Laura Ahonen // March 21 2014

Brändin rakennus sosiaalisessa mediassa

Presidentistä YouTube-vloggaajaan

Viime viikkojen mediaspekulaatioiden keskipisteessä on ollut kaksi hyvin erilaista hahmoa – Sauli ja Sara-Marié. Saulilla viittaan presidentti Niinistöön, joka on ollut valokeilassa Tuukka Temosen ohjaaman Presidentintekijät-elokuvan ansioista. Tarkemmin ottaen Saulia ei dokumentissa juurikaan näy, vaan elokuvassa taltioidaan tekijöitä Niinistön presidenttikampanjan takana. Dokumentti tarjoaa pääsyn kampanjan kulisseihin alleviivaten faktaa, että poliitikkojen imagojen rakennus on yksittäisten kuvien ja sanavalintojen tasolla yhtä harkittua ja systemaattista kuin minkä tahansa brändin suunnittelu.

Herkullisinta elokuvassa on mielestäni nähdä, minkälaisten tietojen ja havaintojen perusteella kampanjaväki tekee strategisia markkinointiviestinnällisiä päätöksiään. Keskusteluissa päästään myös sosiaalisen median ja suosittelun merkitykseen. Kampanjatiimi on yhtä mieltä siitä, että sosiaalisessa mediassa saattaa hetkessä syntyä ilmiöitä, joita on vaikea ennakoida ja jotka leviävät kuluttajalta toiselle kulovalkean tavoin. Sisältöjen aitoudella tai alkuperällä ei ole merkitystä, vaan sosiaalisessa mediassa leviävät tunteet ja hurmoshenki on se, mikä saattaa ratkaista epävarmojen äänestäjien kannan.

Hyvä esimerkki nopeasti syntyneestä ilmiöstä on kirjoituksen aluksi mainittu Sara-Marié, alias Smoukahontas, jonka kotitekoiset YouTube-videot nostivat nuoren pietarsaarelaisnaisen hetkessä julkisuuteen. Sara-Mariélle YouTube on luontainen itseilmaisun ja leikittelyn kanava, jonka sisään hän diginatiivina on kasvanut. Siinä missä Sara-Marién tie on edennyt YouTubesta perinteisten medioiden haastateltavaksi ja ihmeteltäväksi, on monissa yrityksissä sosiaalinen media edelleen muusta tekemisestä ja strategiasta irrallinen saareke, “jossa varmaan olisi hyvä näkyä jotenkin”.

Presidentintekijät-elokuvan nähtyäni vaihdoin siitä muutamia ajatuksia Twitterissä. Eräs kommentoija huomautti, että rakennetun henkilöbrändin sijaan hän mieluummin valitsisi aidon ihmisen. Vaikka brändien ja mainonnan maailma saattaa näyttäytyä yhä laskennallisemmalta, on sosiaalinen media luonut uusia mahdollisuuksia lisätä brändien ja kuluttajien välistä vuorovaikutusta. Nykyisin yrityksillä ja julkisuuden henkilöillä itsellään on hyödynnettävissä ennennäkemättömän laaja some-työkalupakki, jolla he voivat rakentaa omaa brändiään päivästä, tweetistä ja Instagram-kuvasta toiseen – ja päästää kuluttajat seuraamaan omia arvojaan ja ajatuksiaan aiempaa lähempää. Sosiaalisen sisällön jatkuva virta koukuttaa, sitouttaa ja tarjoaa perinteisten medioiden ohella uudentyyppisiä keinoja rakentaa brändistä yleisön silmissä luotettava ja uskottava.

Ehkä jatkossa yhä useampi poliitikko ymmärtää somessa viestimisen hyödyt muulloinkin kuin vaalien alla ja olisinpa yllättynyt, jos kovinkaan monen yrityksen edustaja väittäisi silmät kirkkaina, ettei uskollisen asiakassuhteen rakentaminen brändien ja kuluttajien välille yksinkertaisesti kiinnosta.

More from Laura Ahonen