Johanna Lehtonen // April 25 2016

Friction thinking ja lupausten lunastaminen tuovat menestystä maailmalla

Vahvasti kansainvälinen Ixonos on onnistunut siinä, mistä vielä moni suomalainen yritys haaveilee. Ixonosen menestyksen takana on periksiantamaton ja yksityiskohtiin keskittyvä designin ja teknologian liitto sekä suomalainen rehellisyys – se mikä luvataan, myös pidetään.

”Täytyy löytyä syvä palo tekemiseen ja matkaan maailmalle”, summaa  Ixonoksen toimitusjohtaja Sami Paihonen.

Asiakkaat eivät tiedä kuinka monta koodaria tai desingneria tarvitsevat, eikä siitä huolehtiminen asiakkaille oikeastaan kuulukaan. Ixonosen tehtävänä on ottaa vastuu asiakkaan auttamisesta ja toimia mahdollisimman joustavasti. Myös humaanius ja Iot (Internet of Things) ovat vahvasti kiinni toisistaan, Paihonen muistuttaa.

”Ei ole mitään merkitystä keskustelevatko jääkaappi ja leivänpaahdin keskenään, jos ihminen ei syö leipää.”

Ixonoksen tekemisen ytimessä on Friction thinking eli kitkan havainnointi sekä sen poistaminen tai lisääminen ihmisten ja teknologian välillä.

Friction thinking näkyy mikrotason tekemisessä ja menestyksekäs digitalisuuden hyödyntäminen vaatii kitkapisteiden poistamista. Monesti asiakkaat ovat kyllästyneitä siihen, miten teknologian ja ihmisten välillä saadaan kitka pois ja rahaa uuteen tekemiseen laitetaan ilman päämäärää ja tavoitteita. Tällöin epävarmuus heijastuu ja näkyy myös liiketoiminnassa, Paihonen sanoo.

Pienistä asioista löytyvät sekä positiiviset että negatiiviset kitkapisteet. Positiivisiinkin kitkapisteisiin pitää kiinnittää huomiota. Esimerkkinä positiivisten kitkapisteiden hyödyntämisestä Paihonen mainitsee Supercellin. Yritys on hyödyntänyt menestyksekkäästi positiivista kitkaa ja tuotteistanut itsensä kiehtovaksi tarinaksi.

”Isojen innovaatioiden metsästäminen on todella vaikeaa ja innovaatiot ja nerokkuus syntyvät pienistä asioista ja pienten asioiden yhdistämisestä. ”

Monesti onnistuneissa uusissa innovaatioissa on huomioitu Convenience eli ihmisten mukavuushaluisuus ja helppous sekä toisena Habituaalisuus, mikä taas muodostuu ihmisten arjen pienistä hetkistä eli Micro- momentseista. Nässä molemmissa  tekijöissä täytyy olla todella tarkkana.

”Monelle tulee yllätyksenä kuinka aikaa vievää ja kompetenssia vaativaa työtä palvelu- ja käyttöliittymämuotoilu on ja erityisesti se, että jaksaa keskittyä – yhä uudelleen ja uudelleen.”

 Usein Ixonosen puoleen kääntyvällä asiakkailla on ollut jo useita kumppaneita palvelumuotoilussa, mutta jokin vaan tuntuu edelleen puuttuvan. Silloin täytyy mennä hyvin lähelle asiakkaan liiketoimintaa, jotta havaitaan välillä syvälläkin olevat kitka- ja kipupisteet.

Paihonen kertoo, että kitkapisteitä löytyy lähestulkoon aina ja asioita voi myös aina tehdä paremmin, mutta helppoa se ei ole. Ehkä tästä syystä usein kuitenkin yrityksissä mukavuudenhalu iskee ja mennään mielummin ongelman ympäri kuin korjataan se pois, Paihonen toteaa.

”Kun tehdään digitalisuutta ja friction thinking –ajattelua, niin sitä ei voi suunnitella valmiiksi,  mikä usein on erityisesti suomalaisille vaikea paikka. ”

Aikatauluista luopuminen ja tekemisen suunnittelemattomuus ovat avaintekijöinä, sillä digitalisuus on iteratiivinen voima, jota ei voi tehdä valmiiksi. Matkalla oppii valtavasti ja siihen on vain pystyttävä luottamaan. Iteratiivisuus itsessään vaatii usein steppejä takaisinpäin ja tarvittaessa jopa lanseerausvaiheesta on pystyttävä peruuttamaan, jos asia ei tunnu oikealta, Paihonen muistuttaa.

Datan ja intuition suhde on friction thinkingin ytimessä. Jos jokin asia tuntuu ylimalkaiselta eikä ole haastettu itseä tarpeeksi, niin silloin se usein myös on niin. Tuolloin saattaa myös tuntua, että tämä muistuttaa kaukaisesti jostain muusta tutusta, mutta ei yhtään sovi tähän yhteyteen.  Näitä tunteita ja intuitiota ylipäätänsä täytyy muistaa kunnioittaa.

Kaksi vuotta Etelä-Koreassa Samsungilla sekä useita vuosia Ixonosella Amerikassa työskennelleellä Paihosella on vahva omaan kokemukseen pohjautuva näkemys yritysten kansainvälistymisestä. Suurimmat  syyt siihen, että maailmanvalloitus jää suomalaisilta yrityksiltä tekemättä on Paihosen mielestä mukavuusalueella pysyttely, liiallinen suunnitelmallisuus sekä asioiden varmistelu.

”Yritys kansainvälistyy vain heittäytymällä ja epävarmuutta kestämällä.”

Lupaukset pitämällä pääse todella pitkälle. Ixonosella on selkärangassa suomalainen lupaus, josta ei tingitä. Tällä lupauksella on kaadettu monta pullistelevaa kilpailijaa ja asiakkaat molemmin puolin maapalloa kiittävät Ixonosta parhaalla mahdollisella tavalla –  jatkamalla kumppanuutta ja yhteistyötä.

More from Johanna Lehtonen