällön fokuksen kautta?

Se pyrkii elämään kuten opettaa ja tarjoaman esimerkin vaikkapa järjestöille, medioille tai muille vaikuttamisesta kiinnostuneille. Digitalistit haluavat tehdä enemmän ja parempaa vähemmällä. Se tarkoittaa kulujen välttämistä kiinteissä rakenteissa, avointa jakamista paremman kokemuksen turvaamiseksi ja toiminnan kasvattamista kannattajiin ja heidän tarpeisiinsa tukeutuen. Kaikki kehitys tehdään keskustelemalla verkostoissa eri osallistujien ja yrityskumppanien kanssa.

Onko digitalisteilla mitään merkitystä missään mittakaavassa? Ehkä se on analogisen ajan harjoitus ja ajatus siitä, millaista media, vaikuttaminen tai järjestötoiminta voisi olla tulevaisuudessa. Aika moni edellä mainituista toimijoista on hidas, kallis ja tuotantolähtöinen. Tieto nähdään valtana eikä pääomana.

Digitalisteille tietoa on arvoa ja pääomaa, jota kannattaa aina jakaa surutta jokaiselle aiheesta kiinnostuneille.

More from Ville Tolvanen