Antti Karppinen // August 21 2015

Contact a guy with a cool beard

Noin vuosi sitten elämässäni alkoi hieman erilainen vaihe. Koko perheeni muutti Walesin pääkaupunkiin Cardiffiin, jossa oma urani kuvantuottajana alkoi täysin nollasta.

En tuntenut 350.000 ihmisen kaupungista ketään. Kukaan ei tuntenut minua. Nyt vuosi myöhemmin on mielenkiintoista tarkastella mitä sainkaan aikaan ja miksi. Yritänkin siis kirjoittaa hieman auki miksi tietyt asiat tapahtuivat ja mitä toimia asioiden eteen tein.

Mindmap ja Portfolio

Aivan ensimmäisinä päivinä uudessa kaupungissa päätin, että alan merkitä muistiin luomaani verkostoa. Aloitin ottamalla käyttöön yksinkertaisen verkkoapplikaation (Mindmeister) ja piirsin siihen oman nimeni. Tarkoitus oli, että aina kun tapaan uuden ihmisen / yrityksen jne. merkkaan sen karttaan ylös.  Halusin tällä tavoin sekä visualisoida kontaktiverkkoni sekä seurata, mistä kautta asiakkuuksia minulle päätyy.

cf

Nyt kun tarkastelen vuoden aikana muodostettua verkostoa näen kaikki syy- ja seuraussuhteet kirjaimellisesti verkkona ruudullani. Näen tapaamani henkilöt, yhteydet heidän välillään ja linkit asiakkuuksiin kuin polkuina, joita on näin jälkeenpäin uskomattoman mielenkiintoista seurata ja muistella mitkä päätökset ja tapaamiset mihinkin seikkailuun johtivat.

Toinen tärkeä asia kohdallani oli se, että kuljetin printattua portfoliota aina mukanani. Jos kerroin ihmisille, että olen valokuvaaja tai digital artist päädyin täysin samalla “asteikolle” kun kaikki muutkin valokuvaajat tai edes tyypit joilla on kamera. Portfolio oli keino näyttää konkreettisesti mitä teen ja kuinka erotun muista. Printatun portfolion etu oli myös siinä, että ihmiset tarkastelevat kuvia paperilla paljon pidempään kuin esim iPadin ruudulta.

Contact a guy with a cool beard

Hyvänä esimerkkinä tavastani verkostoitua voidaan pitää tarinaa miten päädyinkään BBC Worldwidelle sisään ja tuottamaan kampanjan Dr Who -scifisarjan kulisseihin.

Olin asettanut itselleni tavoitteeksi päästä tekemään jotain BBClle. Lähetin sähköpostia portfolion kera, soitin perään, pyydettiin lähettämään sähköpostia, lähetin uudelleen, soitin perään, menin respaan asti portfolio kädessä pyytämään voinko näyttää kuviani jollekin. Turha toivo: joka puolella seinä vastassa. Olin samalla linjalla kuin kaikki muutkin tuhannet ja tuhannet, jotka halusivat tehdä mitä vaan tuon jättimäisen tuotantoyhtiön kanssa.

Joulukuussa 2014 tein itselleni portfolion Purpleport -nimiseen portaaliin, jossa mallit, valokuvaajat, kampaajat ja meikkitaiteilijat pystyvät etsimään toisiaan yhteisiin projekteihin. Tunnuksen ja portfolioni lisäämisen jälkeen aloin saamaan yleisiä ilmoituksia sähköpostiin esimerkiksi jonkun etsiessä valokuvaajaa projektiinsa. Silmääni osui kuva ja viesti, missä parrakas nuori kaveri ilmoitti ajavansa partansa pois pian, ja etsivänsä ikuistajaa partansa viimeisille hetkille. Ajattelin, että portfoliostani puuttuu tuollainen hipster-tyylinen partakuva, joten otin kaveriin yhteyttä. Mies partoineen asuikin vain vajaan kilometrin päässä, joten tapasimme kahvilla jo seuraavana päivänä.

Partatyypin nimi oli Rahim Mastafa, suhteellisen aloitteleva freelance valokuvaaja, joka kuvasi erityisesti fitness -kuvia. Juttelimme pitkään, näytin tietenkin portfolioni, Rahim piti tyylistäni ja oli erityisen otettu kun lupasin auttaa häntä kuvankäsittelyssä ja valojen käytössä. Hiukan myöhemmin puheeksi tuli hänen päivätyönsä, ja kävi ilmi, että hän on BBC.n palkkalistoilla tekemässä mm. “Behind the scenes” -videoeditointeja eri sarjoille, mukaanlukien Dr Who. Kerroin hänelle yrittäneeni päästä jotain kautta sisään BBC:lle ja sain välittömästi huomata verkoston voiman: Rahim suositteli minua tuntemilleen ihmisille Dr Who tuotannossa ja viikon sisällä tästä olinkin jo Dr Who:n brändimanageri Edward Russelin kanssa samassa pöydässä näyttämässä portfoliotani. Ovet olivat vihdoin ainakin raollaan!

