Maaretta Tukiainen // January 31 2016

Digitalistin 5 tärkeintä taitoa

Hyvä elämä? Merkityksellinen työ? Unelmauran luominen?

Moni meistä jahtaa näitä asioita, mutta etsimmekö niitä oikeista paikoista? Oman näkemykseni mukaan nämä asiat syntyvät sivutuotteina siitä, että keskeiset elämäntaidot ovat hallussa.

Mitä nuo taidot tarkalleen ottaen ovat?

Se riippuu toki siitä, millä alalla olemme. Oletetaan että olet mukana digitaalisessa bisneksessä. Päiväsi koostuvat mikroviesteistä, livefiideistä ja somepäivityksistä, joihin harvoin ehdit perehtyä sillä syvyydellä kuin työsi mallikas hoitaminen edellyttäisi.

Keskittymiskykysi on jatkuvasti koetuksella ja työsi on yhtä katkeavien hetkien virtaa. Mitä tehdä?

Tässä ehdotukseni: ota haltuun digitalistin 5 tärkeintä taitoa

#1 Tilanteen hahmottaminen

Jotta voit toimia strategian suunnassa, on ensin hyvä hahmottaa kokonaistilanne. Mitkä asiat siihen vaikuttavat? Mikä kasvaa, mikä vähenee? Mitä kaikkia liikkuvia osia tilanteeseen kuuluu? Tämä taito on erityisen tärkeä, jos mielit johtajan pallille.

#2 Häiritseviltä asioilta suojautuminen

Kaikki mitä tapahtuu, ei ole tärkeää. Opettele siis suojautumaan niiltä viesteiltä, jotka eivät ole senhetkisen tehtäväsi kannalta olennaisia. Sulje some, pistä puhelin äänettömälle, laita netti hetkeksi lukkoon. Tutki, mikä on itsellesi paras tapa suojautua siltä mikä häiritsee.

#3 Yksinkertaistaminen

Karsi pois kaikki turha. Lyhennä teksti, kiteytä viesti, tee sanoista kuva. Mitä yksinkertaisempi jokin on, sitä paremmin se otetaan vastaan. Ota mallia legendaarisesta John Maedasta ja lue The Laws of Simplicity.  Hänen viestinsä pähkinänkuoressa: nopeuta, pienennä, piilota, pilko osiin, järjestä, opeta.

#4 Huomion keskittäminen

Se mihin huomio kiinnittyy, kasvaa. Remonttia tekevä näkee rakennustyömaita. Raskaana oleva näkee äitejä ja vauvoja. Tämä NLP-teoriasta tuttu väite perustuu aivojen tapaan hahmottaa ja koodata tietoa. Olennaista on olla tästä mielen mekanismista tietoinen. Jos hakee ongelmia, näkee ongelmia. Jos hakee ratkaisua, löytää niitä.

#5 Kuunteleminen

Kaikkein tärkein taito on kyky kuunnella. Toista kuuntelemalla saa samalla kertaa monta asiaa: toisen näkökulman, eri viitekehyksen, vaihtoehtoisen ratkaisun. Toista kuunnellessaan usein oivaltaa myös jotain itsestään. Somehälyn keskellä se joka pysähtyy ja kuuntelee, saa useimmiten kallisarvoisen lahjan.

Ymmärrän hyvin, että digitalistin tärkeimmistä taidoista voi olla myös päinvastaista mieltä. Oma näkemykseni perustuu vastailmestyneeseen kirjaani Hyvän mielen taidot (PS-kustannus, 2016).  Olen valinnut siihen positiivisen psykologian uusimpien tutkimustulosten perusteella 53 hyvän mielen taitoa.

Koska tärkeintä on taitojen vieminen käytäntöön, kehitin kirjan tueksi myös Hyvän mielen kortit. Niiden avulla huomion voi aamuisin keskittää yhteen taitoon kerrallaan.

Lisää tietoa aiheesta www.hyvanmielentaidot.fi.

Millaisia taitoja sinä tarvitset ollaksesi parempi digitalisti?

 

More from Maaretta Tukiainen