Jyri Paavilainen // February 17 2015

Case #FreeRautiainen: Mitä tästä voimme oppia?

Olipa kerran valokuvaaja nimeltä Pekka Rautiainen. Rautiainen huomasi ottamaansa kuvaa käytetyn julisteessa, jossa oli kotoisan jääkiekkosarja Liigan sekä liigajoukkue Vaasan Sportin logot. Kuvan käyttöön ei pyydetty kuvaajalta lupaa, joten tämä tiedusteli Twitterissä, kumpi oli julisteen taustalla, Liiga vai Sport.

Liigan vastaava tuottaja Juha Huhta kimpaantui Rautiaisen törkeistä syytöksistä ja vaati Rautiaiselta anteeksipyyntöä, sillä a) Liiga ei ollut julisteen takana ja b) Liiga ei vastaa some-reklamointeihin.

Erehdyin naureskelemaan Huhdan toiminnalle Digitalist Networkin aktiivien Facebook-ryhmässä, koska minusta se oli osoitus menneen maailman PR-menettelystä.

Yllätyksekseni Huhta ilmaantui samaiseen ryhmään pyytämään apua tilanteessa, jossa hänen toimintaansa ei oltu selvästikään arvostettu. Nostin miehen nöyryydelle hattua ja luonnollisesti autoin – kuten muutama muukin.

Tarjosimme Huhdalle selkeän toimintamallin, joka pätee kriisiin kuin kriisiin:

  1. Viesti, että olet huomannut ongelmatilanteen (ennen kuin alat selvittää mitään). Näin ihmiset näkevät, että olet reagoinut, ja malttavat odottaa tilanteen selviämistä paremmin.
  2. Selvitä, mikä on ongelman takana. Tässä tilanteessa Huhta olisi voinut ottaa Sportin toimistolle yhteyttä ja kysyä, mikä meininki.
  3. Viesti, mitä olet saanut selville selvityksen aikana. Jos tilanne vaatii anteeksipyyntöä, pyydä anteeksi. Anteeksi voi pyytää myös, vaikkei olisi itse selvästi syypää tilanteeseen.

Ottiko Huhta neuvoista vaarin? Ei.

Tänään Iltalehti uutisoi, että Pekka Rautiainen oli saanut porttikiellon kaikkiin Liiga-jäähalleihin, koska hän oli käyttäytynyt asiattomasti Liigaa kohtaan.

Paskamyrsky oli valmis.

Yleisön… anteeksi, tarkoitin tietenkin maksavan yleisön reaktion voi katsoa Twitteristä häsällä #FreeRautiainen.

Toivotan sinulle näiden vinkkien myötä parempaa viestintämenestystä. Itse jään odottelemaan vääjäämätöntä porttikieltoani Liiga-halleihin.

Päivitys 17.2. klo 14:20: Liigan toimitusjohtaja Kimmo Rannisto kumosi porttikiellon.

More from Jyri Paavilainen