Ville Tolvanen // November 17 2016

Asiakas hoitaa homman

Yksi asia jurppii suomalaisissa yrityksissä ylitse muiden. Ne laittavat asiakkaan töihin. Yleistämällä voisi sanoa, että asiakkaan on 1) inspiroiduttava 2) löydettävä 3) valittava 4) päätettävä ostaa 4) haettava/noudettava yrityksen puolesta.

Asiakas on yrityksellä töissä.

Joku sanoi asiakkaan ostavan ostamisen prosessia. Haaveilevan, selailevan ja tutkivan mahdollisuuksia parantaa elämäänsä. Kärsin usein autokuumeesta. Lämpö laskee kun miettii autokaupan prosessia. Jos laitan nettiautoon yhteydenottopyynnön (kukaan ei ota yhteyttä) tai kiinnostun uudesta ajoneuvosta, joudun kohtaamaan välinpitämättömän myyjän, joka kysyy mitä minä haluan.

En halua tietää mitä minä haluan, vaan ideoita ja ajatuksia siitä, mitä elämäni ja hähmäinen tulevaisuuteni ansaitsee.

Moni haluaa digitalistin tutustuvan uuteen palveluun. Pyytävät tapaamista. En halua tavata myyjiä. Haluan edistää yritystäni ja nauttia lopun ajan elämästä. Haluan ostaa ilman demoja tai myyjien puheita silloin kun minä ehdin ja olen valmis. Miksi lähes kaikkien yritysten välisten ratkaisujen myyjät haluaisivat aina tavata? Miksi pyytää aikaa toiselta, joka on kaikkein kalleinta jokaisen elämässä?

Pankit ovat aivan takapihalta. Haluavat aina tavata riippumatta siitä olenko entinen, tuleva tai nykyinen asiakas. Syyt ovat tekosyitä. ”Puhutaan taloudesta” Ei puhuta. Media puhuu siitä ihan riittävästi puolestamme. Tapaamisiin sortuminen johtaa aina samaan tilanteeseen. Nokan eteen laskeutuu yrityksen esitteitä sijoitusrahastoista. Kysyn jokaisesssa seminaarissa, kuinka moni on lukenut television käyttöohjeet. Ei juuri kukaan. Mistä helvetistä pankit ovat keksineet, että esitteet on hyvä tapa siirtää tietoa asiakkaalle? Eikö heidän pitäisi osata asiat ja tehdä niistä ehdotuksia asiakkaalle? Orjuutusta.

Yritysten tanakka odotus asiakkaan aktivoitumisesta johtaa säästämiseen.
En jaksa kuluttaa huonoa ostamisen prosessia. En osta merkkejä enkä tuotteita, jotka eivät innosta minua kuvitelmissani tai aidosti arjessani.

Niukkuuden aika on lopullisesti ohi.
Maailma tukehtuu itse tuottamaansa jätteeseen. Kaikkea on liikaa. Menestyvän yrityksen on ymmärrettävä asiakasmatkan pidentyvän koko ajan. ON aidosti 1) inspiroitava yleisöä julkisesti 2) oltava löydettävissä 3) herättää huomiota ja kiinostusta 4) tarjota asiakkaan valitsema ostokokemus ja 4) tehtävä asiakkaista myyjiä.

Kaiken tämän voi kiteyttää hyvän ja erottuvan brändin rakentamiseen. Usko hyvällä tai odota uutista toimintasi lopettamisesta.

More from Ville Tolvanen