Timo Kiviluoma ✈ // April 07 2014

Googleplus on Suomen väärinymmärretyin SoMe-kanava

Timo Kiviluoma ✈

Professional Hotel & Travel Blogger

Tavoitteletko kansainvälistä yleisöä, mutta markkinointiin ei oikein ole rahaa?

Suomi on pieni maa ja tänne mahtuu yleensä kerrallaan vain yksi totuus. Sosiaalisen median osalta totuus oli pitkään se, että SoMe tarkoittaa Facebookia. Kaikkia muita yhteisöpalveluita verrattiin Facebookin sen lähtökohdista käsin. Ei ollutkaan ihan kauhean suuri ihme, että Googlen hiukan jälkijunassa markkinoille tullut yhteisöpalvelu Googleplus leimattiin huonosti toimivaksi Facebookiksi ja aavekaupungiksi.

Jos Google olisikin tuonut palvelun kilpailemaan suoraan Facebookin kanssa Facebookin ehdoilla, arviot pitäisivät paikkansa. Googleplus on kuitenkin täysin omanlaisensa uuden ajan visuaalisen webin yhteisöpalvelu. Siinä on enemmän yhtymäkohtia Twitteriin ja Pinterestiin kuin Facebookiin sekä lisäksi uniikkeja ominaisuuksia, kuten Hangouts ja Yhteisöt.

Olen itse ollut aktiivinen Googleplussassa sen alkutaipaleelta lähtien. Ymmärsin heti, että tuntemattomalle kansainvälisille markkinoille pyrkivälle bloggaajalle kanavalla on paljon annettavaa. Olen juuri saavuttanut 10 000 seuraajan ja miljoonan näyttökerran rajapyykit. Lisäksi minulla on blogiini liittyvä 900 hengen yhteisö.

Googleplussalla tavoitat kansainvälisen yleisön

Jos olet bloggaaja, valokuvaaja, taiteilija, muusikko, tieteentekijä, tutkija tai muuten vaan haluat sisällöillesi kansainvälisen yleisön, Googleplus on loistava pelikenttä. Toisaalta jos kohdeyleisösi on nyt ja jatkossakin Suomessa, jätä Googleplus väliin. Siellä ei pärjää Facebookin tai kotisivujesi pelisäännöillä eikä menestys synny kampanjaluonteisilla rypistyksillä vaan vaatii paljon pitkäjänteistä työtä. Pitkäjänteisyyden vaade on samalla myös yksi syy, miksi suomalaiset SoMe-konsultit suhtautuvat nuivasti Googleplussaan.

Tässä muutama omaan kokemukseeni pohjautuva neuvo ensiaskeleiden helpottamiseksi:

1. Ole niin julkinen, kuin vain pystyt. Jos Facebook on ensisijaisesti paikka, jossa viestitään päivän kuulumisista tuttujen kanssa ja toimitaan puoliksi suljetussa tilassa, Googleplussassa menestyminen vaatii aktiivista osallistumista, henkilö-tai yritysbrändiäsi tukevien kiinnostavien sisältöjen jakamista ja oikean kohdeyleisön löytämistä. Ensisijaisesti suomenkielellä toimivia ihmisiä ja yrityksiä on kovin vähän, joten päästäkseen hyvin alkuun, on operoitava englanniksi. Twitterin tavoin kuka tahansa voi seurata ketä tahansa, mutta merkittävä ero Twitteriin on oma mahdollisuus vaikuttaa omien viestiensä yksityisyyteen, siihen millaisille itse luomilleen piireille sisältöjään näyttää. Vai toimiiko täysin julkisesti, jolloin on myös mahdollisuus suurimpiin yleisöihin.

2. Kerro viestisi ensisijaisesti kuvlla. Googleplus on hyvin visuaalinen kanava. Visuaalisen webin vallankumouksesta ei Suomessa varmaankaan ole puhuttu riittävästi, koska hyviä esimerkkejä suomalaista alkuperää olevien visuaalisten meemien, loistavan visuaalisen tarinankerronnan ja ajassa kiinni olevien kuvitusten luomasta kilpailuedusta on vaikea löytää. Maailmalla tilanne on toinen ja toinen toistaan visuaalisemmat esitykset kilpailevat keskenään vastaanottajien huomiosta. Tässä kilpailutilanteessa Googleplussassa ei voi pärjätä, ellei oma kuvallinen tapa viestiä ole hyvin selkeä, tunnistettava ja kiinnostava.