Näiden kontaktien kautta päädyin BBC:n tv -ohjelmaan nimeltä “Week In Week Out” tekemään before – after kuvauksia, ja lopulta jopa tekemään kuvauskampanjaa Dr Who tv-sarjan kulisseihin. Dr Who -projekti oli juuri sitä mitä halusin BBC:lle tekemään: kampanjassa keskityttiin sarjan taustahenkilöihin, tuottajiin, puvustajiin jne., tavoitteena tuoda heidän ainutlaatuinen osaamisensa myös fanien nähtäväksi. Samalla projekti oli myös osa BBC:n sisäistä markkinointia ja huomion kiinnittämistä näyttelijöiden lisäksi myös taustalla hääriviin ihmisiin. Työhyvinvointikuvauksia parhaimmillaan!

#SharingIsCaring

BBC -tarina on yksi monesta tarinasta missä hyvä kiersi takaisin. Olen aina ollut hyvin avoin jakamaan osaamistani kollegoideni kanssa, mutta jotenkin #sharingiscaring -ajattelu konkretisoitui minulle tuolla reissulla. Suurin osa isommista asiakkaistani päätyi minulle, koska autoin jotain henkilöä, tutustuin ihmisiin, jaoin sisältöä, kerroin jonkun toisen tarinaa jne. Tekemäni mindmap avaa myös minulle itselleni tuon tarinan visuaalisesti, koska voin selkeästi nähdä tapahtumat, henkilöt ja tilanteet mitkä saivat isommat pyörät pyörimään.

Olen myös vakuuttunut siitä, että esimerkiksi Villen kirjoittamat blogipostaukset verkostoitumisesta ja #sharingiscaring -ajattelusta ovat edesauttaneet kaikessa mitä saavutin ulkomaanvuoden aikana. Tietyt opit ja ajatusmallit ovat iskostuneet mieleeni: Olen ollut rohkea, vahvistanut henkilöbrändiäni, auttanut ihmisiä, verkostoitunut, ystävystynyt ja yrittänyt kirjoittaa sisältöjä matkan varrella mahdollisimman mielenkiintoisella tavalla.

Toivon, että tämä yksi tarina matkan varrelta inspiroi myös Sinua. Hyviä asioita tapahtuu, kun niihin uskoo, auttaa toisia ja tutustuu ihmisiin. Ihmiset ovat tärkeitä kaikessa, ja koskaan ei voi tietää ketä toinen ihminen tuntee.

Omalla kohdallani työt jatkuvat nyt Suomessa uusin tuulin ja tuorein silmin ja uskoisin myös, että tietyt asiakkaat käyttävät minua myös jatkossa projekteissaan UK:n suunnalla. Uusia tavoitteita on asetettu ja mindmap aloitettu myös Suomen verkoston osalta.

bbcpath

Laitan tähän loppuun pienen listan asioista mitä reissullani sain aikaan tämän vajaan vuoden aikana.

 • Kuvauskampanja pisimpään maailmassa kestäneen scifi sarjan Dr Whon kulisseissa, BBC Worldwide
 • Esiintyminen BBC:n TV-ohjelmassa, Before / After kuvaus, jonka kuvat levisivät laajalle UKssa
 • Kansainvälisen siideriyrityksen Gwynt y Ddraig:n uusien mainoskuvien toteuttaminen
 • Time to change Wales -mielenterveyskampanjan kuvat
 • Game of Thrones -näyttelijöiden tapaaminen ja heidän muotokuvansa ottaminen
 • Kaupungin kuuluisimpien urheilijoiden eli rugby-pelaajien kuvaaminen kampanjaan
 • Viraaliksi levinneiden Cosplay -kuvien ja blogien tekeminen
 • Harvinaisten Audi Quattro -ralliautojen kuvaaminen
 • Erehdyttävän aidot Pirates of the Caribbean -henkiset kuvat Captain Jack Sparrow -lookalikesta
 • Olympiamitalistin (Jamie Baulch) ja globaalien brändien kuvaaminen (Jaguar, Under Armour, Oliver Sweeney, Celtic Manor)
 • Steampunk -aiheisten kuvien ottaminen englantilaisen paronin kotona, paroniin ystävystyminen ja pääsiäisloma kartanon vieraana.
 • Kaupungin yrityskilpailun lyhytlistalle pääseminen Creative -kategoriassa ja kunniamaininta palkintogaalassa.
 • Useita julkaisuja ja kuvia kaupungin parhaassa yrityslehdessä (Cardiff Life)
 • Kansainvälisesti palkittu (Px3) kuva paikallisesta muusikosta (Jammy Harris)
 • Kuvien tuottaminen moninkertaiselle Bafta -voittaja erikoistehosteyritykselle, RealSFXlle
 • Esitelmän pitäminen yliopistolla paikallisille nuorille graafisen suunnittelun opiskelijoille
 • Keynote -luennon pitäminen kansainvälisessä Creative Morning -tapahtumassa
 • Pronssimitalin voittaminen valokuvauksen MM kisoissa ja mitalin vastaanottaminen Ranskassa
 • Monet monet uudet ystävyydet

_Antti The Finn

ps. Suomalaisena on hyvä olla ulkomailla, meillä on hyvä maine. Tästä syystä päädyinkin allekirjoittamaan myös jokaisen sähköpostini loppuun _Antti The Finn. Vuoden aikana tämä suomalainen jättikin melkoisen muistijäljen usean yrityksen ja ihmisen mieleen positiivisessa mielessä. Go Finland!

 

More from Antti Karppinen