Digitalist Network // January 15 2015

Digitalist Networkin tarina datan näkökulmasta: kuinka yhteisö on muodostunut ja kasvanut?

Nyt rullaussormi valmiiksi, sillä eksyit juuri hyvin datavetoiseen analyysiin siitä miten Digitalistnetwork.com on kasvanut ja kehittynyt nollasta nykyiseen tilaan.

Vaikka edellisessä lauseessa on sanat “data” ja “analyysi”, tuskin tulet pettymään jos luet koko artikkelin loppuun saakka 🙂 Odotan myös kommenttien olevan lukemisen arvoisia.

Eli hypätäänpä asiaan.

Teit mitä?!?!

Tämän postauksen tekeminen ei ole ollut helppoa. Siihen on uponnut noin 25 tuntia aikaani, jaettu tasaisen epätasaisesti 4 päivän ajalle.

Kaikki data on kerätty digitalist2017.wpengine.comista näiltä sivuilta ilman mitään pääsyä analytiikkaan tai muutenkaan kulisseihin. Apuna olen käyttänyt web scraperiä ja crawleria jotka rakensin tähän tarkoitukseen. Sosiaalisen median jakodatat olen hankkinut API:n kautta suoraan tietokannasta. Vietin päivän Excelissä datan yhdistelyssä sekä erilaisten merkityksellisten lukujen laskemisessa. Ja vielä lopuksi melkein kokonaisen päivän datan analysoinnissa sekä tämän artikkelin kirjoittamisessa.

Mutta uskon, että kaikki tuo on ollut vaivan arvoista sillä keräämäni data pystyy vastaamaan esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

 • Missä sosiaalisen median verkoissa tapahtuu eniten Digitalist Networkin ympärillä?
 • Kenen kirjoituksia on jaettu eniten sekä kuka kerää eniten jakoja per kirjoitus?
 • Ketkä kirjoittajat saavat keskimäärin eniten kommentteja?
 • Mitkä ovat olleet jaetuimmat kirjoitukset? Entäpä kommentoiduimmat?
 • Kuinka monta kertaa keskimääräinen sivustolle kirjoitettu artikkeli jaetaan somessa ja kuinka tämä luku on muuttunut sitten syyskuun 2013 (vinkki: se on kasvanut)
 • jne

Kaikki data on kerätty 9.1.2015 ja se voi osittain selittää miksi kaikki jakoluvut eivät välttämättä ole täsmälleen samoja kuin mitä nuo jakonapit tuossa vasemmalla näyttävät. Facebook-luvuissa on myös eroa, sillä jakonappien näyttämät luvut koostuvat tykkäyksistä, jaoista sekä kommenteista. Jätin datasta FB-kommentit pois, minkä vuoksi keräämäni lukemat ovat hieman pienemmät.

Mutta mennäänpä itse asiaan.

Digitalist Network lukuina vuosina 2013-2014

Digitalist Network numeroina

Ensimmäinen kirjoitus julkaistiin 2.9.2013. Kaikkiaan joko artikkeleita, haastatteluja, työpaikkoja ja blogikirjoituksia on julkaistu 263. Ne jakautuvat seuraavasti:

sisältötyypit sivustolla

Artikkelit muodostavat suuren osan kaikista julkaistuista sisällöistä, mikä ei ole lainkaan yllättävää ottaen huomioon kuinka monta ihmistä on kirjoittanut sivustolle (=87) tätä kirjoittaessa.

Sivusto sai räjähtävän lähdön sillä ensimmäisen 4 kuukauden aikana sivustolla julkaistiin kaikkiaan 91 kirjoitusta. 2014 tahti hidastui hieman, mutta silti kuukausittain “julkaise”-nappia painettiin keskimäärin 42 kertaa. Alla oleva kuva näyttää julkaisutiheyden kvartaaleittain:

digitalist network julkaistut artikkelit

Sisältö ilman vuorovaikutusta on aikalailla merkityksetöntä, etenkin tälläisen hubin ympärillä jossa on tarkoitus rakentaa yhteisö. Jos kukaan ei kommentoisi tai jakaisi sisältöä, niin olisiko tässä touhussa mitään järkeä? Eipä juuri.

