Tony Virtanen // February 17 2017

Digitalist-aamun jälkeen nousee aurinko

Digia Digitalist Commerce Forum järjestettiin keskiviikkona 15.2.2017. Digian johtava konsultti Tony Virtanen kertoo, mitä tapahtumasta jäi käteen.

digitalist
Digia Digitalist Commerce Forum potkaisi keskiviikkona 15.2.2017 käyntiin Digitalist Networkin 4. kauden. Täysi Tennispalatsin suuri sali sai kuulla niin perinteisempien kuin uudempienkin kaupanalueen toimijoiden ajatuksia kaupan tekemisestä digitalisaation hyökyaallon alla, keskellä tai jo päällä surffaten, kuka missäkin koki olevansa.

Seuraavana päivänä aamukahvia siemaillessa, alitajunnan jo yön aikana työstettyä puheita, pohdiskelin omia tunnelmiani päivän annista ja mitä sen perusteella voisi päätellä suomalaisen kaupan tilasta.

1. Digitalisaatio ei ole strategia

Vaikka puhumaan kutsutut yritykset saattoivat edustaa digitalisaation ymmärryksessä edistyneempää joukkoa, oli ilahduttavaa, että strategiat eivät kumisseet tyhjiä ”taklaamme digitalisaation haasteen digitalisoitumalla” -korulauseita. Selvästi on ymmärretty, että digitalisaatio ei ole strategia, ihan samalla tavalla kuin mobiili, esineiden internet (IoT), tai Big Data eivät ole strategioita.

Strategia on sitä, miten tuotamme arvoa ja teemme liiketoimintaa, ei se, millä teknologioilla. Toki omalle digitalisaatiolle on syytä olla strategia, joka on suora johdannainen koko yrityksen strategiasta ja näin sen elimellinen osa. Ja vaikka strategian onnistunut toteuttaminen on useimmiten ratkaisevampaa kuin brilliantit strategiset oivallukset, oli myös ilahduttavaa huomata, että tapahtumassa puhuneilta yrityksiltä oivalluksiakin löytyi.

2. Kaupalla on halu ymmärtää aidosti asiakkaan tarpeita

Kilpailla voi monella tavalla kuten esimerkiksi hinnalla, valikoimalla tai laadulla. Eniten pinnalla tuntui kuitenkin olevan asiakkaiden tarpeiden aito ymmärtäminen, ehkä luonnollisista syistä, koska esimerkiksi hinnalla voi olla vaikea laittaa kampoihin globaaleille jäteille.

Asiakaslähtöisyydestä toki on puhuttu niin kauan, kun kauppaa on tehty ja vaikea on sellaista yritystä löytää, joka strategiassaan ääneen toteaisi, että asiakaslähtöisyys ei ole heille keskeistä. Silti aamun puheista välittyi aikaisempaa vilpittömämpi halu ymmärtää asiakkaan tarpeita syvemminkin kuin vain tämän seistessä kaupan hyllyjen välissä. Asiakkaille halutaan tarjota myös palveluita ja elämyksiä, joissa kauppa itse ei suoraan jokaisesta tapahtumasta rahasta. Usko siihen, että asiakkaan arjen helpottaminen ja auttamalla asiakasta elämään omien arvojensa mukaisesti syntyy kannattavaa liiketoimintaa, oli vahva. S-ryhmän Veli-Pekka Ääri tiivisti viestin hengen hyvin: ”Asiakaslojaliteetti tarkoittaa sitä, että yritys on lojaali asiakkaalleen, ei asiakas (yritykselle)”.

