Jaana Rosendahl // May 23 2017

Ei tekosyitä johtamisen puutteelle!

Johtaminen on vaikeaa. Varsinkin tänä päivänä, kun maailma repeää kahteen suuntaan: vanhaan tuotantotalouteen, joka tuo nyt rahat, mutta kutistuu ja uuteen asiakastalouteen, joka tuo huomenna rahat mutta vielä nyhertää. Johdossa on rankkaa, kun täytyy samaan aikaan miettiä isoja asioita, kuten tämän kauden tulosta ja pieniä asioita, kuten ketterää pilottia. Johtajaparat!

Mutta – ylläri, ylläri – se on johtamista! Johdon tehtävä on johtaa. Johdon tehtävä on tehdä valintoja ja fokusoida strategisesti tärkeisiin asioihin, olivatpa ne pieniä tai suuria, perehtyä niihin ja ymmärtää niitä. Johdon tehtävä on antaa operatiivisen organisaation hoitaa ylläpitoliiketoimintaa – suurta ja pientä – ja varmistaa, että tavoitteet saavutetaan. Johdon tehtävä on myös päättää, mistä luovutaan, mitä ei enää tehdä, mihin ei enää käytetä resursseja. Ja pitää huolta, että näin myös tapahtuu.

Tässä tullaankin ydinkysymykseen: Mikä on strategisesti tärkeää? Kaikki se, mikä vie yritystä tulevaisuuden kasvuun: luo pohjaa asiakasymmärrykselle ja tulevaisuuden kassavirroille; antaa tilaa ja resursseja tulevaisuuden luomiselle; luo ymmärrystä ja osaamista uudistamiselle. Varmistaa tulevaisuuden kassavirrat. Olipa se aluksi kuinka pientä tahansa. Jos strategiassa pidättäydytään vain tämän päivän liiketoiminnan ja käytänteiden ylläpidossa, sillä ei tulevaisuutta tehdä. Ne ajat ovat ohi.

Johdolta – omistajilta, hallitukselta ja toimitusjohtajalta – vaaditaan ketteryyttä ja aidosti strategista ajattelua. Heidän täytyy vaatia ja seurata organisaation uusiutumista. Ja varmistaa, että uudistamiskyvykkyyttä löytyy organisaatiosta, se on elinvoimaisessa paikassa organisaatiota ja mikä tärkeintä – pitää huolta, että sitä ei tuhota, kun se on vielä aivan nupussaan.

More from Jaana Rosendahl