Kati Riikonen // April 09 2015

Brändi asiakkaan palveluksessa

Sisältömarkkinointi. Palveleva brändi. Yhteisöllinen ja osallistava brändi.

Kaikki tämän päivän brändinrakennuksen avainasioita. Ero useisiin markkinoinnin trendeihin on sopivuus niin B2C kuin B2B segmenttiin. Näiden lähentyessä, sekä brändit että konsultit puhuvat markkinoinnista ja palvelusta H2H, ihminen ihmiselle.

Asiakaan palvelu on tänä päivänä kiehtovaa. Brändeillä on enemmän ja monipuolisempia mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan kuin koskaan aiemmin. Samalla asiakkaiden odotukset hyvästä palvelusta ovat monimuotoisempia kuin koskaan aiemmin.

Kuten ihmisenkin, brändin elämä on mahdollisuuksia ja valintoja. Brändien on pakko tehdä valintoja miten ja missä haluaa olla asiakkaidensa palveluksessa. Kaikkia, kaikkialla kaikille – palveleminen on usein pienessä markkinassa tarpeellista, mutta helposti liian tasapaksua jos resurssit eivät riitä erottautumiseen. Siksi asiakkaan kanssa pitkän suhteen luominen, luotettavuuden todistaminen yhä uudelleen ja uudelleen vaatii jatkuvasti uusia keinoja.

Tänään uudistuva DNA palvelee ihmisiä samoista lähtökohdista ja samalla lähestymistavalla sekä B2B että B2C segmenteissä. Molempien konseptien rakentamisen keskiössä on ihminen ja hänen valintojensa helpottaminen – ilman brändin omaa kaupallista toimintaa.

Sekä suomalaisille rakennettu sovellusopas että beta-vaiheessa oleva yrittäjien arkeen työkaluja testaava ja suositteleva palvelu ovat vielä aloittelevia, rakennusvaiheessa olevia palveluita. Ne perustuvat kuitenkin seuraavaan manifesteiin:

• Palvele asiakasta palveluilla, jotka kiinnostavat häntä – vaikka ne eivät olisikaan brändisi kaupallisia tuotteita.
• Tarjoa asiakkaalle uutta: Etsi, kokeile, testaa ja kuratoi.
• Helpota asiakkaan valintoja: suosittele, opasta ja ohjaa.
• Käyttäydy kuten puolueeton media: ole kohderyhmäsi pää-äänenkannattaja
• Luo suhde asiakkaaseen: Kysy, vastaa ja keskustele.

Brändin on luonnollista olla kaupallinen. Niin luonnollista, ettei kaupallisuutta tarvitse lainkaan todentaa. Sanapari ”Ei tyrkytä” on tuttu palveluja suunnitellessa, mutta hyvä H2H –palvelu ei edes ehdota. Se toimii kuten hyvä ystävä – on aina valmiina auttamaan, valmiina palvelemaan.

More from Kati Riikonen