Ville Ohtonen // April 19 2016

Eläköön pelko!

Rohkeudesta vaikuttaa olevan kovin helppo puhua ja kirjoittaa. Mikäs siinä, toivottavasti teot vastaavat puheita.

Mutta miksei mietittäisi vaihteeksi pelkoa? Pelkohan on mitä mainioin asia.

1. Ilman pelkoa ei ole rohkeutta

Rohkeus ei ole synonyymi pelottomuudelle. Se on itse asiassa sen vastakohta.

Peloton base-hyppääjä on harjoitellut lukemattomia tunteja, tarkistanut varusteensa, olosuhteet sekä ilmanalan ja suorittaa hyppynsä hallitusti ja riskit minimoiden. Näillä toimenpiteillä hän on poistanut hypystä syyt pelätä. Siksi hän on vailla pelkoa, peloton.

Rohkea sen sijaan on ensikertalainen karaoke-laulaja, joka on (aiheestakin) epävarma äänestään, vireestään, esiintymisestään – suoraan sanottuna omasta itsestään – mutta laulaa pelosta huolimatta. Ja ylittää itsensä.

Vain pelkonsa kohtaaminen ja uhmaaminen on aitoa rohkeutta. Toisin sanoen: pelko on rohkeuden edellytys.

2. ”Minun pelkoni on suurempi kuin sinun pelkosi”

Jos olisit (ja etenkin jos olet) brändinvartija, uskaltaisitko yhyttää brändisi homoikonin kumppaniksi – vaikka heti huomenna? Vastaa rehellisesti!

Maanmainiot herrat Kurttila ja Pesonen hahmottivat, että pahinkin tilanne, mihin Finlayson olisi Tom of Finland -mallistolla voinut ajautua, olisi ollut pienempi paha kuin perinteisen, nopeasti unohtuvan markkinoinnin jatkaminen. Vai muistatko montakin Finlaysonin mainosta vuodelta 2013?

Kurttila ja Pesonen mittasivat epäonnistumisen pelkonsa ja huomasivat, kuinka mitätön pelko oli verrattuna sen seuraumuksiin, että ei olisi yrittänyt lainkaan.

Joten otetaanpa viivoittimet esiin ja nostetaan pelot pöydälle. Kuinka suuri se sinun pelkäämäsi asia oikeasti onkaan?

Usko pois, pelkosi on pienempi kuin luulitkaan.

3. Sano pelko, kun haluat hyvää

Kun solmit asuntokaupan, lähestyit ensi kerran puolisoasi tai vaihdoit työpaikkaa, etkö tuntenutkin perhosia vatsassasi?

Pelkohan se siellä ilmoitteli, että päätös oli vaikuttava elämääsi merkittävästi. Pelko, jota et pystynyt ohittamaan tai ylittämään millään määrällä järkeilyä valinnan viisaudesta.

Sillä pelko on tunne, ja tunteet eivät ainoastaan voita järkeä, ne pitävät sitä suorastaan pilkkanaan.

Pelko kertoo, että olet tekemässä jotain suurta.

Siksi kannattaa hakeutua pelon seuraan, pyrkiä sitä kohti.

Toki toisinaan kyse on suuresta epäonnistumisesta. Mutta kuinka vakavaa se nyt sitten on – luuletko, ettei viimeistään kiikkustuolissa ole tähdellisempääkin mietittävää?

Elämässä on kuitenkin parempi katua sitä, mitä tuli tehtyä, kuin sitä, mitä jäi tekemättä. Epäonnistumisista ne parhaat tarinatkin syntyvät.

Ja ihmiset, joilta nämä tarinat puuttuvat, eivät ole rohkeita. He ovat vain tylsiä.

More from Ville Ohtonen