Ville Ohtonen // August 09 2016

Bititön heinäkuu

Nuorena saa ja pitääkin kokeilla kaikenlaista hullua.

Oma riehakkuuteni ei villeimmilläänkään äitynyt kovin holtittomaksi: houkuttelin lukiossa kaveriporukan kokeilemaan nestepaastoa.

Meillä ei ollut erityisiä tavoitteita detoxista, laihtumisesta tai edes alkoholinkäytön vähentämisestä. Halusimme vain testata, miltä paasto tuntuu, onko siinä vaikea pitäytyä ja mitä siitä seuraisi.

Koppasimme luontaistuotekaupasta glaubersuolat, juuresmehut, minttuteet sekä suolihuuhtelutamineet (pahoittelut lounastaville lukijoille!) ja ryhdyimme toimeen.

Tavoiteajan umpeuduttua olimme yllättyneitä: paasto ei ollut vaikuttanut juuri mihinkään.

Kellään ei ollut ajattelu tahi vointi kirkastunut, ruoto solakoitunut tai juhlimishimo laantunut.

Jopa itse paastoaminen – herkullisen ruoan ja hilpeän juoman vaihtaminen pahanmakuisiin ja muutenkin epäilyttäviin litkuihin – oli sujunut vaivattomasti. Kunnon apetta ei ollut edes muistanut kaivata.

Paasto ei myöskään johtanut valaistumiseen. Me kaikki jatkoimme oloa ja eloa kuten aiemminkin.

Näin vanhempana ja viisaampana hahmotan, että mitä ilmeisimmin asiat olivat jo etukäteen kunnossa. Syöminen tai juominen ei ollut kenellekään meistä mikään peikko, jota olisi tarvinnut kammeta valtaistuimeltaan.

Nämä aataminaikaiset kokemukset palasivat mieleeni tänä kesänä, kun kokeilin kolmiviikkoista somepaastoa.

Projekti lässähti aivan yhtä pliisuksi: keskittymiskykyni ei parantunut, en ollut tavallista enempää läsnä eikä aikaa vapautunut sanottavasti muille askareille.

Lisäksi itse somepaastoaminen oli sangen vaivatonta, eikä lainkaan tehnyt mieli lipsua. FOMO loisti poissaolollaan. Ja nyt paaston päätyttyä olo ja elo ovat jatkuneet aivan aiempaan malliin.

Aivan kuten lukioaikainen kokeilu, tämäkin paasto tuntui lähinnä turhalta. Ja samoin kuin tuolloin, tämäkin kerta todisti, että homma oli hallussa ilman paastoakin.

Vaikka kuluttaisikin päivittäin rutkasti aikaa somen parissa, ei se välttämättä ole kovinkaan vakava ongelma.

Miksi siis ylipäänsä paastota?

Aloitetaan siis Digitalist-syksy sumeilematta sometellen – toisinaan niin voi jopa parantaa maailmaa.

More from Ville Ohtonen