Petri Vilpponen // December 13 2013

#Digitalist Networkin markkinointistrategia – 2. Kierros

Kollegani Jussi avasi keskustelun Digitalist Networkin markkinointistrategian luomisesta muutama viikko sitten. Otimme tiimini kanssa kopin ja lähdimme purkamaan Jussin blogin synnyttämää keskustelua. Mitä tämä yhteenliittymä oikein tavoittelee ja miten aiomme päästä maaliin?

Tässä on seuraavan kierroksen ajatuksia DN:n tavoitteiksi ja markkinoinnin tekemiseksi. Tuomitkaa ja kehittäkää edelliskierroksen tapaan sekä isoja linjauksia että detaljeja. Jussin avauksesta kohdat 1 (keitä olemme ja kenelle puhumme) ja 2 (missio) olivat aika suoraviivaisia, eli lyhyesti, olemme asiantuntijoiden verkosto digitalisoimassa suomalaista liike-elämää. Siksi tässä mennään enemmän Tavoite-Konsepti-Kanavat –ajattelulla.

Pääsihteeri pauhasi DN:n avajaisissa, että yhteisön tehtävänä on digitalisoida Suomi. Siksi Digitalist Networkin markkinoinnilla pitää mielestämme olla kolme tavoitetta.

1. 1000+ rekisteröitynyttä jäsentä.
2. Auktorisoida DN ensimmäisenä paikkana, josta etsitään ja löydetään apua digikysymyksissä
3. Tuoda digikeskustelu pois digistä

Ensimmäinen tavoite on sama vanha, ja kuten keskusteluissa mainittiin, +1000 on yksittäinen luku vailla sen syvempää analyysiä. 1000 rekisteröitynyttä käyttäjää on kuitenkin paljon ja osoittaa jossain määrin aiheen tarpeellisuuden. Jos 1000 ihmistä ilmoittautuu julkisesti kiinnostuneeksi, löytyy kaduilta ja konttoreilta varmasti toinen mokoma.

Toinen on jo kunnianhimoisempi:

Digitalist Networkista pitää tehdä paikka, josta digikysymyksiin haetaan ja löydetään ensimmäisenä sekä vastauksia että inspiraatiota.

Kolmas on se tavoittamiskysymys, mitä ainakin Markus Nieminen ja Janne Nyyssönen peräänkuulutti kommenteissaan: päästäksemme vanhan maailman tekijöiden pään sisälle, pitää keskustelua Digitalist Networkista käydä kahvipöydissä, siis digimaailman ulkopuolella.

Ja miten näihin päästään? Sinänsä homma on helppo, että kun kolmas tavoite saavutaan, se ohjannee liikennettä Digitalist Networkiin. Jussin mainitsema suuri määrä laadukasta sisältöä pitäisi pystyä auktorisoimaan meidät sen alan asiantuntijana, mistä me digimaailman ulkopuolellakin pystymme aiheuttamaan keskustelua. Ja kun DN on auktorisoitu digialan asiantuntijoiden foorumi, luulisi halukkaita käyttäjiä ja kirjoittajia löytyvän, eli saamme luotua itseään ruokkivan lumipallopalloefektin.

Mutta miten tuomme digikeskustelun pois digistä? Mielestämme meillä on kaksi tapaa saada “vanhan maailman” huomio kiinnitettyä:

1. Vetää vanha maailma meidän perässämme verkkoon
2. Mennä vanhan maailman mediaan muiden luokse

Näistä ensimmäinen vaatii isoa, konkreettista tempausta verkossa ja mitattavan kohteen. Miten Digitalist Network saisi tehtyä konkreettisen ja huomiota herättävän tempauksen? Ja miten se kotiutetaan DN:lle? Kutsutaanko kohdeyrityksen edustajat livenä stremattavaan paneeliin purkamaan jokin ennalta sovittu ongelma vaikka Googlen Hangout on Airiin? Tällöin voitaisiin hyödyntää Jussin ehdottamaa SWAT-tiimiä ja saadaan keskustelu käytyä DN:n porukan kanssa.

Jälkimmäinen vaihtoehto ei ole yhtään sen helpompi. Mediatila on rajallista ja aikailla kallista. Mainonnan keinoin asian viestiminen saattaa viedä omalta työltä pohjaa, joten “perinteisen median” kiinnostus pitäisi herättää muuta kautta.

Olisi kiva lähestyä aihetta positiivisen kautta – kehittäen, mutta iloiset uutiset saavat turhan harvoin tilaa mediassa. Sen sijaan ongelmat, puutteet ja kriisit ovat mediaseksikkäitä, kuten Tommi Hermunen osoitti VR:n varjotilillä, joten onko muita vaihtoehtoja kuin ratsastaa median tietoisuuteen niiden avulla? Voimmeko tehdä yhdessä arvion jonkin parannusta kaipaavan yrityksen vanhentuneiden prosessien vuosittain tuhlaamista resursseista ja yleistää se vaikkapa kansantalouden tasolle. Ainakin iltapäivälehtiä luulisi kiinnostavan jutunaihe potentiaalisille miljoonasäästöille. Ja jos huomiota kaivataan, niin tämäkin voidaan konkretisoida, kuten Studio Total teki muutama vuosi sitten polttamalla naisten ja miesten palkkaeron verran rahaa.

Tämä tosin vaatinee joko lottovoittoa jollekin yhteisön jäsenelle tai yhteisessä illanvietossa sopivaan aikaan kerättyä kolehtia.
Nyt startissa tempauksia tarvitaan, jotta keskustelua saadaan herätettyä. Toki kaiken taustalla on asiantuntijat ja jatkuva huippulaatuinen sisältö. Kun kohderyhmä saadaan vierailemaan digitalist2017.wpengine.comissa, täytyy sieltä löytyvän sisällön olla vakuuttavaa. Muuten jäädään vain huutelevien hörhöjen tasolle.

Lisäksi pitää päättää missä kanavissa sisältöä jaetaan? Tavoittaako Twitteriin jaettu sisältö ketään kohderyhmästä? Pitäisikö YouTubeen tuottaa säännöllinen Digitalkshow, joissa ratkaistaan joku yksittäinen ongelma? Päästäänkö tällä sisällöllä jotenkin telkkariin? Miten sisältö saadaan leviämään Facebookissa?

Mielestämme tekemisen tavoitteena pitäisi olla, että perinteinen media soittaa DN:n kuraattorille aina, kun digiä koskevaan uutiseen tarvitaan asiantuntijan mielipide. Mutta riittääkö tempauksilla kerätty huomio ja blogien asiantuntijuus tähän?
Olemmeko oikeilla jäljillä? Lähdetäänkö tämän pohjalta kehittämään konsepteja? Mitä mieltä olette jakelukanavista? Miten saamme median kiinnostumaan?