Pasi Räihä // January 29 2016

Business sukeltaa, Käytä periskooppia!

Facebookista on tullut virallinen. Jopa sen takia Facebookista on tullut viallinen.

Uutisvirta, mediavirta, mainosvirta, poliittisten kannanottojen tukkanuotiovirta. Facebook on vaivihkaa asemoitunut yhteiskunnalliseksi virraksi. Alkuaikojen pienenkaunis ja kylällinen mitäsullekuuluu-ihmiselo on jäänyt politikoinnin ja arvojahtien alle. Facebook on alkanut pönöttää höpöttämisen sijaan.

Eräs kaverini sanoi oman Facebook-käytön zombiutuneen elottomaksi tuijotteluksi. Menee kymmenenkin minuuttia sitä ruutua kyntäessä mitään koko hommasta tajuamatta. Sosiaalinen media vai anemia? Syystä tai toisesta signaaleja ihmisten uupumisesta Facebookiin on nyt enemmän kuin koskaan ennen. Pari viikkoa toimistossamme puuhaillut viisitoistavuotias neiti halveksui kysymystäni Facebookin käytöstä naurettavana, ”ei sitä kukaan järkevä enää käytä”.

En lähde enempää todistelemaan, nämä ovat havaintoja omasta empiiristäni. Monella on varmasti tilanne täysin toisin. Itse käytän Facebookia päivittäin orjallisen ammattimaisesti. Äskettäinen tutkimus Tanskasta paljastaa Facebookin ulkopuolelle jättäytymisen tekevän ihmisistä jopa onnellisempia. Voivatko palvelusta lähtijät olla kuitenkin onnettomasti väärässä?

Kukoistavaa sosiaalisen median eloa on Facebookin ulkopuolella. Kohinasta nousee uusia fantastisia palveluita. Snäppäily. Siitä onkin jo monta hyvää kirjoitusta jopa suomeksi. Itselläni kaveripiiri Snäpissä on ohut ja touhu sitä mukaa ohutta vailla suuria merkkejä markkinoinnillisesta läpimurrosta tai henkilöbrändipankin räjäyttämisestä pilviin. Haluaisin kyllä. Mestarit opettakaa.

Instagram on jo täysin pelivarma satsaus lähes kaikille yrityksille. Oikea tavoitteellinen tekeminen uupuu vielä monilta. Siksi moni yritys onnistuukin hullunkurisesti olemaan täysin epäsosiaalinen sosiaalisessa mediassa. Kuva on kiva mutta niiden kautta keskusteleminen on myös kivaa. Kivalla tarkoitan samaa kuin järkevää.

Periskooppi on kuuma nyt! Monella yrityksellä ja osaajalla on sydämellään enemmän sanottavaa kuin lyhyet Snäpit tai kivat Insta-pläjäykset. Siksi olen iloinen kun Periscope tulee ja jyrää vihdoinkin myös digitalisoituvaan Suomeen. Tarkista vaikka Google Trendsistä, Periscope nousee kohinalla. Viimeisen kuukauden aikana Periscope on kuumentunut kiinnostavaksi some-kiimaksi myös meillä Suomessa. Syyskuussa lisäkseni Periscopessa oli pari hassua scopettajaa, nyt tätä kirjoittaessani noin viisikymmentä livelähetystä ympäri Suomea.

Sen vain sanon, niille joita huolettaa digitalisaation vauhti maassamme, että palvelu kasvoi isoksi Venäjällä ennen meitä. Hämäläinen hitaus perkele jälleen. Mutta onko sillä väliä milloin palvelun omaksuu käyttöönsä? No, totta hitossa on, jos kohderyhmänä ovat talvilomiaan suunnittelevat venäläiset! He-rä-tys. Maailma on näissä palveluissa.

Tasaiseksi taputellun Facebookin rinnalla tämä Periscope on täysin pelottava kilkutin. Ja se pelottavuus on se joka kiehtoo niitä tylsistyneitä. Ihmiset ympäri maailmaa omilla kasvoillaan höpöttelemässä kaikennäköistä. Mitä järkeä siinäkin on? Periscopesta voi ennustaa myös markkinoinnin tulevaisuutta.

Kehotan jokaista kynnellekykenevää tekemään omat johtopäätelmänsä kokeilemalla. Testaaminen tuo ymmärrystä paremmin kuin tämän täysin lennokkaan näkemyksen lukeminen. Tässä lyhykäisesti neljä kovaa muutosta, joita povaan tämän uuden palvelun tuovan yhä vahvemmin markkinointiin:

1. Reaaliaikaisuus ja omalla naamalla puuhailu pakottaa markkinoijat yhä aidompaan vuoropuheluun yksilöllisten ihmisten kanssa.
2. Asiakaspalvelun ja markkinoinnin raja-aidat sumenevat ja hyvä niin.
3. Kuluttajat ovat yhä enemmän se brändin keskiö.
4. Tuotteesi voidaan esitellä asiakkaiden toiveiden mukaisesti reaaliajassa kaikkialle maailmaan. Suhteellisen kätevää.

Ennen kuin sukellat syvemmälle, kokeile Periscopea.

Lähteet: http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/staying-off-facebook-can-make-you-happier-study-claims-a6728056.html

More from Pasi Räihä