Ville Tolvanen // January 17 2018

Digiajan asiakaskokemus

Digiajan asiakaskokemus

Viimeisen 20 vuotta olemme suunnitelleet sisältöjä ja asiakakokemuksia erilaisiin näyttöihin ja julkaisujärjestelmille. Pääosa verkosta on yhä edelleen ”freimeihin” ladattua kuvaa ja tekstiä. Painopiste on selkeästi ollut teknisessä onnistumisessa valloittavan asiakaskokemuksen sijaan. 

Mitä tapahtuu kun kodit täyttyvät älykkäillä kaiuttimilla, äly tulee mukaan elämään erilaisissa rannekkeissa ja laseissa ja ohjaamme koteja, autoja ja tiloja puheella? Vaatimukset hyvälle asiakaskokemukselle räjähtävät.

Millainen on tulevaisuuden lotto? Lausummeko numerot suoraan Alexalle vai toimiiko veikkaus vain rannekelloissa? Miten tilataan lippu, lennot ja majoitus Robbie Williamsin keikalle suoraan Alexan kanssa keskustellen? Miten dokumentoimme viranoimaisten toimintaa ja kommunikoimme arjessa turvallisesti? Mahtavia ja valtavia haasteita, joita tulisi ryhtyä pohtimaan jo tänään.

Ilman kirkasta visiota ja tiekarttaa parempaan asiakaskokemukseen kohtaamisten kehittämisestä tulee mahdotonta. Versiointiin ja ”legacyyn” pohjaava kehittäminen katsoo tulevan sijaan taaksepäin ja yrittää nilkuttaa kohti murroksellisia teknologioita ja mullistuvaa asiakaskokemusta.

Elämme digitalisaation antiikkia, jossa älykkääseen ympäristöön yhdistetään analogisen ajan ajattelua, sisältöjä ja toimintamalleja. Yhdistelmä on vähintäänkin kummallinen ja fysiologisesti ihmiselle keinotekoinen. Edessä siintää aika, jossa teknologian käyttökokemus inhimillistyy ääniohjauksen, automaation, tekoälyn ja silmälasimaisten näyttöratkaisujen avulla. 

Miten liiketoimintamallit, käyttäjäkokemus, data ja ympäristö tuodaan digiaikaan? 1) Rakentamalla innovaatioympäristö, joka ottaa aktiivisesti arjessa mukaan palveluiden käyttäjät. 2) rakentamalla ekosysteemin perustuva visio, joka konkretisoituu selkeäksi tiekartaksi 3) rakentamalla kehitysympäristö, joka on ketterä, tuloksellinen ja tuottava. 4) Purkamalla vaativa kehityshanke selkeiksi tiekartoiksi, hankkeiksi ja projekteiksi ja 5) Tarinallistamalla tulevaisuuden asiakaskokemus, arvo ja toteutustapa unelmiksi, joista ihmiset haluavat tehdä totta.

Aloita tulevaisuuden tekeminen tänään. Teet siitä enemmän, nopeammin ja aidommin totta.

More from Ville Tolvanen