Antti Sipilä // August 09 2016

Haavoittuvaisuuden voima

Asiakkaat ovat verkossa ja näkevät kaikki maailman vaihtoehdot. Ei enää riitä, että olet kaupungin paras, tai edes sen ainoa ammattilainen. Täytyy olla maailman paras – paikallisuus mukaan lukien. Muutoin palvelusi jätetään helposti kokonaan ostamatta, jos voidaan.

Tänään jokaisella on mahdollisuus menestyä ja kasvaa myös paikallisuuden yli, olemalla autenttinen ja tuomalla aitoutensa kiinnostavalla tavalla esille verkossa. Olemme kaikki erilaisia, ja siksi aitous on myös jokaiselle mahdollisuus. Aidolle on aina tilaa – ja toisin päin, miten voisin luottaa epäaitoon?

Aitous on se mitä havaitsemme, kun joku toteuttaa tarkoitustaan.

Aitouden harjoittaminen vaatii tietoista tekemistä, ennen kuin se alkaa luistaa.

Miten aitoutta toteutetaan?

Aitouden harjoitus kantaa hedelmää. Se on parin askeleen prosessi:

1. Haavoittuvuus ja häpeästä luopuminen johtavat todelliseen rohkeuteen, eli oman sydämen sisällön avaamiseen, joka havaitaan aitoutena ulospäin.

2. Tämä mahdollistaa yhteyden muodostamisen toisiin ihmisiin, minkä takia me kaikki olemme olemassa.

Aluksi aitouteen turvautuminen tuntuu epätoivoiselta. Ei tekisi mieli millään nöyrtyä oman tarkoituksen epäselvään etsimiseen. Olisi helpompaa seurata jotain ulkoa annettua ohjetta. Aitous ahdistaa, koska emme voi tietää saammeko vastakaikua. Emme haluasi asettua haavoittuvaan asemaan. Oman ennakkosensuurin tai ennakkohäpeän vuoksi vesitämme viestiämme varovaisemmaksi. Häpeä onkin aitouden vihollinen. Siitä luopuminen on ehdoton edellytys menestykselle.

Sisällön tuotanto ohjaa oppimaan

Sisällön tuotanto ja sisältömarkkinointi ovat hyvä tapa löytää oma tarkoitus ja kiinnostava tapa jakaa se, koska palautteen saaminen ja siitä oppiminen ovat elimellinen osa sitä.  Aito sisältö on tunnistettavasti sellainen, jota ei voi tehdä kukaan muu tällä maapallolla. Se on tarkoituksen kautta tuotettu sisällön palanen, jonka vain sinä ja teidän tiiminne voitte tehdä ja se tuo esiin tarkoituksenne kiinnostavalla tavalla.

Entä jos minut torjutaan?

Jos en saa vastakaikua haavoittuvalle viestilleni, se johtuu siitä, etten huomion kipeän epätoivoni takia ollut tarpeeksi tarkasti aito, eikä viestillä ollut aitoa arvoa muille. Räpelsin hädissäni tai innoissani sisältööni jotain ylimääräistä, tai ihan muuta. Torjunnalta tuntuva kokemus satuttaa, ja opettaa napakasti. Ota isku vastaan ja jatka.

Usko omaan arvoosi

Monella on idea tai ajatus, mutta monikaan ei puhu tai kirjoita siitä aidosti vaan roolin; älykkään kikkailun, kovistelun tai koristelun kautta itsensä suojaten ja siten estäen käytännössä aidon yhteyden syntymisen. Tuloksellista ajatusten vaihtoa varten haarniska on riisuttava ja aseet on annettava toisen käsiin, oltava haavoittuva. Se on mahdollista, jos uskomme omaan arvoomme. Se on ratkaisevaa. Kun uskon, että olen arvokas ja minulla on annettavaa, haavoittuvaksi asettuminen muuttuu täysin järkeen käyväksi toimintatavaksi.

Ole outo. Se on sinun aitoa haavoittuvuuttasi. Se on rohkeutta.

Kannusta muita ja suojele aidosti haavoittuvia tarvittaessa. Jos voit luoda edellytykset toisten aitoudelle, olet edistynyt, ja mahdollisesti myös kannattavan liiketoiminnan äärellä. Suomi on yksinäisten susien maa. Jos et kuulu mihinkään tiimiin, mieti johtuuko se siitä, ettet halua asettua haavoittuvaan asemaan kiinnostuksesi kohteen kanssa. Sellaiseen johon jokainen aidosti asiasta puhuessaan joutuu.

Oheisesta loistavasta ( yli 25 miljoonaa katselua tähän mennessä) haavoittuvuustutkija Brené Brownin TED-talkista löytyy lisää tietoa ja inspiraatiota aiheesta tutkimuksen, ja tutkijan oman syvällisen kokemuksen kautta. Moni asia tähän kirjoitukseen on lainattu siitä.

 

More from Antti Sipilä