3. Ole johdonmukainen. Täydellisen valinnanvapauden edessä jokainen päättää itse Googleplussassa, keitä seuraa. Usein päätös tehdään jonkin kiinnostavan sisällön perusteella hyvin nopeasti. Jos seuraavat viestisi eivät millään lailla ole linjassa edellisten kanssa, joudut pois piireistä myös yhtä nopeasti. Suomessa on totuttu ajatukseen, että kun meitä suomenkielellä toimivia on niin vähän, kovin kapeasta nichestä ei löydy riittävästi asiakkaita tai edes kiinnostuneita seuraajia. Englanninkielisessä ympäristössä asia on tyystin toinen; ei ole niin pientä nicheä, ettei samanhenkisiä ihmisiä löytyisi yhteisön vertaa. Jos olet valokuvaaja ja kerrot kuvaavasi luontokuvia, hukut massaan. Jos fokuksesi on arktisen luonnon kuvaamisessa, pääset jo paremmin arktisesta luonnosta kiinnostuneiden piireihin. Jos vielä fokusoidut vaikkapa lintuihin arktisessa luonnossa, olen varma, että löydät yhteisösi.

4. Aktiivisuus luo aktiivisuutta. Mitä aktiivisemmin julkaiset, kommentoit ja elät digielämääsi Googleplussassa, sen enemmän saat elintilaa. Yksin toimivalle tämä on tietysti ajankäytöllisesti hyvin haasteellista, mutta kaikkea ei tarvitse onneksi tehdä yksin. Liity kiinnostaviin samankaltaisiin yhteisöihin, löydä hengenheimolaisiasi ja värvää heidät viestiesi välittäjäksi. Toistaiseksi Googleplussassa on mahdollisuus ahkeralla läsnäololla korvata puuttuvat mainoseurot, toisin kuin nyky-Facebookissa, jossa orgaaninen tavoittavuus on pudonnut lähelle nollaa.

5. Näy kaikkialla netissä. Googleplus lisää orgaanista näkyvyyttäsi Googlen hakukoneessa seuraajiesi parissa. Googlen hakukoneessa menestymisen merkitystä ei tarvinne korostaa. Tulevaisuudessa myös Google Maps linkittynee tiiviisti Googleplussan kanssa yhteen. Jos sinulla on Blogger- tai Blogspot-alustalla toimiva blogi, lisää sekin näkyvyyttäsi Googleplus-palvelussa. Pidit netin ekosysteemiajattelusta tai et, Googlen ekosysteemi on vahva ehdokas tulevaisuuden johtotähdeksi ja jo nyt se nostaa kasvattaa Googlen eri palveluiden merkitystä.

Googleplussan haitta ainakin tähän asti on ollut melkoisen niukka metriikka, seuraajien profiilitietoja saa kuitenkin kaivettua esiin kolmansien osapuolien, esim CircleCountin, työkaluilla. Oletettavaa on, että Google liittää jollain aikavälillä mainion Analyticsinsä tähänkin tuotteeseensa, jolloin datan laadustakaan ei voi valittaa. Toisaalta erilaiset tutkimukset osoittavat jo nyt, että Googleplussan kautta syntyvä liikenne kotisivuille on laadukkaampaa kuin vaikka Twitterin kautta tuleva. Seuraajamäärä tai viestien näkyvyys ei tietenkään tuo useimmiten suoraan liiketoimintaa vaan tarvitaan perinteistä myyntityötä.

Esimerkiksi nämä Googleplus-suomalaiset ovat jo aika pitkällä:

Valokuvaaja Mikko Lagestedt
Taiteilija Mikko Tyllinen
Konsultti Jaana Nyström

More from Timo Kiviluoma ✈