Tomi "Pide" Grönfors // December 01 2015

Digitaalista kotipornoa

Digitaalista viestiä veisataksemme ryhdyimme kaverin kanssa pitämään avointa webinaarisarjaa.

Ensimmäiseen odotettiin neljää ihmistä ja koiraa. Päätimme antaa ilmaiseksi osaamistamme ja kouluttaa ihmisiä. Jakaa verkossa tietoa niin ronskisti, että yritystemme hyllyt notkuisivat tyhjyyttään jo maistiaisista. Halusimme vilkaista miltä huumekauppiaan myyntityö tuntuu ja katsoa miten kokeilu vie kohti käyttöä. Silmät se aukaisi, sillä kiitosta tuli. Miksi siis sinunkin kannattaa ryhtyä tekemään kotivideoita kohderyhmällesi?

Verkossa et voi jakaa liikaa

Pitämämme webinaarisarja on osoittautunut hitiksi. Olemme tehneet enemmän virheitä kuin kukaan muu. Mokauksia, kiroulua livenä ja tötöilyä. Ensimmäiset kolme webinaaria meni pipariksi juuri sillä hetkellä alkaneen julkisivuremontin vuoksi. Piikkauksen ääneltä ei pelastanut mikään teknologia. Viime viikolla torsoksi jäi studiosta striimattu Youtube-sessio, kun paikalle jäi saapumatta itse pääesiintyjä. Inhimillinen virhe. Sitä sattuu. Silti webinaari meni hyvin ja kiitosta tuli paljon. Miksi näin?

Annoimme ymmärtää ja ymmärsimme antaa. Annoimme kaikkemme kaikille. Jaoimme suorat ohjeet ja cheatsheetin sekä luvattoman kattavat tiedot miten tehdä tärkeimmät muutokset Google Analyticsiin itse. Neuvoimme asiakasta kädestäpitäen tekemään työt puolestamme ja lähetimme ohjeetkin vielä perästä. Sillä tässä kaaoksen maailmassa aito välittäminen näkyy vain, jos helpotat asiakkaan hälyistä työpäivää. Parhaassa tapauksessa tekemällä työt hänen puolestaan. Niin hyvästä haluaa ostaa myös itselleen.

Digitaalisia palveluita on niin paljon, että teknologiasta se ei jää kiinni. Ei edes rahasta. Vaan sinun kyvystäsi sekä ahkeruudestasi tehdä asioita. Siksi, jos haluat rakentaa brändiä digiaikana sinun pitää panostaa siihen, että olet aito, rehellinen ja avoimesti jaat enemmän kuin osallistuja pystyy sulattamaan. Vain sillä tavalla voit vakuuttaa kuuntelijan osaamisestasi.

Miksi jakaminen on tärkeämpää livenä kuin tallenteina?

Kehittelimme jokin aika sitten Develore nimisen ohjelmistotalon kanssa IT-markkinan mystisyyttä purkavaa livevideosarjaa. Ajatuksenamme oli haastatella IT-päättäjiä asioista, joita me kaikki haluaisimme tietää ja sanoilla, jotka me kaikki ymmärrämme. Seuraavaksi haastamme Suunnon ja Movescountin livenä ilmaiseksi huomisessa webinaarissa. Kannattaa tulla kuuntelemaan.

Yhtiön nokkahahmo Mika Berglund lyttäsi heti kättelyssä ehdottamani webinaariohjelmiston ja sanoi, että tulevaisuus on Youtubessa. Aikani nieleskeltyäni kiukkua totesin, että tottahan hän puhuu. Livevideon seuraaminen ei enää helpommaksi käy. Ei ihme, että Youtube on maailman toiseksi suosituin sosiaalinen media Facebookin jälkeen. Youtube on avannut Live-toimintonnon, joka muuttaa yritysten markkinointia pysyvästi. Striimaat suoraa lähetystä milloin vain mistä vain. Monet webinaariohjelmistot kuolevat pois ja kaatuvat omaan sulkeutuneisuuteensa. Avoimuus on tässäkin uusi öljy. Livevideo on tullut pysyäkseen ja sen toivoisi tulevan sinunkin markkinointiisi. Youtube on digitaalisuuden etujen kristallisoituma. Luot itse materiaalia, jota käytännössä kuka tahansa missä tahansa voi livenä seurata ja aistia sinut henkilönä.

Miksi sitten livevideo on erinomainen media? Verrattuna nyt vaikka tähän blogikirjoitukseen? Livevideossa sinä olet läsnä. Se näkyy äänenpainossasi, eleissäsi, vaatteissasi ja toiminnassasi. Nuhjuinen puvun takki, leikkaamaton tukka tai tyylikäs t-paita. Huono päivä, harhautunut ajatus ja hörhöily. Livenä olet sitä mitä asiakkaasi tulee saamaan. Myös digitaalisena aikana. Virheet, vahingot ja vittu-sanat saat vielä anteeksi, jos olet reipasotteisesti intohimoinen sekä tarjoat oikeasti lisäarvoa. Mutta mikäli olet laiska, löysä, jaaritteleva, tyylitön ja tylsä, jonka kättelyä ei toivo kukaan niin hommasi ei lennä.

Kysyn itseltäni usein, että onko ammatillisen minäni seuraaminen kenenkään intohimo? Tuskin, vaikka siitä mielellään sellainen saisi tullakin.

Kysy siis itseltäsi onko markkinointisi aidosti asiakkaan palvelemista, josta muodostuu intohimo, jonka täyttämiseen täytyy katsoa seuraavakin jakso kotivideoitasi.

More from Tomi "Pide" Grönfors