Ville Tolvanen // May 07 2017

Avoimuuden vaihtoehto

Digitalistien uusi missio ja asiakaslupaus on ”huominen luodaan yhdessä” (Because Tomorrow Is Co-Created). Haluamme jälleen kerran kulkea eturivissä ja näyttää enemmän kuin väittää mihin liiketoiminta, työ ja tekeminen on matkalla.

Digitalistien ensimmäinen sukupolvi oli innokkaiden kollektiivi verkossa ilman sääntöjä, rajoja, estoja tai maksuja. Halusimme törmäyttää ihmisiä, osaamista ja yrityksiä. Toisessa vaiheessa loimme yhteisön, jonka tavoite oli digitalisoida Suomi pikseli kerrallaan, yhdistää yrityksiä, osaamista ja osaajia median, tapahtumien ja kohtaamisten kautta.

Kolmas vaihe on haasteellisin.

Haluamme näyttää mihin työelämä, ratkaisujen tekeminen ja vaativa muutosjohtaminen on matkalla. Haluamme tuoda oikeat osaajat, asiat ja yhteisöt samaan pöytään tutkimaan, luomaan ja toteuttamaan uusia ratkaisuja.

Työkalut uuden luomiseen ovat nyt aivan eri tasolla. Meillä on 5 yhteisiksi avautuvaa Co-Creation Studiota ympäri maailmaa kaikkien käytössä, järjestämme aktiivisesti erilaisia työpajoja, hackathoneja ja sprinttejä uuden luomiseen. Tapahtumat jatkuvat ja haluamme tuoda KV-sisältöä Suomeen ja viedä suomalaista osaamista maailmalle ekosysteemin kautta. Kaikkea tätä ja varsinaisia ratkaisuja on mukana luomassa 200 huippuluokan ammattilaista ja kasvava joukko yrittäjiä, osaajia ja yhteisöjä.

Ekosysteemi on maksuton, siihen voi osallistua kuka tahansa ja haluamallaan tavalla. Digitalistissa on aina ollut ja tulee olemaan ovet avoinna myös kilpaileville ajatuksille, osaajille ja yrityksille. Silti saamme kritiikkiä avoimuuden puutteesta. En nopeasti keksi yhtään tasavertaisempaa ja avoimempaa ekosysteemiä kuin Digitalist.

Avoimuuden vaihtoehto minulle on vanha maailma. Suljetut kabinetit, lukossa olevat konttorit ja pienen piirin seminaarit. ”Meidän jutut.” Digitalistille ”Me” on me kaikki halukkaat yhdessä. On päivän selvää, etteivät kaikki siitä pidä. Ei kaikki musiikki maistu kaikille eikä jokaiseen järjestöön jaksa kuulua. Digitalistin ovet ovat avoimet toisin kuin monen muun suljetun ekosysteemin.

Digitalistien todellinen haaste on rakentaa globaali verkosto osaajien, yritysten ja uuden teknologian tarjoamien mahdollisuuksien välille. Työ vie ainakin viisi vuotta. Alku lähtee pienellä piipityksellä kielellä, jota harvakseen puhutaan. Edessä on siis valtava työ saada osallistujat näkemään ja ymmärtämään yhdessä tekemisen ja avoimuuden arvo.

Digitalisteja syytetään aika ajoin myös pilipalisaatiosta. Ikään kuin jonkun toisen tekemä työ olisi vähemmän arvokasta kuin toisen. Kummallinen ajatus. Toisia vähättelevä tekijä tekee itselleen karhun palveluksen jättämällä huomiotta kaiken sen mitä voisimme yhdessä toisiltamme oppia.

More from Ville Tolvanen