Ville Tolvanen // February 08 2017

Digitalisaatio 2017

Hyviä uutisia! Tänä vuonna Suomalaisissa yrityksissä ja julkisella sektorilla puhutaan paljon kasvusta, innovaatioista ja muutoksesta. Rohkeus näyttää lopultakin voittaneen pelot ja usko tulevaan on nousussa.

Suomessa sotketaan vielä usein digitointi (=sähköistäminen) ja digitalisaatio (kulttuurin, toiminnan ja palveluiden kehittäminen teknologian avulla). Digijuna pitenee ja erot mahdollisuuksiin ajoissa reagoineiden ja nukkuvien välillä korostuvat. Jo nyt on nähtävissä ns. Digiloikkien mahdottomuus. Aito digitalisaatio vaatii koko 1) toimintaympäristön haastamisen, 2) arvoketjun analysoimisen ja 3) tavoitteellista ja liiketoimintalähtöistä kehittämistä ja johtamista ratkaisujen synnyttämiseen.

Aika moni yllättyy kuulleessaan, ettei digitalisaation mullistus tulekaan virtuaalilaseissa tekoälyä ihmetellen, vaan omaa toimintaa tehostamalla, parantamalla ja kasvattamalla.

Suomessa on tänä vuonna käynnissä ennätysmäärä digitalisaation hyötyihin tähtääviä hankkeita. Myös digitalistit ovat pitäneet ensimmäiset innovaatio –työpajat, kehityspäivät ja tapahtumien 4. Tuotantokausi starttaa tulevalla viikolla loppuunmyydyllä Digia Digitalist Commerce Forumilla. Kannattaa rekisteröityä seuraamaan huikeaa ohjelmaa vaikkapa kotisohvalta.

Digitalisaatiota Suomessa hyödyntävät yritykset voisi jakaa vaikkapa viiteen eri ryhmään.

  • Edelläkävijät. Yritykset, jotka muuntavat toimintaansa aidosti asiakaslähtöisiksi, työstävät asiakaskokemusta ja murtavat toimialan perinteitä muuttamalla ja luomalla uusia liikeideoita. Tälläisiä ovat mm. lentoyhtiöt, osa operaattoreista ja muutama pankki.
  • Ekosysteemit. Yhteisöt ja yritykset, jotka näkevät asioiden muuttuvan palveluiksi, piirtävät ekosysteemejä ja työstävät innovaatiokulttuureja. Yritysten tuotteita liitetään verkkoon (IOT) ja datan mahdollisuuksia ja roolia pohditaan liiketoiminnan kehittämisessä. Tälläisiä yrityksiä ovat osa teollisuusyrityksistä kuten Kone jne.
  • Sähköistäjät. Yritykset, jotka toimivat analogisissa prosesseissa, mutta tarjoavat rinnalla sähköisiä palveluita. Rakennusteollisuus, terveyspalvelut jne. Asiantuntijapalvelut, jotka viestivät verkossa, mutta toimivat analogiassa kuuluvat tähän ryhmään. Juuri näiden toimijoiden keskeinen haaste on nähdä digitalisaatio kulttuuria, liikeideaa ja mahdollisuuksia mullistavina. Verkossa toimitaan, mutta liiketoimintasuunnittelu ja hyödyt laahaavat perässä. Aika moni IT-yhtiö on itse varsin analoginen.

Yksittäisten verkkopalvelujen kehittäminen ilman kokonaisvaltaista digistrategiaa on vähän kuin työntäisi nakkeja mansikkakakkuun.

  • Perässähiihtäjät. Nämä yritykset ovat omaksuneet, kotisivut, somen ja sähköpostit, mutta odottavat asiakkaiden löytävän, pyytävän ja tilaavan itselleen lisäarvoa. Liiketoimintaympäristö on staattinen, eikä verkon mahdollisuuksia ymmärretä. Karkeasti voisi sanoa yli puolen suomalaisista yrityksistä kuuluvan tähän ryhmään. Hallitus on pihalla koko ilmiöstä ja omistajat keskittyvät osinkoihin. Johdon tehtävä on tehdä asioita kuten ennenkin, eikä synnyttää omistajille uutta arvoa.
  • Lumiukot. Digitalisaation mahdollisuudet kieltävät ja passiiviset yritykset ja yhteisöt. Ei koske meitä – johtajat ja umpiossa johtavat yritykset. Nämä yritykset ovat kuulleet asiasta, mutta sotkevat sujuvasti verkon, tietotekniikan ja ymmärryksen kilpailuympäristöjen ja asiakkuuksien kehittämisestä. Nämä ja edelliset yritykset muodostuvat kahden ensimmäisen ryhmän objekteiksi. Parhaiten mahdollisuuksia hyödyntävät pyrkivät voittamaan asiakkaita ja markkinaosuuksia huonoilta tai passiivisilta yrityksiltä.

Verkko ei ole enää uusi asia. Liiketoiminnasta verkossa löytyy paljon numerotietoa ja todistusaineistoa paremmista liiketoiminnoista. Edelläkävijät hyötyvät mahdollisuuksista eniten, vaikka maksavatkin enemmän kehittäessään toimintaansa ensimmäisten joukossa. Verkko ei ole enää erillinen kehityshanke, vaan aitoa liiketoiminnan kasvattamista, muutosjohtamista ja kehittämistä.

Lähes kaikissa tilanteissa liiketoiminnan digitalisointi on paras ja kustannustehokkain tapa kehittää liiketoimintaa.

More from Ville Tolvanen