3. E-commerce on suomeksi elämyskauppa

Sähköistä kauppaa lienee tehty jo lennätinlaitteiden aikana. Modernin sähköisen kaupan keskiössä on elämyksellisyys. Teknologian avulla on luotu aivan uudenlaisia käyttäjäkokemuksia ja uudenlaisia kanavia ja tapoja ostaa. Monessa näissä fyysinen ostaminen sekoittuu iloisesti virtuaaliseen ostamiseen. Asioinnin helpottaminen ja elämyksien vahvistaminen digitaalisin keinoin on vahvasti läsnä myös kivijalkakaupassa. Kaupan jakaminen sähköiseen ja kivijalkakauppaan ei näin ole enää mielekästä vaan kaikki kauppa on yhtä kaikkikanavaista kokonaisuutta, jossa asiakas poukkoilee omien tarpeidensa ja mieltymystensä mukaan eri palvelukanavien välillä yhden ja saman ostotapahtuman aikana.

Heitinkin itse omassa puheenvuorossani ilmaan ajatuksen, että voisimme jo kuopata sähköisen kaupan erillisenä käsitteenä ja alkaa puhua ”Experience Commercesta” eli suomeksi elämyskaupasta. Olen tuskin ensimmäinen, joka tätä ehdottaa, mutta viimeistään nyt aika tuntuu tälle kypsältä.

Elämyksestähän meille perustarpeiden yltäkylläisyydessä eläville kuluttajille kaupassa pohjimmiltaan on kyse, jopa siinäkin tapauksessa, kun elämys on puolestamme minimoitu lähes nollaan, ja koneet käyvät meidän puolestamme automaattisesti kauppaa. Koneiden hoitaessa rutiinit jää meille enemmän aikaa itsellemme arvokkaille elämyksille.

4. CEO = Chief Experience Officer

Jo puheiden pitäjistä (paikalla oman yrityksensä tarinaa kertomassa oli kolmen yrityksen toimitusjohtajat) pystyy päättelemään, että digitaalisuus on löytänyt oikean paikkansa kaupan yrityksien korkeimmasta johdosta. Reiman toimitusjohtaja Elina Björklund myös suoraan totesi, että hän itse on heidän Chief Digital Officer (CDO). Ja vaikka sitä ei kukaan vielä ääneen sanonutkaan, oli puheiden perusteella helppo tehdä johtopäätös, että ainakin nämä johtajat ovat käytännössä myös ottaneet ison roolin asiakasymmärryksen ja asiakaskokemuksen johtamisessa. Ehkä sen E-kirjaimen voi toimitusjohtajan tittelissäkin korvata sanalla elämys. Näissä toimitusjohtajissa asui myös Chief Experience Officer.

Kaikki tämä lupaa hyvää digitalisaation etenemisestä kaupan yritysten arkeen. Toivon mukaan myös Mustin ja Mirrin sekä Reiman rohkaisevien esimerkkien vanavedessä suomalaisetkin kauppiaat uskaltavat lähteä tekemään kauppaa myös Suomen rajojen ulkopuolelle niin digitaalisesti kuin fyysisesti.

5. Avoimesti, rehellisesti, ilon kautta

Monet paikalle olleista kuulijoista kiittelivät esittäjiä avoimuudesta ja rehellisyydestä. Yhdyn heihin. Omat haasteet ja puutteet tuotiin avoimesti esiin. Ja niinhän se on, ettei sellaista yritystä olekaan, jossa kaikki olisi aina viimeisen päälle kunnossa. Kaikki ovat aina matkalla parempaan, joten mitäpä sitä häpeilemään. Aivan kuten ihmisiä, yrityksiäkin ja niiden palveluita voivat asiakkaat rakastaa puutteineenkin, kunhan asiakkaille ollaan reiluja, rehellisiä ja avoimia.

Salissa leijui sekä puhujien, että yleisön ansoista myös paljon uskoa omaan tekemiseen ja iloa muiden onnistumisista. S-ryhmän Veli-Pekka Ääri tiivisti päivän tunnelman rohkeasti ja innostusta herättävästi edustamansa yrityksen osalta: ”Me tullaan tää digitaalinen homma voittamaan. Tulemme pyyhkimään amerikkalaisilla pöydän pintaa”.

Juuri näin! Yön jälkeen sarastaa aurinko suomalaisenkin kaupan digitalisaatiolle.

Etkö päässyt paikan päälle? Tilaa tapahtumatallenne sähköpostiisi:

digitalist-cta-tallenne