Marko Orenius // December 10 2013

Digitalistin työ ei lopu koskaan

Digitalisoitumisen ajankohtaisuuden huomaa usein asiakkaalla siitä että hankkeita ja to-do asioita on enemmän kuin ikinä keretään tekemään.

Kuuntelen, kuinka asiakas huokaa ja toteaa että paine vain kasvaa ja lisää vaatimuksia tulee ylemmältä johdolta nyt kun herätys digiaikaan ravistelee taloa perustuksia myöten. Budjettia toki ei ole tullut lisää eikä resursseja välttämättä saa silloin kun tarvetta olisi.

Katson silloin silmiin ja sanon ettei sen kaiken tarvitse olla niin raskasta ja vaikeaa.

Kyllä tästä selvitään. Pureskellaan näitä ennen nielemistä.

Toimintatapa, jolla asioita edistetään on tietenkin suunnitelmallisuus. Tarjoan apuani asiakkaalle sparraajana, jonka kanssa voidaan käydä läpi yrityksen tahtotila, strategia, toiveet ja visiot digitaalisuudesta ja laatia näistä yksi selkeä kokonaisuus, jossa eri hankkeet on listattu. Sitten alamme yhdessä purkamaan näitä osiin. Katsotaan mitkä asiat ovat toisistaan riippuvaisia, kelataan mitkä IT järjestelmät tarvitaan toteutuksiin ja selvitetään missä kehitysvaiheessa nämä oikeasti ovat. Tehdään benchmarkingia tärkeiksi koetuista palveluista hakemalla maailmalta verrokit, jotka voidaan purkaa osiin ja katsoa mitä ovat syöneet. Näin selvitetään mitä oikeasti maksaisi toteuttaa vastaava asiakasyritykselle Suomessa ja olisiko tilaajalla varaa myös ylläpitää palveluaan jatkossa. Kaikki tämä kannattaa tehdä ennenkuin lähdetään koodaamaan. Lopuksi kaikki listatut hankkeet priorisoidaan palvelukuvauksineen ja alustavine budjettiarvioineen, jotka asiakas voi sitten esitellä johdolleen.

Kun sitten päätöksiä tulee projektien aloittamisesta niin on järkevää edetä ketterästi, vieden jos mahdollista, proto tai Beta versio markkinoille, jotta opitaan mikä toimii ja mikä ei. Kerätään oikeiden käyttäjien palaute ja tutkitaan hintajoustot vaikka verkkokaupan toimitusmaksuille. Ja olihan asiakkaan päässä kaikki oikeat henkilöt aidosti läsnä ja osallistumassa testaamiseen ihan omakätisesti? Tässä toteutusvaiheessa pitää myös olla malttia opetella uutta verkkoliiketoimintaa eikä olettaa että saadaan kaikki kerralla kuntoon.

Pitää ottaa koko ketju mukaan tekemään maalia uudessa liiketoiminnassa.

Etenemällä strukturoidusti päästään varmemmin perille ja tuotetaan arvoa yritykselle. Toki tämä tie on pidempi ja vie aikaa mutta näin minimoidaan riskit ja sähläykset. Samalla budjetit saadaan riittämään paremmin ja vältetään turhat projektiraadot. Tämä on se tie, jolla myöhäinen herääjä Suomi saadaan mukaan markkinoille kestävästi.

More from Marko Orenius