Digitalist Networkin suhteen tuota vaaraa ei ole. Sisältöä on jaettu aktiivisesti alusta pitäen ja aktiivisuus näyttää kasvavan kuukaudesta toiseen kuten alla oleva kuvaaja esittää. On kuitenkin mielenkiintoista huomata, että kommenttien määrässä oli selkeä huippu vuoden 2013 lopulla ja sen jälkeen kommentointi sivustolla on ollu hieman vähäisempää.

digitalist network kommentit ja some aktiivisuus

Osasyy tähän on tietysti se, että silloin sivustolla julkaistiin noin tuplasti normaalia enemmän sisältöä, mutta kommentteja oli kolminkertainen määrä toiseksi aktiivisempaan kvartaaliin verrattuna. Siis kommentteja oli suhteellisestikin enemmän kuin normaalisti.

Toinen mielenkiintoinen ilmiö mikä kuvaajasta huomataan on se, että sosiaalisen aktiivisuuden lisääntyessä kommenttien määrä sivustolla on laskenut. En halunnut luottaa pelkästään kokonaislukumääriin jota ylläoleva kuvaa esittää, joten laskin aktiivisuuden per keskimääräinen artikkeli. Löydät sen tuosta alapuolelta. Se kuvaa selkeästi, että aktiivisuus tapahtuu yhä enemmän muilla alustoilla kuin tällä sivustolla.

aktiivisuus somessa ja kommentit sivustolla

Syitä käyttäytymisen muuttumiseen voi tietysti spekuloida. Tässä muutama avaus, kerro mielipiteesi kommenteissa:

 • Sivustolle pitää olla kirjautuneena sisään jättääkseen kommentin. Monet kävijät eivät välttämättä halua rekisteröityä pelkän kommentin vuoksi.
 • Ehkäpä alussa yhteisön suuntaa haettiin enemmän kommenteissa ja kun se alkoi muotoutua keskustelu siirtyi muualle jossa se pystyi rönsyilemään enemmän.
 • Yhteisön kasvaessa sisältö on tavoittanut laajemman lukijakunnan ja osa keskustelusta ja jaoista on levinnyt muiden yhteisöjen pariin Digitalist Networkin ollessa käytännössä keskustelun avaajan roolissa.
 • Jakaminen sosiaalisessa mediassa on helpompaa kuin ennen. En tiedä oliko sivustolla noita selkeitä sivun vasemmasta reunasta löytyviä jakonappeja esim vuosi sitten, mutta yleisesti ottaen niiden läsnäolo kasvattaa sosiaalista aktiivisuutta.

Joka tapauksessa, lisääntynyt sosiaalinen aktiivisuus näyttää selkeästi yhteisön kasvun. Pidän todennäköisenä, että vuorovaikutuksen suhteen sama trendi jatkuu eli jatkossakin suurempi osa keskustelusta ja pöhinästä tapahtuu esim Twitterissä ja LinkedInissä.

Niin joo. Kiinnostaako mitkä ovat kaikkein käytetyimpiä sosiaalisia alustoja?

Hyvä. Se kiinnosti minuakin, joten kaivoin dataa:

digitalist network some-aktiivisuus

Kuvaajasta pistää silmään Linkedinin kasvaminen alustana vuoden 2014 aikana. Twitter on ollut tasaisen varma koko ajan eikä Facebook-aktiivisuuskaan ole muuttunut radikaalisti. On ehkä hieman yllättävää kuinka suuri osa FB-aktiivisuudesta on jakoja, sillä kokemukseni mukaan ihmiset klikkaavat “tykkää”-nappia paljon hanakammin kuin jakonappia. Tämä selittyy varmaan pääsääntöisesti sillä, että yleisössä on aika paljon SoMen aktiivikäyttäjiä eikä ns “normikäyttäjiä”. Aktiivikäyttäjät usein jakavat sisältöä herkemmin.

