Matti Nevala // April 05 2016

Digitalisoidaan Suomi vesimittari kerrallaan

Vedenkulutuksen seuranta kiinteistöissä on hyvin usein manuaalista – mies, kynä ja paperi ja siitä sitten eteenpäin isännöitsijälle ja vesilaitokselle. Kuukausittain tehtävä seuranta mahdollistaa isojenkin vuotojen havaitsemisen vasta pitkällä viiveellä.

Ratkaisu ongelmaan

Fiksuvesi-etäseurantapalvelua on kehitetty kesästä 2015 lähtien. Pilotointivaihe toteutettiin kattavasti lähes 300 kiinteistössä. Palvelun piirissä on sairaaloita, hotelleja, liikekiinteistöjä ja taloyhtiöitä.

Fiksuvesi-etäseurantapalvelussa päävesimittaria kuvataan jatkuvasti ja tieto tallennetaan reaaliajassa palvelimelle. Palvelu analysoi kulutusmuutoksia ja tekee poikkeamista tarvittavat hälytykset. Kulutustiedot tallennetaan isännöinnin järjestelmiin ja sovittaessa mittarilukemat toimitetaan vesiyhtiölle. Palvelun ansiosta inhimilliset virheet ja manuaalinen työ mittarinluennassa jäävät pois. Kiinteistön vedenkäytöstä saadaan selkeä raportointi ja mahdollisiin vuototilanteisiin voidaan reagoida nopeasti.

IoT vapauttaa

Etäseurantapalvelun myötä kiinteistöhuollon ei tarvitse enää käydä kiinteistössä lukemassa mittareita, vaan tehokas työaika voidaan käyttää muihin työtehtäviin. Vesiyhtiölle tarkka ja nopea etäseuranta mahdollistaa aiempien arviolaskujen sijaan tehokkaan laskutuksen todellisen kulutuksen mukaan. Vesimittareiden elinkaarta voidaan optimoida, kun mittaridata saadaan reaaliajassa algoritmien arvioitavaksi. Taloyhtiöiden isännöitsijöille yksittäisten kulutustietojen hankkiminen on usein ärsyttävää ja aikaa vievää työtä, jota etäseurantapalvelu helpottaa.

Vuotovahinkojen valtavat kustannukset

Finanssialan Keskusliiton mukaan vuosittain korvattavia vuotovahinkoja on noin 36 000 kappaletta. Vuotovahingoista aiheutuvia korvauksia maksetaan noin 160 miljoonalla eurolla vuosittain. Vuotovahingot ovat erittäin kalliita, mutta ihan tavallinenkin wc-laitteen vuoto maksaa yli 1000€ vuodessa. Etäseurantapalvelun kustannukset tulevat vedenkulutussäästöinä takaisin, kun yksikin wc-vuoto saadaan sen avulla kiinni.

Suomen mittakaavassa etäseurantapalvelun tuomat kustannussäästöt ovat todella merkittävät. Kiinteistöhuoltajilta säästyvää työaikaa on laskennallisesti 30-50 miljoonaa euroa. Vuotohälytysten myötä säästöt pelkässä vedenkulutuksessa on varovaisesti arvioidenkin 10-20 miljoonaa vuodessa.

Esimerkkitapauksia:

Espoolaisen taloyhtiön yleisissä tiloissa alkanut wc-laitteen vuoto havaittiin välittömästi mekanismin rikkouduttua. Kahdeksan litraa minuutissa tapahtunut vuoto olisi aiheuttanut yli 13 000 € ylimääräisen kustannuksen taloyhtiölle vuodessa.

Helsinkiläisen liikekiinteistön vedenkulutuksesta lähes puolet havaittiin olevan vuodoista johtuvaa pohjakuormaa. Etäseurantapalvelun avulla vuotavat wc-laitteet paikannettiin ja vuositason vedenkulutus saatiin puolitettua.

Pääkaupunkiseudun vesihuollosta vastaavan HSY:n alueella noin 77 000 kpl vesimittareita, joiden luennassa tulee vuosittain tuhansia virheellisiä lukemia. Virheiden selvittäminen on työlästä ja aikaavievää.

Katso minuutin video: https://www.youtube.com/watch?v=301xxP7LqNA