Ville Tolvanen // October 17 2018

Digitalistit viisi vuotta

Näinä päivinä viisi vuotta sitten alkoi Digitalistin tarina. Se syntyi halusta digitalisoida Suomea ja luoda areena digitalisaation edistämiseen. Haaveissa oli yhdistellä TEDin ja Mashablen kaltaisia toimijoita. Kaiken piti olla käyttäjille ilmaista ja avointa. Ensimmäisissä kalvoissa haaveilimme sadasta riitelevästä konsultista ja tuhannesta seuraajasta.
 
Tänään on hienoa olla mukana edistämässä digitalisaatiota kaikilla maapallon ja elämän kannalta tärkeillä osa-alueilla: Energiassa, asumisessa, rakentamisessa, liikkumisessa, teollisuudessa, terveydessä ja kaupassa. Tuntuu siltä, että maailma hitaasti, mutta varmasti paranee, vaikkei koskaan valmistukkaan. Odotan kovasti milleniaalien rymistelyä yritysten johtopaikoille ja heidän näkemyksiään arvosta ja sen tuottamisesta.
 
Viisi vuotta on mennyt nopeasti, mutta tuottanut valtavan määrän kokemuksia, muistoja ja ihmissuhteita matkan varrelta. En arvannut mihin kaikkialle päätyisinkään pastoroimaan uutta ja vielä näkemätöntä järjestystä. Upeita juttuja ja aivan kummallisiakin asioita.
 
Minusta digitalisaation osalta ollaan alun lopussa. Olemme jakaneet kaikille päätelaitteet ja yhdistämässä eri asoita osaksi verkkoa. Keräämme dataa ja pohdimme mitä sillä voisi ja pitäisi tehdä. Verkon käyttö eri tilanteissa jatkaa kasvuaan.
 
Juttelen Californiassa uusista asioista ja heidän ajatuksistaan lähitulevaisuudesta. Verkossakin on vuorotellen nopeita ja hitaita kehitysjaksoa. Nyt elämme GAFAn ylivaltaa ja kehitys vaikuttaa hitaalta. Piilaaksossa luodaan kuitenkin jo nyt kiivaasti seuraavan sukupolven käyttäjäkokemuksia ja teknologioita, jotka murtavat ajatuksiamme elämän eri alueista.
 
Olen kiitollisen saadessani elää ajassa, jossa ”olemme viimeinen tyhmässä maailmassa elävä sukupolvi.” Näen miten teknologian hyödyntäminen muuttaa elämääni sen eri osa-alueilla. Olen kiitollinen nukkuessani, liikkuessani, matkaillessani ja kuluttaessani kestävämmin ja järkevämmin. Olen aina ajatellut verkon tehtävän olevan tuottaa enemmän ja parempia asioita vähemmällä.
 
Seuraavaksi katsomme, miten Digitalistien verkosto menestyy maailmalla. Olemme jo nyt Länsirannikon suurimpia kasvuyrityksiä 50 osaajalla, nopeasti kasvava ja kansainvälistyvä konsulttiyritys ja monella tavalla ekosysteemien ja alustatalouden edelläkävijä. Viiden vuoden jälkeen olemme taas uuden alussa. Matkalla ”Day one –ajattelun” mukaisesti toiseen vaiheeseen. Mietin muuttaako se yhtä paljon elämääni kuin matkan ensimmäinen etappi.
 
Tervetuloa mukaan vaikuttamaan ja vaikuttamaan. Jakaminen on ihmisistä, asioista ja elämästä välittämistä. Vaikeneminen on vittuilua. Elä kuten opetat ja aloita se huominen, jonka haluat nähdä heti, eikä huomenna.

More from Ville Tolvanen