Mutta entäs ne ihmiset jotka muodostavat yhteisön ja tuovat ovat panoksensa tuottamalla sisältöä? Siitä seuraavaksi.

Ihmiset, kirjoitukset ja aktiivisuus

Vastataan alkuun kysymykseen “Kuka on kirjoittanut eniten digitalist2017.wpengine.comiin?”. Ei lienee tule kenellekään yllätyksenä että vastaus on Ville Tolvanen. Mutta ketkä ovat seuraavaksi aktiivisimmat?

Tässä vastaus:

 1. Ville Tolvanen – 42 kirjoitusta
 2. Markus Nieminen – 17 kirjoitusta
 3. Arhi Kivilahti – 12 kirjoitusta
 4. Matti Lintulahti – 11 kirjoitusta
 5. Jari lähdevuori – 10 kirjoitusta

Tällä hetkellä Top10:iin pääsee 6:lla kirjoituksella. Alla oleva kuvaaja näyttää jakauman julkaistujen artikkeleiden suhteen:

Digitalist Network kirjoittajien aktiivisuus

Kaikkiaan 87:stä kirjoittajasta 40 on julkaissut vain yhden artikkelin sivustolla. Vaikka tämä voi vaikuttaa pieneltä määrältä on hienoa, että niinkin moni ihminen on tuonut oman panoksensa sivustolle ja lisäjulkaisut ovat varmaankin tervetulleita.

Hyvät artikkelit tietysti johtavat keskusteluun, joko kommenteissa tai sosiaalisessa mediassa. Tutkitaanpa ensin kommentteja.

Ottaen huomioon julkaistujen artikkeleiden määrän on selvää, että Villen kirjoittamat artikkelit ovat keränneet kaikkiaan eniten kommentteja. Määrässä on voimaa. Myös Niemisen Markuksen kirjoitukset ovat kommentoituja ja samaa voi sanoa monen muunkin henkilön kontribuutioista. Alla 10 kommentoiduinta kirjoittajaa, suluissa julkaistujen kirjoitusten määrä.

kommentoiduimmat kirjoittajat Digitalist Networkissa

Top 5 kommentoiduimmat kirjoitukset (kommenttien määrä):

Mutta entä jos tilannetta tutkaillaan kommentit per artikkeli eikä kokonaisuutena? Näyttääkö tilanne silloin erilaiselta? No, näyttäähän se.

kommentoiduimmat kirjoittajatJos näitä edellisiä listoja vertailee keskenään niin huomaa, että suurin osa nimistä on vaihtunut. Huomaa, että listalta on jätetty vain yhden artikkelin kirjoittaneet pois sillä se olisi vääristänyt dataa liikaa joissakin tapauksissa.

Eli. Enemmän tai vähemmän yllättäen ne, jotka ovat julkaisseet digitalist2017.wpengine.comissa useita artikkeleita komeilevat kokonaislistan kärjessä. Enemmän artikkeleita, enemmän mahdollisuuksia saada kommentteja.

Toisaalta taas jotkut ovat pystyneet herättämään keskustelua niissä (harvoissa) artikkeleissa joita he ovat julkaisseet. Vaikka kyseessä on keskiarvo kohtalaisen pienestä määrästä dataa per kirjoittaja, voivat luvut antaa suuntaa siitä, ketkä ovat onnistuneet tuomaan esille erityisen mielenkiintoisia näkökulmia.

Entäpä se sosiaalinen media? Kuten yllä opimme, suuri osa keskustelusta tapahtuu siellä. Katsotaan alkuun kuinka monta kertaa kenenkin artikkeleita on jaettu kokonaisuudessaan.

jaetuimmat kirjoittajat

Top 5 jaetuimmat artikkelit 2013-2014 (jakomäärät):

Kyseinen taulukko pitää sisällään kaiken LinkedIn-aktiivisuuden, FB jaot, FB tykkäykset ja twiitit. Tässä taulukossa kaksi on ylitse muiden – Ville ja Matti. Osatekijänä tässä varmasti on se, että molemmilla heillä on paljon reachia sosiaalisessa mediassa, mutta toki jakamisen edellytyksenä on aina laadukas sisältö jota ihmiset haluavat jakaa tai josta he haluavat puhua. Kuten luvut näyttävät, moni on saanut aikaan mukavasti buzzia.

