Ville Tolvanen // April 11 2014

Digikoti tuli jo

Digikoti tulee oletko valmis?

Kysyn päivittäin ihmisiltä kuinka monella on kotonaan älypuhelin, tabletti, tietokone ja televisio kytketty internetiin. Yli puolella tuntuu olevan kotonaan valmis älytila. Digitalisoitumisen samettivallankumous tapahtuu nopeammin kuin kuvittelemme. Kuka kuvittelee laitteita hankittavan huvikseen ilman innostusta käyttää niitä uusin asioihin?

Kuluttajien käyttäyminen muuttuu arvioitua nopeammin.

Teleoperaattorit tunnistavat datamäärien kasvavan räjähdysmäisesti. Diginatiivit lapset käyttävät älylaitteita täysin saumattomasti elämän eri tilanteissa pelaamiseen, television katsomiseen, surffaamiseen ja jatkuvaan oppimiseen.

Tutkimuksia digitalisoitumisen vauhdista tekevät toimijat, joilla on eniten menetettävää.

En ole nähnyt digitalisoitumisesta hyötyvien tahojen tutkimuksia rakennemuutoksesta. Sähköinen kauppa kiihdyttää toimialan murrosta, kilpailua ja kansainvälistymistä suomalaistenkin skipatessa kuppaset kauppasovellukset ja suosiessa amerikkalaisia pilvipalveluita. Sanon aina, ettei minua tarvitse uskoa, mutta uskokaa joulupukkia. Merkittävä osa suomalaistenkin ostamista joululahjoista on päätelaitteita, sisältöjä, konsoleita tai pelejä digitaaliseen kuluttamiseen.

Digitalisoituminen johtaa lopulta parempaan asiakaskokemukseen.

Näin kävi musiikissakin, joka on yksi ensimmäisistä murroksen läpikäyneistä toimialoista. Tallenteista tuli ensin turhia, Sitten ostettiin tai varastettiin kappale kerrallaan kunnes syntyi Spotify. Musiikki muuttui palveluksi. Mitä sitten tapahtui? Musiikin kuluttaminen lähti kasvuun ja nyt pohditaan jo parempaa tallenteiden laatua kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Jos Pono ei muuta maailmaa niin toivottavasti se pakottaa isotkin miettimään parempaa asiakaskokemusta. Saammeko kohta nauttia musiikkia parempilaatuisesti kuin koskaan aikaisemmin? Todennäköisesti.

Huomaan fiksujen ihmisten olevan aika tottuneita verkkopalveluiden käyttäjiä vapaa-ajallaan. Ihmettelen miksi samat ihmiset menevät työpaikalle elämään historiassa? Varmaankin siksi, että suomalaisella työpaikalla ei ole tapana kyseenalaistaa tekemistä ja pohtia tasaisin väliajoin miten asioita voitaisiin tehdä eri tavalla.

Ei fiksata kun ei ole rikkikään.

Aika hoitaa tämänkin murheen. Silti on kummallista katsoa kuinka liiketoimintaa verkossa kehitetään katsomatta hieman pidemmälle ja ulos ikkunasta. On turhaa parantaa edellistä sovellusta kun pitäisi katsoa missä nyt ja seuraavaksi mennään. Aika moni rakentaa hankkeita, jotka ovat vanhentuneita jo valmistuessaan. Digitalous tuli jo ja kuluttajat määräävät kehittämisen tahdin.

Nyt on erinomaisen hyvä idea miettiä asiat uudella tavalla uutta maailmaa ajatellen.

More from Ville Tolvanen