Jan Eriksson // September 09 2015

Finnairille Uusi Erottuva Visio

“Finnairin missio on tarjota Helsingin kautta pohjoisen pallonpuoliskon sujuvimmat ja nopeimmat lentoyhteydet sekä tarjota kotimarkkinoidensa paras lentoverkosto maailmalle.”

Finnairin strategiset tavoitteet ovat:

– Kaksinkertaistaa Finnairin Aasian ja Euroopan välinen liikenne vuoteen 2020 mennessä vuoden 2010 tasosta
– Tarjota ainutlaatuinen asiakaskokemus ja saavuttaa toiminnoissaan maailmanluokan laatu
Tuottaa arvoa osakkeenomistajille”

Kaksi kolmesta strategisista tavoitteista vaikuttavat hieman itsekeskeisiltä mielestäni. Kaksinkertaistaa liikenne ja tuottaa arvoa osakkeenomistajille.

Ja sitten tarjota ainutlaatuinen asiakaskokemus. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Miten se on sinun mielestäsi muuttunut tässä vuosien varrella?

Monet yritykset eivät näe omaa funktiotaan laajemmin, kun ne miettivät miten ne voivat tehdä asiakaskokemuksesta ainutlaatuisen. Finnair puhuu omassa tapauksessa paljon siitä, että lennon pitää olla sujuvaa ja nopeaa sekä tottakai vielä “maailman parasta” asiakaspalvelua pitää olla.

No miten sitten minun mielestä Finnair voi ajatella vähän laajemmin?

En lähde tässä kirjoituksessa avaamaan kuluttajapuolen visiota tai strategiaa, keskityn B2B puolelle.

Ensimmäiseksi mietin aina yrityksen olemassaoloa ja tarkoitusta. Eli miksi Finnair on olemassa? Sitten lähden kaivamaan Finnairin tarkoitusta miettimällä miten he voivat auttaa heidän matkustajiaan saavuttamaan omia tavoitteitaan. Mihin tämä johtaa? Tottakai meidän pitää päästä esim. nopeasti Helsingistä New York:iin tai Singaporeen. Onko meillä bisnesmatkustajilla sitten jotain muita tarkoituksia, kuin pelkästään siirtyminen paikasta A paikkaan B? Arvasit oikein.

Finnair on tajunnut sen joo, että halutaan tehdä töitä lentokoneessa ja monet haluavat jotain perus palveluja kohteessa. Kaivetaan vielä vähän syvemmälle. Mitä me teemme sen jälkeen? Miksi me tarvitsemme niitä muita palveluita?

Entä jos Finnairin visio olisi seuraava:

Olla maailman eniten kansainvälistä kauppaa synnyttävä lentoyhtiö

Mitä se sitten käytännössä voisi tarkoittaa?

Ajatellaan, että olet matkustamassa Helsingistä New Yorkiin ja rupeat selaamaan lehtiä koneessa. Sen sijaan, että pelkästään näytetään sitä todella uutta ja seksikästä Paco Rabanne:en tuoksua voisi olla lehti “New York: Business Opportunities” (tiedän, että niillä on myös tuo Blue Wings lehti).

Lehden aiheita voisi olla esim.:
– Bisneskulttuurin ydinarvoja – näin onnistut ja vältä nämä mokat
– Verkkokaupan faktat kiteytetysti
– Mahdollisuuksia – mikä ala kasvaa ja missä on markkinrakoja esim. verkkokaupan puolella
– Menestystarinoita miten, joku onnistui siellä
– Startup -kulttuuri ja tapahtumat
– Verkostointitapahtumat
– Minkälaisia projekteja New York:in kaupunki tukee tällä hetkellä – poimintoja

Nyt joku ehkä miettii, että voi tulla kalliiksi alkaa tuottamaan tällaisia sisältöjä. Veikkaan, että fokusointi ja synergiaedut auttavat. Erottumisen ei pidä olla helppoa.

Sitten tuli vielä mieleen, että lounge:lla voisi olla enemmänkin verkostointi sekä ideoitten jakamisfunktio. Kuvittele vaikka “Finnair Idea Lounge”. Se olisi jaettu muutamiin alueisiin, esim. markkinointi, strategia, hr, logistiikka jne. Jos menet istumaan tiettyyn alueeseen olet avoinna vastaanottamaan ideoita miten kehittää kyseistä aluetta omassa yrityksessäsi.

Minä ainakin olisin ihan täpinöissäni sellaisesta lounge:sta.

Kutsun tällaista markkinointia arvopohjaiseksi, jossa ensisijainen visio on auttaa kohderyhmää pääsemään omiin tavoitteisiinsa. Eikä siis kerryttää osakkeenomistajien kassaa. Ymmärrän joo ettei pysty tekemään mitään ilman rahaa. Sillä on kuitenkin iso merkitys kumpi on tärkeämpi.

Onko Finnairilla vain eurot mielessä vai haluavatko he oikeasti lähteä muuttamaan maailmaa? Heillä on siihen minun mielestä oiva mahdollisuus.

Pitäkää lippu korkealla,

Lähteet:
1) http://www.finnairgroup.com/konserni/konserni_1.html

More from Jan Eriksson