Jussi Ylävaara // November 13 2013

Digitalist Networkin markkinointistrategia

Jussi Ylävaara

Strategic Advisor

Pääsihteeri: Miten markkinoisimme Digitalistin? Löytyykö suutareiden lapsille kenkiä? Kysytäänpä Dinglen Jussi Ylävaaralta:

Arvoitettu pääsihteeri antoi tehtäväksemme Dinglessä luoda Digitalist Networkille markkinointistrategia. Koska brief oli pursuava ja moniulotteinen, muistuttaen fläpillä lähinnä nykytaidetta, päätin kirjoittaa briefin itse uudestaan. Teen sen kuitenkin tässä ja avoimesti, parannuksille alttiina.

Näen itse Digitalistin markkinointistrategian yhtäältä sisältöstrategiana, toistaalta kanava- ja jakelustrategiana. Lopputuleman pitäisi antaa vastaukset kysymykseen ”miksi teemme tätä noille tuolla?”. Siis kertoa miksi teemme, miten sitä teemme, kenelle teemme ja missä jaamme.

Tässä briefissä kirjaan alas omat näkemykseni strategiaa määrittäviin kysymyksiin, mutta yritän myös pohtia ja avata Digitalistin markkinnoinnin problematiikkaa.

Toivon, että tartutte kaikkeen mistä olette eri mieltä.

Toivon myös, että tartutte, jos olette samaa mieltä. Se nimittäin imartelee. Joka tapauksessa, tehdään tämä yhdessä. Katsotaan mitä tuleman pitää. Bon Voyage.

 

1. ”Keitä olemme ja kenelle puhumme?”

Digitalist on verkosto, joka koostuu maamme parhaista asiantuntijoista. Olemme ylpeitä siitä mitä osaamme. Tiedämme kuitenkin, ettemme muuta maailmaa yksin. Tarvitsemme toisiamme. Himoitsemme nopeampaa muutosta, siksi seisomme nyt yhtenä rintamana.  Tämän pitäisi näkyä äänemme sävyssä. Olemme nöyrästi määrätietoinen.

Ensivaiheessa puhumme toisillemme, kaltaisillemme. Uskomme, että kiinnostus ympärillä leviää vetäen luoksemme lisää muutokselle valmiita osaajia.

Tarkoitus on, että sana leviää myös laajemmalle, saavuttaen ne jotka vielä tahoillaan muutosta vastustaa. Ei välttämättä pahuuttaan vaan tietämättään.

2. Missiomme, eli miten palvelemme ’asiakkaitamme’. Miksi olemme olemassa.

Digitalistin tavoitteena on ohjata suomalaista liike-elämää kohti digitaalista aikakautta. Digitalisoida markkinaa. Haluamme auttaa suomalaisia yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa kansainvälisesti kilpailukykyisemmäksi. Verkostomme jäsenille olemme tukipilari, yhteisö jossa omaa osaamista voi muiden avulla kehittää ja jakaa.

3. Tavoitteet Digitalisti Networkin markkinoinnille

Ensimmäisenä konkreettisena tavoitteena on saada sivustolle 1000 rekisteröitynyttä jäsentä. Nyt (13.11.2013) meitä on 554. Lisäksi haluamme, että seuraavassa Digitalistin tulevissa tapahtumissa on enemmän osallistujia kuin tuoleja (tämä on myös työnantajani tavoite, olemmehan mukana järjestämässä tapahtumia).

Pitkän tähtäimen tavoitteena on luoda Digitalist Networkistä aihepiirin auktoriteetti – media, johon keskusteluissa viitataan.

Digitalistin kautta myös apua tarvitsevat tahot löytävät oikeat tekijät ja kumppanit.

4. Konsepti ja prosessi – eli mitä ja miten

Tässä kohtaa lyökin tyhjää. Tuotamme jo nyt paljon hyvää sisältöä säännöllisesti. Riittääkö se itsessään? Vai tulisiko sisältöä monipuolistaa? Tarvitsemmeko itse apua muista medioista? Tuleeko jonkin tahon todistaa tarpeellisuutemme? Testimoniaaleja? Luovia konsepteja tarvitaan. Tähän tulee pureutua huolella. Sen päälle, että verkosto tuottaa jo itse paljon sisältöä, voimmeko pyytää mukana olevilta ihmisiltä vielä lisää? Millainen prosessi siis luodaan?

5. Jakelukanavamme

Uskon, että tavoitamme nykyisillä kanavilla (sivusto, verkoston jäsenten Twitter & Facebook-feedit) melko kattavasti koko Suomen ”digiajan markkinoijat”. Mutta miten tavoittaisimme ne, jotka kipeimmin apua tarvitsevat. Ne, jotka eivät vielä ole internetin vaikutusalueella. (No kaikki on, mutta kärjistän..). Boutros Boutroksen vierailu YLE Puheella oli mainio mediavalikon laajennus.

Haluamme siis digitaalisten lähtöjen päätyvän tupakkasalonkien keskusteluiksi. Kanavavalikolla tulee olemaan merkittävä rooli.

6. Mittarit, mittaaminen ja optimointi

Jatkuva mittaaminen ja optimointi tulee olla Digitalistin markkinoinnin kulmakivi. Jokainen toimenpiteen tulee olla jollain muotoa mitattavissa. Lisäksi haluamme mitata vaikutuksia. Millaisia avain mittareita haluamme?

Luonnollisesti tavoitteisiin viitaten rekisteröityneiden käyttäjien määrää mitataan. Kommenttien määrää ja muita sivuston analytiikkaan liittyviä mittareita seurataan.

Mutta mitä muuta? Mediamainintoja? Verkoston kautta saatuja toimeksiantoja? Tolle Vilvasen tikitalist-mainintoja? Tähän tarvitaan myös vastauksia.

Jäikö jotain arvokasta vielä kysymättä?

Raportoimme strategiatyön etenemistä säännöllisesti täällä. Mutta nyt toivon, että raatelette yllä olevan. Tehdään briefistäkin timantti.

More from Jussi Ylävaara