Jari Viljemaa // June 11 2015

Etsimässä täydellistä henkilöbrändiä

Vierailin Digitalist Networkin ja MTV:n järjestämässä Digitalist Pop-up-tilaisuudessa Espoon modernin taiteen museossa – tutummin EMMA:ssa.

Tilaisuuden aiheena oli ajankohtainen ja monia kiinnostava ”Henkilöbrändin hyödyntäminen osana viestintää ja markkinointia”. Henkilöbrändäyksen kylkeen oli lisätty vielä haastattelu liittyen yhä yleistyvään tubettamiseen. Haastattelussa olivat Big Brotherista pinnalle noussut aina paljon mielipiteitä nostattava Niko Saarinen ja Youtuben videoblogeistaan tunnettu Sini Laitinen, joka kulkee Youtubessa nimimerkillä “napananaama”. Niko ja Sini kertoivat syksyllä alkavasta projektistaan, joka tullaan esittämään MTV:n Katsomo-palvelussa ja kuinka he kokevat henkilöbrändinsä kehittyneen vuosien varrella. Pakko myöntää, että Niko on omalla tyylillään onnistunut omassa henkilöbrändäyksessään, koska hänen vierailustaan Big Brotherissa on jo tovi vierähtänyt.

Tilaisuuden puhujista ylivoimaisesti parhaiten brändäyksen syvimmästä olemuksesta kertoi Kuulas Helsingin Anna Bäckström. Loistavia ajatuksia liittyen itsensä brändäämiseen. Uutta ei ehkä itselle niinkään tullut, mutta hänen materiaalinsa tuli erittäin hyväksi tueksi omille ajatuksilleni. Lainaan tekstissäni hänen materiaalistaan pääpointteja, koska se oli mahtavasti kiteytetty.

Mistä koostuu henkilöbrändi?

Henkilöbrändi koostuu monista hyvin pienistäkin asioista. Persoonallisuudesta, ulkonäöstä, käyttäytymisestä ja ilmaisutaidoista. Ihan arkisia arjen asioita minkä kanssa ”painimme” päivittäin. Osakseen asioita, joita voimme muuttaa hetkessäkin. Tästä voi siis tehdä päätelmän, että jokaisella on henkilöbrändi. Voisi sanoa, että henkilöbrändi koostuu eheästä kuoresta, johon on luotu omalla persoonalla värikäs sisältö ja sitä toteutetaan johdonmukaisesti. Näin hyvä henkilöbrändi on parhaimmillaan kuin onnistunut mielikuva, joka jää ihmisten muistiin.

Miten sitten kehittämään omaa brändiä?

Seuraavat kolme kohtaa toimivat hyvinä peruspilareina henkilöbrändin kehittämistä silmällä pitäen:

1. Tarjoa oma brändilupaus
2. Luo tarina, joka kehittyy ajan saatossa itsesi mukana
3. Toteuta omaa juttuasi johdonmukaisesti

Digitalisaation jyrätessä myös henkilöbrändin luominen on muuttunut. Ennen julkimot olivat korostuneemmassa kastissa ja tällä hetkellä murroksessa elävät TV ja lehdet olivat suuremmassa huudossa, kun ihmisistä kirjoitettiin kansalle. Nykyisemmin ihmiset turvautuvat enemmän sosiaalisen median kanaviin ja sitä kautta luovat nimeään suuremman yleisön tietoisuuteen.

Annan materiaalissa oli hyvin tiivistetty muuttuva maailma: Ennen ihailtiin julkimoita kaukaa, mutta nyt heiltä vaaditaan reaaliaikaisempaa ja aktiivisempaa läsnäoloa.

Tämä on aivan totta! Kuinka monesti olenkaan esim. twiittaillut ihmisen kanssa, jonka kanssa en tosielämässä ehkä juttelisikaan? Kynnys keskustella tuntemattomien kanssa on laskenut sosiaalisen median kerätessä ihmiset yhteisöpalveluihin.

Mahdollisuuksia ja kanavia löytyy erittäin paljon. Pitää vain löytää se oma polkunsa.

Löytyikö se täydellinen henkilöbrändi?

Sana “maineenhallinta” ponnahti ylös Annan esityksestä ja siitä jäinkin miettimään: onko täydellistä henkilöbrändiä edes olemassa? Ymmärrän, että mainetta tulee ylläpitää ja vaalia, mutta tietty rosoisuus osoittaa minusta inhimillisyyttä ja aitoutta. Yli-ihmisyys herättää ainakin allekirjoittaneessa epäilyksiä, joten mokille on oma paikkansa jokaisen elämässä.

Täydellisyyttä voi tavoitella, mutta saavuttaako sitä koskaan?