Miikka Heinäsmäki // March 28 2015

Digitalisaatiota pintaa syvemmältä

Jatko-opiskelen tulevaisuudentutkimusta Turun yliopiston avoimessa yliopistossa. Olen juuri aloittanut kurssin “tulevaisuudentutkimuksen menetelmät käytännössä”. Kurssilla tulee tehdä harjoitustyö toukokuun alkuun mennessä.

Pääsihteerin kanssa keskusteltuani olen päätynyt tekemään harjoitustyöni digitalisaatiosta. Sovellettava menetelmä on CLA, Causal Layered Analysis. CLA:ssa tutkitaan sitä millaisten tiedostettujen ja tiedostamattomien ennakko-oletusten ja -käsitysten pohjalta ajattelemme asioista niin kuin ajattelemme. Sen lopullinen tavoite on vapautua mielikuvista ja innovatiivista mieltä rajoittavista ennakkoluuloista.

Toisin sanoen pyrin menemään liturgiatasoa, esim. ”digitalisaatio on hyvä juttu” tai ”digitalisaatio pelastaa Suomen talouden”, syvemmälle – paljon syvemmälle. CLA:ssa selvitettävät tasot ovat 1. litania, 2. tekniset/sosiaaliset syyt, 3. maailmankuva ja arvot ja 4. myytti/metafora.

Erityisesti minua kiehtovat digitaalisuuteen liittyvät häiritsevät innovaatiot. Itse asiassa uskon, että se erottaa menestyvät organisaatiot menestymättömistä – digitalisaatio edellyttää totuttujen ajattelu- ja toimintamallien hylkäämistä!

Ajattelin myös käyttää asiantuntevaa joukkovoimaa apunani. Ja täältä Digitalist Networkin blogista löytynevät Suomen näkemyksellisimmät digitalistit. Eli toivon että autatte työtäni kommentoimalla aktiivisesti. Myös – ja erityisesti – eri mieltä olevat kommentit ovat toivottavia eli kaikki ”paholaisen asianajajat” ovat tervetulleita mukaan keskusteluun.

Työ tehdään Digitalist-kulttuurin mukaisesti eli mahdollisimman avoimesti ja CC-Nimeä –hengessä ts. jos ajatuksesi on originelli, niin nimesi/nimimerkkisi mainitaan sen yhteydessä, jollet erikseen mainitse ettei tarvitse. Muista myös linkittää mahdolliseen alkuperäislähteeseen, tieteellinen työ vaatii sitä.

Aloitetaan muutamalla kevyelllä kysymyksellä:

Digitalisaatiolla tarkoitan digitaalista uusiutumista eli digiteknologian integrointia kaikkeen organisaation toimintaan.

1. Kommenttisi tähän digitalisaation määritelmään
2. Onko digitalisaatio mielestäsi positivinen vai negatiivinen asia? Miksi?
3. Onko digitalisaatio mielestäsi välttämätöntä kansakunnan tai organisaation menestykselle vai ei? Miksi?
4. Onko digitalisaatio mielestäsi helppo vai vaikea harjoitus organisaatiolle? Miksi?

More from Miikka Heinäsmäki