Ville Tolvanen // September 27 2017

ATK

Kyllä harmittaa, kun huomaa ihmisen ajattelevan digitalisaatiota teknologiana. Näkee, että menee digitointi ja digitalisaatio pahasti ristiin. Digitointi on asioiden sähköistämistä. Valokuvasta tulee sähköinen tai CD-levystä tiedosto. Digitalisaatio on ilmiö, joka kuvaa teknologian integroitumista arkeen. Sitä, miten mm. Energia, asuminen, liikenne, työ ja asiointi muuttuvat kun äly tulee kaikkialle osaksi arkea.

Automaattinen tietojen käsittely on vielä edessäpäin. Aika vähän meillä on automaatiota käytössä arjessa. Voimme syöttää tietokoneelle tietoja, mutta aika vähän niille tai niiden arvolle tapahtuu automaattisesti. ATK on aikakautensa sana. Se korvatiin käsitteellä ICT kun kommunikaatio tuli osaksi tietojenkäsittelyä. Digistä alettiin puhumaan, kun tietotekniikan nähtiin tulevan mukaan kaikille elämän osa-alueille. Omassa mielessäni digitalisaatio tekee ATK:sta totta.

Keskustelu diginatiiveistakin on turha. Harva meistä on kaikkivoipa syntyessään. Minulle diginatiivi henkilö on ihminen, joka on tottunut käyttämään tietotekniikan mahdollisuuksia tiedon, seuran, osaamisen tai ostamisen yhteydessä. Ihmistä, joka käyttää luontevasti verkkoa kaikissa elämän eri tilanteissa. Se paraneeko kansalaistaidot tai arvo työmarkkinoilla, on asia erikseen. Digitaalisia palveluja pienestä pitäen käyttävät ihmiset kuitenkin ajattelevat eri tavalla ja hyödyntävät tietoa aiempaa sukupolvea paremmin. Heille verkostomainen ja avoimet tietopalvelut ovat arkea niin viihtymisessä kuin asioinnissakin.

Aika moni päättäjä katsoo horisonttiin digitalisaation ihmettä odottaen. Murros tapahtuu kuitenkin huomaamattamme, kun yhä useampi asia tapahtuu helpommin, nopeammin ja omia tarpeitamme noudattaen. Automaatio ja äly tekevät arjestamme sujuvampaa, työstä tehokkaampaa ja kehittämisestä ketterämpää. Maailma luo itsestään jälleen paremman version, mutta ei muutu täydelliseksi. Uusien toimintatapojen mukana tulevat uudet haasteet ja ongelmat.

Verkko on vaikea kaveri, jos siihen ei tutustu itse osallistumalla. Tulevaa, nykyistä ja ympäröivää on vaikea hahmottaa olematta itse osa kehitystä. Jokainen verkossa elävä ymmärtää muutoksen tapahtuvan ihmisissä ja elämässä elävien alustojen tukemana. Jokainen verkkoon perehtyvä oivaltaa käyttäjien johtavan kehitystä teknologioiden ja trendien sijaan. Jokaisen ajattelevan toivoisi olevan kärryillä ATK:n palosta ja verkon tulevasta. Paras tie uuteen maailmaan on oppiminen itse muiden ajatusten ja oman oppimisen kautta. Se vaatii väsymätöntä jaksamista seurata ja elää mukana ajassa ja verkossa.

ATK on tie parempaan elämään.

More from Ville Tolvanen