Lista näyttää erilaiselta jos asiaa tarkastellaan jaot/kirjoitus:

sosiaalisen median jaot per kirjoitus

Jälleen kerran, tästä datasta ei välttämättä kannata vetää suurempia johtopäätöksiä sillä otos on niin pieni monen kohdalla (vain muutama artikkeli) vaikkakin se antaa suuntaa ketkä ovat osuneet hermoon useasti.

Mitä näistä luvuista sitten opimme? Muutama huomio:

 • Paavilaisen Jyri on ainoa henkilö joka esiintyy kaikissa 4:ssä yllä olevassa kaaviossa. Tämä on kohtalaisen runsaan ja tasaisen hyvän työn tulosta (7 kirjoitusta).
 • Kommenttien määrällä ja sosiaalisen median aktiivisuudella ei välttämättä ole suoraa riippuvuussuhdetta.
 • Top5 kommentoiduimmat ja top5 “someimmat” artikkelit ovat kaikki toisistaan poikkeavia – mikään artikkeli ei esiinny molemmilla listoilla.

Jos haluatte vertailukohtaa, niin koko digitalist2017.wpengine.comissa keskimääräinen artikkeli saa 4.3 kommenttia ja se jaetaan noin 100 kertaa (mediaanit: 2 & 65).

Yhteenveto ja seuraavat askeleet

Huh. Aika monta kuvaajaa ja datapistettä. Ehkä nyt ymmärrät miksi tämän artikkelin tekemisessä meni niin kauan 🙂

Johtopäätökseni kaikesta tästä datasta ovat seuraavat:

 • Keskustelu artikkeleiden ympärillä on siirtynyt enemmän sivuston kommenttiosiosta sosiaaliseen mediaan.
 • Suurin osa aktiivisuudesta tapahtuu LinkedInissä. Trendeistä päätellen sen osuus tulee kasvamaan jatkossakin. Twitter ja FB ovat tasaisen varmalla tasolla. Veikkaan FB-aktiivisuuden laskevan suhteellisesti vuonna 2015, koska Facebook toimii aika ennalta-arvaamattomasti newsfeedinsä kanssa.
 • Yhteisö elää ja muuttuu huomaamatta. Katsomatta dataa näitä kehityssuuntia olisi ollut hyvin vaikeaa tietää tai edes aistia vaikka olisi kuinka sormi pulssilla.
 • Kyseessä on yhteisö jolla on tarkoitus johon moni uskoo. Tästä syystä se kasvaa orgaanisesti ja verkoston raja-alueille liittyy enemmän ja enemmän ihmisiä. Heidän jakaessaan sisältöä edelleen digitalist2017.wpengine.com saavuttaa yhä suuremman yleisön. Tältähän se hyvä sisältömarkkinointi ja yhteisön rakentaminen usein näyttää. Ei välitöntä räjähdystä, mutta tasaista kasvua.

Jos haluat tutkia dataa niin löydät kaiken täältä Google Spreadsheetsistä. Sitä tutkailemalla huomaat, että jätin tästä analyysistä vielä monta mielenkiintoista vertailua pois, esim minkälaiset artikkelit herättävät enemmän buzzia Linkedinissä kuin esim Facebookissa vai onko kanavalla mitään väliä? Tai vaikuttaako artikkelin pituus kommenttien tai buzzin määrään?

Toivon, että tämä artikkeli avaa keskustelun yhteisön kehityksestä ja mahdollisuuksista.

Kyseessä oli ensimmäinen, mutta tuskin viimeinen, artikkelini täällä Digitalist Networkissa.

Start with a bang.

@sytytyslanka
Joona Tuunanen

More from Digitalist Network