Marko Kulmala // October 13 2015

Häiriön häiriö

Olen tehnyt kuukauden ajan ihmiskoetta itselläni. Laitan iPhonen lentotilaan ja suljen läppärin kannen pari tuntia ennen yöunien alkua. Totutan itseäni käyttäytymiseen, jonka osasin aiemmin. Ennen internetiä.

Vaikutukset? Unen laatu on parantunut merkittävästi. Mielenrauha lisääntynyt. En ole missannut yhtäkään mahdollisuutta, yksikään työtehtävä ei ole vahingoittunut. Sängyssä voi tehdä muutakin kuin sormeilla kosketusnäyttöä.

Ihminen on nopeasti ehdollistuva. Alat liikkua säännöllisesti. Ensin sattuu, sitten tottuu ja kohta haluat lisää.

Älypuhelin on suunniteltu synnyttämään nopea ja vahva addiktio. Saamme asettaa laitteisiin mieluisat merkkiäänet. Ehdollistumme merkkiääniin hetkessä. Puhelin kertoo, että nyt tuli uusi viesti. Tartumme puhelimeen välittömästi ja saamme huomata, että Niina kilistää skumpalla Dubaissa. Liketämme. Niina on viettämässä laadukasta parisuhdeaikaa ja hänkin huomaa heti, että joku likettää. 89 muutakin likettää. Niina tsekkaa kaikki likettäjät ja jää miettimään, miksi Riina ei likettänyt.

Minäkin kalastelen sosiaalista huomiota somessa. Koska olen ehdollistunut sosiaaliseen huomion saamiseen.

Yöunien vinkkelistä on olemassa sellainen pieni ongelma, että aivomme eivät osaa erottaa, että on tulossa yö, koska näytön valo illalla kertoo aivoille muuta. Huippu-urheilijat tuntevat unen voiman. En tunne yhtäkään ammattiurheilijaa, joka ei vaali yöuntaan. 7-8 tuntia on vakio, mutta ei aina minimi.

Sosiaalinen ehdollistaminen on käyttäytymisen disruptio. Se on synnyttänyt megalomaanisen bisneksen ja paljon kaiken laatua parantavia innovaatioita – ynnä ongelmia.

Häiriön häiriö on tämä. Ehdollistuminen on valinnaista. Arianne Huffington avasi ajatusta Nordic Business Forumissa. Digital Detox. Puhelin pois makuuhuoneesta. Askel taaksepäin on askel eteenpäin. Aivoille.

Häiriön häiriö voi olla toki paluuta menneisyyteen, mutta ei välttämättä. Häiriön häiriö on myös uususkomusten kyseenalaistamista.

Kaikki digitalisaatio ei ole ylevää, vaikka melkein kaikki digitalisoituukin.

Ihmisen kosketus on korvaamaton luonnonvara. Kosketelkaa toisianne.